Божий закон

«Більше за все бережене зберігай серце твоє, тому що з нього джерела життя» (Притч. 4:23), – звичайно, Небесний Автор тут має на увазі передусім джерело духовного життя, а не життя біологічного, адже для Бога передусім важливе саме духовне життя, стан душі певної людини: «Бо яка користь людині, коли вона придбає ввесь світ, а душу свою занапастить?» (Мк. 8:36).

Проте від стану духовного життя прямо залежить і життя земне, біологічне – факт, який вперто ігнорує більшість людей, часто посилаючись на нерозуміння речей і явищ духовного характеру. Проте, чи це дійсно так? Чи це, можливо, лише жалюгідна спроба приглушити голос сумління, який так чи інакше нагадує кожному з нас, що в нас є не тільки тілесна, але і духовна складова?

Втім, напевно, ці питання залишаться без відповіді, адже не так багато людей задумуються над значенням наступних біблійних слів: «Не хлібом єдиним житиме людина, але всяким словом, що виходить з уст Божих» (Мф. 4:4). Хіба що, коли в черговий раз нагадає про себе совість, нагадуючи нам про існування закону Божого записаного в наших серцях (див. Рим. 2:15). І чим більше «збережене» наше серце, чим менш спаплюжене гріхами, «турботами віку цього, спокусами багатством та іншими пожаданнями» (див. Мк. 4:19), тим чутнішим стає голос нашого сумління. І, звісно, навпаки…

От чому Біблія попереджає про важливість зберігання серця, адже завдяки чутливості цього духовного органу ми можемо чітко розрізняти, що саме є гріховним у житті. А через це, зможемо уникнути багатьох помилок і небезпек у земному житті, вже не кажучи про нашу посмертну долю, яка прямо залежить від наших земних вчинків (див. Мф. 25:31-46).

Також за допомогою серця ми зможемо виявити «гіркий корінь» гріха, про який згадується в Посланні до євреїв, щоб той не виріс, і «не завдав шкоди і щоб ним багато хто не осквернився» (12:15). А «гріх, – як стверджує єпископ Ніколас Райт, – це не просто неправильний вчинок: це сила, яка, наважимося сказати, живе своїм життям… Апостол Павло часто використовує поняття «гріха» для розмови про зло як про майже особову силу, що діє у світі. Це особливо помітно в розділі 7 Послання до Римлян». А це, у свою чергу, допоможе нам не потрапити до полону гріха та його згубних, часто смертельно небезпечних наслідків…

Проте усе написане може бути дещо незрозумілим для людини, яка мало знайома з Біблією і тому малодосвідчена в духовних аспектах життя. Що ж їй залишається робити в такому випадку?

«Усі турботи ваші покладіть на Нього, бо Він піклується про вас» (1Пет. 5:7), – цей біблійний принцип має пряме відношення до стану нашого серця. Якщо ми будемо повністю покладатися на Господа, на Його записане слово, тому ми зможемо не тільки зберегти своє серце від спокус світу цього, але з часом очистити його від усілякої гріховної скверни. А голос сумління буде при цьому спрямовувати нас у потрібному напрямку.

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docБожий закон


Ваш коментар:

Попередній запис

Бережіть совість!

Що таке совість і чому ми відчуваємо її докори? Чи може вона бути критерієм добрих і поганих вчинків? Які типи ... Читати далі

Наступний запис

Біблійний погляд на совість

Хто з нас не знайомий зі своїм внутрішнім голосом, званим совістю, яка то звинувачує нас зсередини і гнітить, то дарує ... Читати далі