Євангеліє від Матфея: розділи 10-17

Матфея 10

Преображення Господнє (фрагмент), Карл Генріх Блох

Незвичайний лідер

Не всі хотіли царства по Ісусу

10:7Ходячи ж, проповідуйте, кажучи, що наблизилося Царство Небесне“.

Впливові лідери і керівники, такі як президенти і прем’єр-міністри, докладають величезних зусиль для того, щоб виглядати гідними довіри і володіння владою. Лідер, як вони вважають, має виглядати і діяти як лідер, і багато хто з них наймає “фахівців з іміджу”, які б їх навчали. Куди б такий керівник не прямував, його супроводжують прес-аташе, охоронці, віддані помічники і натовпи радісних прихильників.

Матфей описує Ісуса як істинного Лідера, фактично Царя, Який проте зламав стереотипи. Ісус мав безперечну владу. Він міг втихомирити бурю, що розбушувалася, і навіть ходити по воді. У той же час, співчуваючи, Він застосовував цю владу для блага інших. Він використовував її для того, щоб насичувати голодних і зціляти хворих. Він не піклувався про те, щоб створювати імідж лідера.

У першому столітті юдеї, які ненавиділи Римську імперію, охоче б пішли за войовничим юдейським царем. Вони часто повставали, доки в 70 році по Р. Х. мстивий римський полководець не зрівняв Єрусалим із землею. Проте те царство, про яке говорив Ісус, не відповідало їх очікуванням.

Учні виявляються не в змозі зрозуміти

Спочатку Свого служіння Ісус відкинув спокусу набути слави і земель (4:8-11). Він також постійно протистояв натиску з боку натовпу. Хоча Він був наймогутнішим Лідером у всі часи, Він проводив час, розповідаючи історії, не створюючи жодної армії, і майже нікому не чинячи опір. Як істинний Месія Він прагнув не потурати хибній думці, яку створювали про Нього люди, але волів догоджати Богові.

З часом учні дійшли до переконання, що Ісус – “Христос, Син Бога Живого” (16:16). Петро заслужив на високу похвалу за це твердження, але майже відразу ж він отримав від Ісуса найсуворіший докір, оскільки не міг змиритися з думкою про те, що його Лідеру незабаром прийдеться постраждати і померти (16:23).

Парадокси лідерства Ісуса поглиблювалися в міру того, як Він наближався до столиці – Єрусалиму. Він дозволив Собі одну мить публічного тріумфу – у день, який ми називаємо Вербною неділею. Проте навіть тоді Він сидів не на колісниці чи на коні, але на осляті. Через декілька днів Він залишив Своїм послідовникам вічний символ – не царську корону чи скіпетр, але хрест ката.

Матфея 11

11:3 Той, Хто має прийти?

Це Іоаннове питання могло бути викликане неясністю з приводу ролі Месії. Якщо, як і більшість юдеїв, Іоанн чекав на прихід політичного Месії, який розгромить римлян, то, знаходячись у темниці, Іоанн міг дивуватися, чому Ісус не робить жодних дій. Ісус відповів поясненням, що таке Царство Небесне, яке Він прийшов встановити: це царство, яке приносить зцілення, звільнення, Благу Звістку, але необов’язково політичну владу.

11:20 Чудес недостатньо

Дивно, але надприродні чудеса не спонукали людей до покаяння і не примушували їх наслідувати Ісусове вчення. Упродовж Свого служіння Ісус не раз висловлював незадоволення з приводу натовпів народу, які збиралися лише для того, щоб побачити, як популярний вождь створить щось надприродне. Він чекав від них не оплесків, але відданості. Поступово Він все більше став покладатися на притчі, які наодинці роз’яснював Своїм учням (див. 13:11-17).

Люди, яких треба знати

Іоанн Хреститель

Щось нове

Мода починається з єдиною метою – змінити погляди людей. Спочатку новий вид шокує. Багато хто каже: «Чудово!». Хтось каже: «Фе!». Будь то короткі спідниці, колечка в носі або вухах, ірокез або волосся синього кольору, – нове має виділятися, щоб привернути увагу.

Іоанн Хреститель являв собою щось нове, і він, звичайно, виділявся зі свого оточення. Хоча він міг стати священиком, як і його батько, але він проміняв льняний одяг на одіяння з грубого верблюжого волоса. Замість того, щоб сидіти в Єрусалимі, де він міг насолоджуватися частиною жертви, яку люди приносили Богові, він пішов у пустелю, де їжею йому служили сарана і дикий мед.

Незвичайна поведінка Іоанна привертала увагу людей до його палкого заклику: Месія має от-от прийти, і люди мають покаятися. Послухати Іоанна збиралися людські натовпи, і він хрестив їх у Йордані на знак їх покаяння. Так він отримав своє прізвисько «Хреститель».

Ні більше, ні менше як Сам Ісус сказав, що Іоанн вище за всіх з роду людського (11:11). Проте при цьому Ісус додав, що навіть найменший у Царстві Небесному, що наблизилося, більший за Іоанна. Хоча Іоанн був кращим з колишнього, новіше з Божого Царства повністю затьмарить його велич.

Іоанн належним чином сприйняв подібне порівняння. Коли він побачив Ісуса, він визнав: «Ось Агнець Божий, Який бере на себе гріхи світу» (Іоанна 1:29). Він вважав себе негідним навіть розв’язати ремінь на Ісусових сандалях. Іоанн Хреститель не збирався привертати увагу до себе. Навпаки, він вказував на Ісуса.

Коли Ірод Антипа наказав схопити і стратити Іоанна Хрестителя (14:1-12), більша частина його учнів пішла за Ісусом. Минув, проте, тривалий час, перш ніж люди, що проживали в далеких частинах світу, почули все про Ісуса (див. Діяння 18:24-26; 19:1-7). І вони швидко прийняли християнство. Незважаючи на величезний вплив Іоанна, ознакою його успіху було те, що він не залишив своєї «церкви». Його послідовники були готові прийняти Ісуса.

Матфея 12

12:12 Образа фарисеїв

Розділ 12 пояснює, чому фарисеї образилися на Ісуса. По-перше, Його учні зривали колосся в суботу, що фарисеї забороняли робити. Потім сталося зухвале зцілення в суботу. Ісус звинуватив фарисеїв у тому, що вони більше піклуються про дотримання букви закону, а не його духу, – вони більше турбуються про життя тварин, ніж людей.

Матфея 13

Оповідання про Царство

Чому Ісус наводить стільки історій

13:10І, приступивши, ученики сказали Йому: чому притчами говориш їм?

Здавна письменники дивуються умінню Ісуса передавати глибоку істину притчами – простими короткими історіями з повсякденного життя, які містять повчання. Історії люблять усі, і вони легше запам’ятовуються, ніж концепції, що складаються з логічних висновків. Ісус висловлювався поняттями, доступними аудиторії, що складалася з рибалок і селян, багато з яких були малоосвіченими. Євангелія зберегли близько 30 з Його майстерних притч.

У цілому, “Царство Боже” полягає в царюванні Бога у світі. Воно об’єднує людей усіх рас і національностей, які віддано наслідують Божу волю. Ісус підкреслює, що це нове Царство є основний етап Божого плану; найменші в цьому Царстві, – каже Ісус, – будуть більшими за Іоанна Хрестителя (11:11).

Учні, які звикли до більш традиційних образів влади, ніколи повністю не розуміли, що Ісус вкладав у поняття Царства. Вони продовжували просити Його пояснити притчі, навіть тоді, коли марно сперечалися про свою першість. До тих пір, доки Ісус не помре і потім не воскресне, вони не зрозуміють сенсу Його місії на землі.

13:57 Не визнаний у вітчизні

Ісус почав Своє служіння на батьківщині в синагозі. Ця подія ледь не переросла в безлади. Пізніше, коли Він повернувся, Він викликав значно більше цікавості, ніж довіри. Місцеві жителі не могли зрозуміти, як Той, Хто виріс серед них, Хто був вихований теслею, учив як учитель і творив дива. Ісус відмовився продемонструвати їм Свою надприродну силу і спокійно віддалився.

Матфея 14

14:5 Помста дружини Іродової

Своїми різкими звинуваченнями Іоанн Хреститель завдав Іродові образи, але в Марка 6 відзначається, що основна злість виходила від дружини Іродової (яку той викрав у свого брата Филипа). Ірод мав до Іоанна змішані почуття. Йому подобалося слухати пророка, він шанував Іоанна і побоювався його суворих пророцтв. Проте після того, як Ірод потрапив у пастку, розставлену дружиною і прийомною дочкою, він поступився зробленому на нього тиску і віддав наказ стратити Іоанна.

Матфея 15

15:1 Критика легалізму

Фарисеї та вчителі закону вважали свої суворі традиції такими ж обов’язковими для виконання, як і закон Старого Завіту. В цьому уривку Ісус вказує на явні протиріччя в їх традиціях.

Люди, яких треба знати

Іродіани

Нижча влада

Члени сім’ї Ірода вплітаються в новозавітні оповідання подібно до другорядних персонажів у театральній п’єсі. Як це не дивно, на їх власну думку і на думку багатьох людей у ті часи, вони були основними персонажами.

Подібно до сім’ї Кеннеді в США чи багатьох королівських сімей в європейській історії, іродіани були сімейною династією. Вони правили від імені римлян, маючи майже необмежену владу. Проте така влада не справляла враження на ранніх християн. Вони шанували вищу владу, яку іродіани через свою духовну обмеженість були не в змозі визнати.

У Новому Завіті зустрічаються три різні правителі на ім’я Ірод. (Четвертий – Агриппа походив з тієї ж сім’ї). Усе троє протистояли Ісусу чи Його послідовникам.

Ірод Великий царював у той час, коли народився Ісус. Цей Ірод зустрів волхвів, направив їх у Вифлеєм, а після того, як вони віддалилися, не назвавши Немовляти-Царя, наказав убити усіх немовлят чоловічої статі (Матфея 2). Інші джерела дозволяють вважати, що таке поведінка була типовою для Ірода Великого, він убив навіть власних синів, коли йому здалося, що вони роблять замах на його владу.

Ірод четвертовладник, також відомий як Ірод Антипа, був одним із синів Ірода Великого, який уникнув смерті. Після смерті батька він прийняв під управління Галилею – місцевість, звідки був родом Ісус. Коли Іоанн Хреститель образив Ірода і його коханку, засудивши їх поведінку, Ірод заточив Іоанна в темницю, а потім обезголовив його. Під час суду Сам Ісус був переданий до рук цього Ірода. Той чув про Ісуса і сподівався, що Він покаже диво. Після того, як Ісус відмовився зробити це, Ірод насміявся над Ним і відправив Його назад до Пилата (Лука 23:6-12).

Ірод Агриппа I, онук Ірода Великого, його нащадок у наступному поколінні. Він правив в Єрусалимі, коли там почала рости церква. Він гнав перших християн, стратив Якова і заарештував деяких інших послідовників Христових, зокрема Петра. Після того, як Петро з допомогою Божою втік, Ірод стратив стражників (Діяння 12). Книга Діянь говорить нам, що, коли натовп прихильників віддавав Іроду Агриппі божественні почесті, він помер раптовою смертю, бо «не віддав слави Богові» (Діяння 12:23).

Ми, сучасні читачі, звертаємо увагу на жорстокі вчинки Іродів, проте в той час більшість правителів були жорстокими. Важливішим, з біблійного погляду, є те, що Іроди не змогли визнати істинну владу на землі – владу Божу.

15:29-39 Два насичення

У двох послідовних розділах Матфей оповідає про два випадки, які можна легко переплутати. Насичення 5000 (розділ 14) мало місце на піку популярності Ісуса. Воно справило величезне враження – про нього оповідають усі чотири євангелія. Проте тільки Матфей і Марк оповідають про інше диво, явлене дещо меншому натовпу. В оповіданні Марка (Марка 8:1-21) Ісус, здається, здивувався, що Його учні, які бачили перше диво, ставлять під сумнів Його здатність задовольнити потреби натовпу вдруге.

Матфея 16

“Відійди від Мене, сатано!”, Джеймс Тіссо

16:16 Зльоти і падіння Петра

Учень Петро відрізнявся імпульсивністю, і цей розділ показує його з найкращого і з найгіршого боку. Петро заслужив на найвищу похвалу за те, що зрозумів, Хто Такий Ісус. Проте в наступному уривку показано, як Петро здійснює одну зі своїх найбільших помилок. Він хотів, щоб Ісус уникнув страждань, не розуміючи, що хресні страждання принесуть спасіння всьому світу.

Матфея 17

17:5 Незабутній момент

Троє з Ісусових учнів мали можливість спостерігати драматичну сцену, в якій Бог свідчить про Свого Сина. Поряд з Ісусом з’явилися Мойсей, перший великий законодавець, і Ілля, перший великий пророк, і Бог промовляв з небес. Апостол Петро описує враження від цієї сцени в 2 Петра 1:16-18.

Попередній запис

Євангеліє від Матфея: розділи 5-9

Матфея 5 Нагорна проповідь (фрагмент), Карл Генріх Блох Запальні Слова Слухачі не чують Ісуса 5:3 "Блаженні ... Читати далі

Наступний запис

Євангеліє від Матфея: розділи 18-25

Вигнання торговців з Храму, Джованні Паніні Матфея 18 18:23 Матфей і гроші Як лікар, Лука дає ... Читати далі