Перше послання апостола Петра: розділ 2-5

1 Петра 2

2:4 Гра слів

У віршах 4-8 Петро наводить майстерну метафору, побудовану на образі дуже відомого предмета, – каменю. Петро називає Христа каменем, який відкинули будівничі як даремний, камінь об який спотикаються. Проте, Ісус став наріжним каменем нового храму, що складається з християн (“живих каменів”). Ця метафора має багато спільного із згадуваним Павлом “тілом Христовим”, проте Петро (чиє прізвисько було “Камінь”) надає перевагу будівельній термінології перед біологічною.

2:11 Мандрівники в небезпеці

Спочатку християни користувалися офіційним захистом Римської імперії. За Нерона (54-68 рр. по Р. Х.) усе змінилося, і в період правління Нерона апостоли Петро і Павло, напевно, зазнали мученицької смерті. Петро адресує своє послання “пришельцям, розсіяним” по чужині (1:1); це означає, що тепер християн вважали відчуженою, переслідуваною меншістю, яка не мала жодних юридичних прав.

1 Петра 3

3:19 Духи у темниці

Для пояснення того, що мав на увазі Петро в 3:18-22, пропонується, принаймні, 18 основних теорій. В основному, дослідники розходяться в думці з приводу того, що означає вираз “духи, що перебували у темниці“. Чи означають “духи” людей у певному проміжному стані смерті, або велетнів, або занепалих ангелів, про яких згадується в Бутті 6:1-4? Ніхто не знає стовідсотково. Петро використовує неоднозначний вираз для того, щоб підкреслити значення абсолютної благодаті, яка стала наслідком перенесених Ісусом страждань.

1 Петра 4

4:13 Докорінна зміна

Цей вірш виразніше за інші показує, як змінився Петро. Він заслужив найсуворіше засудження з боку Ісуса (Мк. 8:33) на заперечення проти страждань, які мав зазнати Ісус. Проте зараз він вважає страждання за Христа як честь, як можливість розділити славу Христову.

1 Петра 5

Людина на ім’я “Камінь”

Петро поступово навчився бути гідним свого імені

5:6Отже, смиріться під міцною рукою Божою, щоб підніс вас свого часу“.

На Петра не можна не звернути уваги в чотирьох євангеліях. Кожне згадування учнів ставить його першим у списку, і енергійний Петро часто прокладає ліктями собі дорогу, щоб висунутися на передній план.

Насправді він був доволі привабливою людиною – з великим серцем і безмежним ентузіазмом. Просто в нього було багато гострих кутів. Він нагадував маятник, що розгойдується, – в якийсь момент показував себе енергійним і сміливим, але проявляв боязкість, коли була потрібна мужність.

Ознаки зрілості

На той час як Петро наприкінці життя сів писати своє Послання, багато що змінилося. Зміну можна відчути за використаними Петром словами, як “смиріться” і “коріться”. Ця книга не містить нічого з його агресивної поведінки, що проявляється в євангеліях. Петро зберіг останнє повчання, дане йому Ісусом, – “Паси вівці Мої” (Ін. 21:17). Грубий Петро став дбайливим пастирем.

Щоб повною мірою відчути масштаб Петрових змін, треба прочитати про нього в євангеліях (особливо в Марка), а потім безпосередньо звернутися до цього Послання. Задиристий і напористий Петро тепер перестерігає дружин мати нетлінну красу “лагідного і мовчазного духу” (3:4), а чоловіків – поводитися “розсудливо з жінками” (3:7). Людина, яка, захищаючи Ісуса, відсікла вухо служителю первосвященика (Ін. 18:10), тепер радила підкорятися всім постановленням влади (2:13). Одного дня Петро виразив рішучий протест проти пророцтва Ісусом Своєї смерті (Мк. 8:32), тепер же він офіційно характеризує страждання Христа як зразок (2:21-24).

Легко уявити, що Петро має на увазі себе, коли він пише наступні слова: “Колись не народ, а нині народ Божий” (2:10) і “Бо ви були, як вівці заблукалі, що не мають пастиря, але нині повернулись до Пастиря і Охоронця душ ваших” (2:25). З часом рихлий пісок особи Петра перетворився на граніт.

Ніколи не пізно

Нарешті Петро заслужив на прізвисько, яке Ісус дав йому задовго до цього, – “Камінь” (Мф. 16:18). Коли Петро наставляє своїх читачів стояти в істинній благодаті Божій (5: 12), створюється враження, що він на тяжкому досвіді засвоїв уроки, які зараз передає іншим.

Якщо Павло – апостол віри, то Петро – апостол надії. Як явно демонструє життя Петра, Бог ніколи не залишає людей. В яких би обставинах ми не знаходилися, навіть якщо б нам загрожували страждання або смерть, у нас є причина сподіватися.

Традиція свідчить, що Петро був розіпнутий на римському хресті вниз головою. Він вважав себе негідним померти в такому ж положенні, як помер Ісус. Петро помер, як і раніше вірячи у свою обіцянку щасливого кінця: “Бог же всякої благодаті, Який покликав нас до вічної слави Своєї у Христі Ісусі, Сам при короткочасному стражданні вашому нехай удосконалить вас, нехай утвердить, нехай зміцнить і нехай зробить непохитними” (5:10).

Розп’яття апостола Петра, Лука Джордано

Він писав як людина, яка знала це.

Попередній запис

Перше послання апостола Петра: розділ 1

Звернення до тих, хто страждає Що робити, коли стається біда 4:12 "Улюблені! Вогняної спокуси, що посилається вам для випробування, не ... Читати далі

Наступний запис

Друге послання апостола Петра

Загроза зсередини Найбільші небезпеки не завжди добре помітні 3:1 "Це вже друге послання пишу вам, улюблені; в них нагадуванням збуджую ... Читати далі