Передмова

Українська земля від давніх часів відома своїми численними храмами та святими місцями. Проте найбільшим багатством і благословенням для будь-якої землі є святі – люди, які прагнули до досконалості й осягнули її.

Дорога до святості досить часто виглядає складною. Незважаючи на добру волю, часто важко зробити необхідні кроки в напрямку до мети, без осягнення якої людина ніколи не буде щасливою. Кожний християнин відчуває потребу іти дорогою покаяння і навернення до Господа Бога. Зрештою, втечу від правди про Бога та себе важко називати “доброю волею”.

У наші часи людина має великий вибір духовної літератури, але небагато є такої, яка практично допомагає для доброго духовного життя. Запропонована вашій увазі коротко, просто і доступно передає навчання духовного зросту.

Дана книга зарекомендувала себе як добрий духовний провідник для мирян, духовенства і богопосвячених осіб. Вона може стати сходами до навернення і провідником на дорозі до мети, для котрої сотворена кожна людина. Христос прийшов до нас, щоб провадити нас, перебуваючи з нами в нашому щоденному житті, – цими словами, ніби золотою ниткою, позначена кожна сторінка цієї книги.

Як користуватися цією книжкою

Усі мрії людини в той чи інший час стосуються того, як бути доброю особою або як можна нею стати. Пропонована твоїй увазі книжка стосується цієї мрії – самовдосконалення. Насправді існують різні ідеали та стандарти самовдосконалення, але тільки один-єдиний ідеал витримає випробування перед Божим суддівським престолом. Один, і лише один, зразок доброти й досконалості дав нам сам Господь Бог. Ми не повинні встановлювати для себе ідеалу. Наш Небесний Отець вже дав нам взірець досконалості – Свого Божественного Сина, нашого Господа Ісуса Христа.

Якщо б нам, як Марії, сестрі Лазаря, був наданий привілей сидіти біля ніг Ісуса й слухати Його неоціненні слова мудрості, миру й радості, то хто б із нас відмовився від цього? Що ж, ми можемо робити те саме. Наш Господь говорить до нас набагато частіше, ніж ми слухаємо. Він знаходиться набагато ближче до нас, ніж ми б наважилися про це мріяти. За один рік ми досягли б багато в самовдосконаленні, якщо б ставали біля ніг Ісуса протягом кількох хвилин кожного дня і слухали Його слова про те, як нам покращити своє щоденне життя.

У пропонованій книжці ти знайдеш чудові думки про Христа. Прийми їх, один розділ на день, як слова, що походять прямо від Нього. Часто між рядками Він дасть тобі послання, призначене виключно для тебе. Це буде ласкою цього розділу. Божа ласка вкаже тобі, як краще прожити сьогоднішній день, і дасть також потрібну для цього силу. Якщо добре використовуватимеш ці ласки, Господь Бог зішле ще більші. Будеш щоденно зростати й більше уподібнюватися до Христа, а менше до свого старого “я”.

Кожна розділ побудована за простим планом: (а) слухай; (б) розважай; (в) відповідай Йому.