Євангеліє від Марка: розділи 10-12

Марка 10

10:25-26 Добробут як перешкода

Релігійні наставники того часу розглядали добробут як знак сприятливого ставлення Бога. Це пояснює подив учнів, коли Ісус не погоджувався з подібним поглядом, навчаючи, що добробут може фактично бути перешкодою, яка віддаляє людей від Царства Божого.

Ісус розмовляє з учнями, Джеймс Тіссо

Керівник-слуга

Слово, яке ніхто насправді не хоче чути

10:45Бо і Син Людський не для того прийшов, щоб Йому служили, але щоб послужити і віддати душу Свою за визволення багатьох“.

Ісус не використовує жодної реклами для залучення учнів. Він у найпряміших виразах говорить про ціну слідування за Ним. На піку Своєї популярності, коли за Ним йшли натовпи народу, Ісус говорив про майбутні страждання і смерть. Такі слова бентежили Його учнів, чиє уявлення про Месію не передбачало таких трагічних понять. Демонструючи неймовірне нерозуміння, вони займаються дрібними суперечками про першість. Вони не можуть сприйняти слова, які Ісус їм постійно повторює, – найбільшим у Царстві буде той, хто служить іншим.

Дивна тактика набору новобранців

Незалежно від того, скільки разів Ісус пояснює шлях до хреста, Його слова, схоже, ніколи не знаходять розуміння. Набираючи новобранців для Царства, Він застосовує незвичайну тактику. Він використовує такі слова, як “хрест” і “раб”. Це все одно, начебто сучасний агент з вербування в морську піхоту демонстрував фотографії інвалідів війни і мертвих солдатів. Яким чином може страшний образ хреста ката відповідати мріям народу про нове царство?

Ісусові учні, не кажучи вже про натовпи шанувальників, абсолютно не готові до такого типу царства. Воно вимагає занадто багато, нагороди здаються смутними.

Не дивлячись на те, що, говорячи про Свою смерть, Ісус підкреслює Своє воскресіння, учні не розуміли Його до тих пір, доки Він не помер і не воскрес.

Люди, яких треба знати

Яків

Внутрішнє коло

Уявіть собі все ваше оточення у вигляді концентричних кіл, що розходяться. Зовнішнє коло об’єднує повсякденних знайомих – працівника аптеки, сусідку, яка махає вам рукою, коли проїжджає повз. Ближче розташовуються справжні друзі – люди, яким ви довіряєте і про яких ви піклуєтеся, – можливо, це шкільні товариші чи колеги по роботі. Найближче коло, «яблучко», включає лише небагато – тих людей, спілкування з якими ви шукаєте в найбільш важливі моменти свого життя.

В Ісуса було широке зовнішнє коло. Він ніс служіння тисячам людей, які юрбилися навколо Нього, куди б Він не пішов. Ближче були Його учні – група людей, що постійно йшли за Ним. Дванадцять апостолів формували вужче коло, найвідданішу групу. Біля самого центру розташовувалося внутрішнє коло – Петро, Яків та Іоанн.

Разом з батьком і двома іншими братами, Петром і Андрієм, Яків і його брат Іоанн займалися звичайним рибальським промислом на морі Галилейському. Вони були першими учнями, яких призвав Ісус, і з них Він сформував внутрішнє коло. У найвідповідальніші моменти Свого життя Ісус шукав спілкування з внутрішнім колом. У домі Іаїра при огляді мертвої дівчинки Ісуса супроводжували тільки Яків, Петро та Іоанн (5:37). Саме цих трьох Ісус обрав для того, щоб зійти на гору (Матфея 17:1). Їх присутності і молитов потребував Ісус під час боротьби в саду Гефсиманському (14:33).

Приналежність до внутрішнього кола несла із собою як привілеї, так і спокуси. Найближчі супутники Ісуса були схильні до гордості – пастки, в яку Яків і його брат Іоанн потрапляли, принаймні, двічі. Один раз, коли люди не змогли організувати Ісусу відповідного, на їх думку, прийому, Яків та Іоанн були готові призвати з неба вогонь (Лука 9:51-56).

В іншому випадку, який описується в розділі 10, два брати випрошували собі привілеї після того, як Ісус прийде до влади. Ісус м’яко відповідає їм, що вони не знають, чого просять. Належати до внутрішнього кола, – сказав Ісус, – означає жити як слуга, а не як цар.

Марка 11

Вигнання торговців з Храму, Джеймс Тіссо

11:16 Великий бізнес

Доступний для неєвреїв зовнішній двір храму займав величезну площу, розміром у кілька футбольних полів. Там велася законна торгівля – іногородні паломники потребували придбання жертовних тварин і обміну грошей на місцеву валюту. Проте бізнес явно потрапив у руки людей, які були більше зацікавлені в прибутку, ніж у поклонінні.

Опозиція шаленіє

Мить тріумфу перед тим, як натовп відвернувся

11:18Почули це книжники і первосвященики і шукали, як би погубити Його, але боялися, тому що весь народ дивувався Його вченню“.

Після прибуття в Єрусалим Ісус єдиний раз допустив, щоб Його публічно вітали. До цього Він завжди замовчував, Ким Він був, і сторонився людських натовпів, які хотіли звести Його на царство. Під час тріумфального входження в Єрусалим у вербну неділю Ісус дозволив людям віддати Йому почесті як істинному Месії.

Тріумфальне входження

У певному значенні ця процесія була фарсом порівняно з пишними процесіями римлян. Основним є те, що Ісус в’їжджав у місто на віслюкові, а не на колісниці. Проте ця подія, яка була передбачена пророками, мала для євреїв глибокий сенс. Ісус відкрито проголошував Себе Месією, і тріумфальне входження розворушило все місто.

Релігійні лідери підняли тривогу, і навіть римляни звернули увагу на Чоловіка, Який стверджувала, що Він цар. Ряд наступних розділів демонструє, наскільки коротким є громадське визнання.

Декілька останніх тижнів життя Ісуса, як це видно з ряду драматичних випадків протистояння в Храмі, супроводжуються наростаючим відчуттям неминучого наближення трагічної розв’язки. У дусі старозавітних пророків Ісус таврує жадібних торговців у Храмі як розбійників і силою виганяє їх.

Ісус не робить жодних спроб пом’якшити Свої грубі слова. Навпаки, Він відхиляє вимоги дати пояснення, чому Він поводиться так агресивно, і далі розповідає притчу, яка носить особливо зухвалий характер (12:1-12). Він представляє Себе як останній притулок, останню спробу Бога зломити упертий опір людського роду.

Лінія фронту набула контурів. По одну сторону – Ісус, Який захищається лише широкою популярністю. По другу – представники релігійної і політичної влади. Відчуваючи загрозу, яка виходить від радикальних розмов Ісуса про покаяння і навернення, представники влади вирішують заманити Ісуса в пастку і обернути натовп проти Нього.

Марка 12

Фарисеї питають Ісуса, Джеймс Тіссо

Спроби уловити Ісуса

Різні релігійні групи по черзі намагаються заманити Ісуса в пастку

12:37І багато народу слухало Його з насолодою“.

Марк робить наступне зауваження відносно недругів Ісуса: “І шукали нагоди схопити Його, але побоялися народу, бо зрозуміли, що про них сказав притчу” (12:12). Решта 12 розділу містить опис зіткнень Ісуса з тими, хто хотів заманити Його в пастку і підірвати Його популярність.

Спочатку представники політичної партії цинічно віддають хвалу Ісусові, але потім ставлять Йому провокаційне запитання про податки. Якби Ісус сказав, що євреї повинні платити податки римлянам, Він би втратив громадську підтримку, оскільки євреї ненавиділи окупантів. Якби Він сказав: “Не платіть”, – Він наразився на ризик бути заарештованим за підбурювання до непокори владі.

Далі невелике, але могутнє угрупування намагається збити Ісуса з пантелику богословським питанням. Саддукеї, які не вірили в життя після смерті, задали складну загадку саме про життя після смерті.

Відбиття атак

Потім настає черга давніх ворогів Ісуса – фарисеїв. У ті дні рабини налічували 613 заповідей у законі Мойсеєвому, і різні відособлені групи сперечалися про те, які із заповідей найбільш важливі. Учитель закону просить Ісуса вибрати найголовнішу заповідь, знаючи, що Його вибір ясно викличе невдоволення інших груп.

Ісус так майстерно відбиває ці атаки, що Марк підводить підсумок: “Після того ніхто не насмілився питати Його” (Мк. 12:34). Ісусові відповіді так вдало поєднують яскравість, дотепність і здоровий глузд, що вони розгублюють критиків і примушують їх замовкнути.

У всіх цих конфліктах Ісус не намагається втихомирити Своїх опонентів. Замість цього Він використовує сутички для того, щоб попередити Своїх учнів і присутній натовп народу відносно супротивників, чия лють лише наростає.

12:42 Експлуатація вдів

Цей нехитрий прояв віри бідної вдови явно протиставляється помпезним публічним демонстраціям віри з боку інших людей. Деякі учителі закону “поїдають доми вдів“, – каже Ісус (12:40). Учителі закону жили за рахунок пожертв шанувальників, і тоді, як і зараз, легковірні бідняки були спокусливою мішенню.

Попередній запис

Євангеліє від Марка: розділи 7-9

Марка 7 7:3-4 Пояснення юдейських звичаїв Ремарка що міститься у віршах 7:3-4 пояснює поширений єврейський звичай церемоніального обмивання рук. Ремарки, ... Читати далі

Наступний запис

Євангеліє від Марка: розділи 13-16

Марка 13 13:10 Усім народам Проповідь Благої Звістки всім народам була, напевно, чимось новим для учнів, які як і раніше ... Читати далі