Новий досвід слухання

Розпочинаємо другий етап шляху молитви Словом Божим у щоденності, до якого підготували нас усі попередні роздуми. Якщо подбаємо про старанну підготовку до зустрічі зі Словом, то, безперечно, за якийсь час помітимо, що наше слухання й приймання Слова Божого стало набагато пліднішим. Наше серце буде по-новому налаштованим на Слово. Завдяки вечірній зустрічі зі Словом очікуватимемо на Слово, навчимося зосереджуватися на Слові та відчуватимемо прагнення Слова. Зауважимо, що розвинувся й загострився наш слух – слух серця. Наше серце почне виразніше відчувати, що «Слово живе та діяльнеі спосібне судити думки та наміри серця» (Євр. 4:12). Цей новий досвід стане черговим плодом нашої зустрічі зі Словом. Від очікування й прагнення Слова перейдемо до здобуття досвіду слухання Слова. Якщо раніше ми не вміли слухати Слово, то це було наслідком того, що наше серце не палало – у нас не було досвіду очікування й прагнення Слова. Бо яке очікування і прагнення – таке й слухання Слова.

Коли після Євхаристії повертатимемося до наших справ, можливо, чимраз виразніше почнемо відчувати, що разом з нами повертається й почуте Слово, що воно є в нас, оселилося в нас, пробудило в нас живі почуття, думки й прагнення та дало нам якесь нове світло, новий погляд на нашу щоденність.

Прийняти й полюбити Слово серцем

Однак щоб це Слово жило в нас і було для нас світлом, не досить обмежитися тим, чого ми вже досягли. Не досить ввечері прочитати Слово з любов’ю. Тепер це Слово треба полюбити всім своїм єством і з любов’ю плекати його в серці. Не зможемо зробити цього, якщо щедро й великодушно не відгукнемося на Слово, яке нас зворушує та вабить, і якщо не почнемо співпрацювати з ним. Це Слово, навіть попри наші найліпші наміри, може втрачати блиск, гаснути під впливом щоденних клопотів і переживань, може ховатися під ковдрою наших щоденних проблем і обов’язків. Зворушення й прагнення, які розбудило в нашому серці Слово, слід свідомо плекати і підтримувати. Як? Яким повинен бути наступний крок на нашому шляху молитви Словом? Отож, Слово треба не тільки вислухати, а й прийняти серцем. А прийняти Слово Боже серцем можна завдяки продовженій молитві. Під продовженою молитвою розуміємо медитацію над Словом Божим. А тому потрібна триваліша особиста молитва, щоб ще більше розпалити й оживити в собі любов до Слова, яке перебуває в нас, і глибше відкритися на його вплив та світло.

Скажімо собі виразно: якщо хочемо, щоб Слово жило в нас і пронизувало щоденність, то в ній не може забракнути особистої продовженої молитви. Треба промолити Слово, яке ми почули. Тобто маємо зберігати вірність практиці медитації над Словом Божим.

Тривання в Слові

Увійдімо тепер у саму молитву Словом Божим. Що таке молитва Словом Божим?

Молитва Словом Божим повинна бути актом Любові, тобто актом цілої особи. Вона має поглинути всі наші особисті сили, розум, серце, волю, а також почуття. Про залучення до процесу молитви Словом Божим почуттів розповімо в останній частині наших роздумів.

Наше вечірнє приготування до молитви, про яке ми говорили раніше, було своєрідною підготовкою до медитації, про котру зараз говоритимемо. Для медитації слід виділити час – приблизно 30-60 хвилин. Першим та дуже важливим елементом молитви Словом Божим є безпосереднє приготування до неї. Цей етап – перша й невід’ємна частина молитви! Цінність нашої молитви залежить від повноцінності нашої підготовки. У чому полягає безпосереднє приготування до молитви Словом Божим? Запропоную один із багатьох методів. Ефективність моєї пропозиції залежить від того, чи зможе людина за її допомогою досягти особистої зустрічі зі Словом. У кінцевому підсумку кожен із нас повинен прагнути знайти свій власний «метод» молитви Словом Божим, тому що кожен з нас неповторний і по-різному слухає та приймає Слово. Однак перш ніж знайдемо власний шлях, скористаймося мудрістю тих, хто вже його подолав. Я теж досі послуговуюся мудрістю духовних учителів, а не власною. Метод, який пропоную, – хочу особливо наголосити на цьому – не є моїм особистим відкриттям, хоча бачу в ньому вже й певні риси власної молитви. Я твердо переконаний у його ефективності, бо він дуже допоміг мені.

Пам’ятаймо, що медитацію Слова Божого завжди слід розпочинати з молитви-прохання. У молитві все є благодаттю. Наша зустріч зі Словом – це благодать, наше прагнення молитви – теж благодать, наше слухання Слова, наше зворушення, емоції та внутрішнє світло – усе це є даром і благодаттю. Це Дух молиться в нас Словом Божим. Це Він зворушує, просвітлює, очищає нас, це Він пробуджує в нас прагнення прямувати за волею Бога. Це Він є джерелом наших бажань і дій. Ми, зі свого боку, відкриваємося на благодать Слова та дозволяємо йому здійснити в нас те, що воно має намір здійснити. А тому ми повинні палко просити про те, щоб нам вдалося відкритися на присутність Бога й на те, що Він промовляє до нас, а також просити про здатність слухати й приймати Його Слово.

Важливо також на цьому першому етапі молитви згадати у своєму серці те Слово, яке під час вечірнього приготування найбільше схвилювало й зворушило нас, і висловити своє прагнення, пов’язане з цим Словом. Висловлюючи прагнення, ми починаємо палкіше молитися, оживляємо наше серце й робимо його великодушнішим.

Після молитви-прохання слід узяти до рук текст Слова Божого, який ми читали вчора і уважно, терпляче прочитати його ще раз. Добре було б прочитати його навіть кілька разів, але щоразу по-іншому. Спочатку це мало би бути читання розумом, потім – серцем і врешті-решт – нашою волею. Звісно, ми добре знаємо, що в читанні Слова щоразу беруть участь усі наші душевні сили. Ідеться, однак, про те, щоб під час першого читання особливо активним був наш розум, під час другого – серце і під час третього – воля. Молитва розуму повинна провадити до молитви серця, а та – до молитви волі. Трикратне прочитання тексту має допомогти нам залучити до молитви всю нашу особу, тобто молитва повинна проникнути до глибини нашого єства та пронизати всі його сфери: розум, серце й волю.

Попередній запис

Увійти в тишу

Тиша розвиває наше психічне й духовне життя. Спочатку, щоб увійти в тишу, можливо, витрачатимемо доволі багато часу. Однак не шкодуймо ... Читати далі

Наступний запис

Читання Слова

Повернімося до нашого читання тексту. Як розуміти, що за першим разом маємо читати Слово більше розумом? Одна з властивостей розуму ... Читати далі