Розважання на кожен день

Короткий виклад духовного життя, пристосований для щоденного читання, розважання і молитви. Написана мовою мирян, книга також може бути великою допомогою для священиків і богопосвячених осіб.

ЗМІСТ

КНИГА ПЕРША: Дорога очищення

Хоч людина протягом свого земного життя може нехтувати святими Божими заповідями, але раніше чи пізніше вона повинна буде скласти з них звіт. Найбільше лихо, яке може спіткати людину, – померти непідготовленою. Тепер вона ще може допомогти собі, приймаючи Божу правду й зберігаючи Його святий закон. Однак після смерті вона більше не буде здатна спастися. Хоч вона мала час життя, щоб скористати з Божої любові й милосердя, тоді вона стане лицем перед Божою Справедливістю. Божественна Справедливість нагородить її згідно з прожитим земним життям, й вона піде або до Неба, або до пекла.

Духовною є та людина, яка шукає способу, як найкраще використати це коротке земне життя. Вона намагається жити так, щоб ніколи не пожертвувати найбільшим успіхом заради менших і другорядних успіхів. Вона намагається надати перше місце головному. Тому намагається іти за святою Божою волею в усьому.

Перша стадія успішного духовного життя полягає в самоочищенні. І хоч воно є справою усього життя, однак на цій стадії духовного розвитку людина робить його своїм найголовнішим щоденним завданням. Вона намагається звільнитися від усіх серйозних гріхів і будь-яких панівних легких упадків, що могли б привести до смертного гріха. Роблячи так, вона закладає фундамент для чеснот, які пізніше практикуватиме в більш позитивний спосіб, а не тільки як чесноти, протилежні її теперішнім упадкам.

ЧАСТИНА ПЕРША: Навернення »

ЧАСТИНА ПЕРША: Навернення

А. Коротка застанова над людським життям

Навернення – означає “повернення до Бога”, чи це було б уперше, чи після періоду остиглості й служіння Богові із роздвоєним серцем. Читаючи цю першу частину книги, треба щиро намагатися побачити себе таким, яким насправді є – слабким і самолюбним, але любленим Богом і створеним для вічної слави та щастя в Небі. Людина повинна бути глибоко вражена цією правдивою пропозицією людського життя і робити все можливе, щоб зробити її головною пропозицією своєї майбутньої діяльності.

ЧАСТИНА ДРУГА: Після навернення

Ти повинен бути глибоко переконаний у своїй великій слабкості, своїй цілковитій залежності від Бога, своєму сліпому самолюбстві, своїй потребі часто відновлювати добрі постанови й потребі щоденно виявляти жаль за свої гріхи. Не бійся дивитися правді в очі: ти повинен померти й отримати справедливий вирок – до Неба або до пекла. Будучи далеко від того, щоб бути пригнобленим, ти повинен твердо вирішити співпрацювати із завжди люблячим Богом, Який бажає показати тобі дорогу святого життя на землі й досконалого всезадовольняючого життя в Небі.

Бачучи свою незаперечну потребу в Бозі та Його люблячій увазі й щедрості, намагайся усвідомити те, що Він заслуговує на найкращу любов й вірність, які ти здатний Йому жертвувати. Як ти можеш Йому найкраще подобатися у своєму щоденному житті? Часткову відповідь на це запитання ти знайдеш у цьому розділі книжки.