Євангеліє від Матфея: розділи 18-25

Вигнання торговців з Храму, Джованні Паніні

Матфея 18

18:23 Матфей і гроші

Як лікар, Лука дає детальні описи сцен фізичного зцілення, а колишній митар Матфей детально освітлює ті сцени, де фігурують гроші. Ця сцена в розділі 18 і подібні до неї в розділах 20 і 25 присутні лише в Євангелії від Матфея. Звертає на себе увагу те, що колишній митар наводить найвиразніші Христові слова стосовно бідних і тих, хто має потребу.

Звільнення від пут

Чим поганий легалізм?

18:35Так і Отець Мій Небесний учинить з вами, якщо кожен з вас не простить від серця свого братові своєму провини його“.

Легалісти – люди, які наслідують суворі правила поведінки, – і на перший погляд виглядають праведними. Проте Ісус попереджає про підступність лицемірства, або легалізму. Як не дивно, легалізм прагне принизити думку людини про Бога. Якщо мені вдається виконувати всі вимоги суворого кодексу поведінки, я можу почувати себе упевнено відносно своїх чеснот. Я можу навіть прийти до думки, що завдяки своїм власним зусиллям я заслужив на Боже благовоління.

Як недруги Ісуса (фарисеї), так і Його друзі (учні) з’ясовують точний перелік правил поведінки, щоб набути почуття виконаного боргу по відношенню до Бога, яке, у свою чергу, має принести їм задоволення. На адресу таких людей Ісус вигукує “Ні!” Ми ніколи не позбавимося від нужди в Богові. Ми ніколи не “доб’ємося” християнського життя. Ми зможемо духовно вижити, лише постійно залежачи від Бога в милосерді і силі.

Математика прощення

Учень Ісуса Петро намагається майже абсурдно звести прощення до математичної формули: “Скільки разів прощати брату моєму, який згрішить проти мене? Чи до семи разів?” (18:21). Ісус парирує питання і розповідає історію про Боже прощення, прощення, яке таке велике і всеосяжне, що перевершує всяку математику.

В розділі 19 фарисеї продовжують цю лінію і намагаються вивести формулу розлучення. Ісус знову уникає відповіді, яку вони хочуть почути, і замість цього вказує на основні принципи шлюбу. Пізніше в цьому розділі, розмовляючи з багатим юнаком, Ісус не каже, що йому треба розстатися з 18,5 відсотками власності. Він каже віддати все майно. Він не обмежує порушення подружньої вірності статевим контактом. Він асоціює його з похіттю і уявною зрадою. Вбивство? У принципі, гнів – це такий самий гріх.

У цілому, Ісус завжди відмовляється звужувати погляд. Він протистоїть будь-якій формі легалізму, будь-якій спробі людини скласти список похвал. Уся похвала належать Богові, а не нам. Основна небезпека для законників полягає в тому, що вони ризикують упустити Благу Звістку Божої благодаті – дару, який Бог дає людям, які на нього не заслуговують.

Матфея 19

19:9 Бездоганно правильне розлучення?

У той час фарисеї обговорювали питання про те, як трактувати старозавітні вказівки відносно розлучення. Як завжди, вони спробували втягнути Ісуса в дискусію. Знаменитий рабин на ім’я Гилель учив, що чоловік міг розвестися з дружиною, якщо вона взагалі зробила щось неприємне для нього, наприклад, пережарила їжу. Суворіша школа, яку очолював Шамай, обмежувала привід для розлучення подружньою невірністю. Ісус явно підтримав Шамая, проте Його погляд був незмірно глибшим і вищим за розгляд технічних сторін розлучення, спираючись на первинне призначення шлюбу Богом.

Матфея 20

20:1-16 Несправедлива оплата

Розповідь Ісуса не мала сенсу з економічного погляду, у чому, власне, і полягала Його мета. Він розповідає притчу про благодать, а Божу благодать не можна підрахувати, як денний заробіток. Ми отримуємо її від Бога як дар, і її неможливо заробити важкою працею. Людина, яка приходить до Бога наприкінці життя, – як розбійник на хресті, – отримує ті ж максимальні переваги, що і людина, яка йде за Богом з найперших дитячих років. Заздрість людини з приводу несправедливої нагороди іншому може відняти радість у цієї людини.

Матфея 21

21:12 Рішучий вчинок

За часів Ісуса діяльність у Храмі, який мав бути центром поклоніння Богові, набула комерційного характеру. Торговці продавали жертовних тварин паломникам і прибульцям за завищеними цінами. Усе було спрямоване швидше на витягання прибутку, ніж на істинне поклоніння. Ісус відреагував тим, що спочатку вигнав “розбійників”, а потім звернув Свій погляд на реально нужденних людей – “сліпих й кривих”.

Христос біля купальні Вифезда, Джованні Паніні

Спроби схопити Ісуса

Ісус протистоїть Своїм недругам

21:45-46І, слухаючи притчі Його, первосвященики і фарисеї зрозуміли, що Він про них говорить. І шукали нагоди схопити Його, але побоялися народу, бо Його мали за Пророка“.

Саме народження Ісуса являло таку загрозу для царя Ірода, що він наказав убити усіх хлопчиків віком до двох років. Супротивники Ісуса перейняли таку практику. Раніше Ісус відкрито передбачив Свою смерть.

Починаючи з розділу 19, Матфей пояснює деякі з наростаючих протиріч між Ісусом і групами людей, які протистояли Йому. Вороги йшли за Ним з міста в місто, розставляючи пастки. Навіть у цих умовах Ісус не пом’якшує Своїх слів, не намагається сховатися. Замість цього Він використовує конфліктні випадки для того, щоб попередити Своїх учнів і супроводжуючі Його натовпи народу відносно цих ворогів, чия лють лише зростає.

Розділ 22 показує, що протягом одного дня Ісус протистояв трьом різним групам недругів: двом релігійним сектам – фарисеям і саддукеям і політичному угрупуванню іродіан. Ісус майстерно обійшов їх підступно розставлені словесні пастки. Фактично, Він зробив це так чудово, що Матфей підсумовує: “З того дня ніхто вже не смів запитувати Його” (22:46).

Чому Ісус був проти фарисеїв?

Дослідники часто потрапляють у безвихідь, чому Ісус був так непримиренно налаштований по відношенню до однієї з юдейських течій – секти фарисеїв. У Новому Завіті це угрупування згадується 100 разів. На перший погляд, фарисеї здаються людьми, які мали подобатися Ісусові. Вони були найрелігійнішими людьми на той час. Більш, ніж представники будь-якої іншої общини, вони прагнули наслідувати букву старозавітного закону. Сама їх назва “відокремлені” містила натяк на їх бажання піднятися над загальноприйнятою манерою поведінки.

Фарисеї були законниками. Окрім необґрунтованої зосередженості на найдрібніших деталях закону, вони доповнювали його своїми строгими традиціями. Наприклад, людина могла їхати на віслюкові, не порушуючи закону про суботу, але якщо людина тримала в руках хлиста, щоб поганяти віслюка, то її можна було звинуватити в тому, що вона експлуатує тварину.

Фарисей міг подати милостиню жебраку в суботній день, якщо жебрак просуне руку всередину будинку фарисея, щоб тому не довелося покидати оселі. У суботу жінка не мала права дивитися в дзеркало – вона могла помітити сивий волос і піддатися спокусі вирвати його.

Розділ 23 Євангелія від Матфея містить красномовну відповідь Ісуса фарисеям. Він жорстко критикує їх за гордість, кастовість і обмеженість, за їх відмову визнавати свої помилки. Зовнішні, демонстративні форми легалізму, – казав Ісус, – відволікають увагу від внутрішнього ставлення людини до Бога та інших людей.

Чи існують фарисеї в наш час?

В останній тиждень Свого земного життя Ісус поляризує людей. Він прямо протиставляє Своє вчення вченню опонентів. Крім того, Він попереджає Своїх послідовників про те, чого слід чекати після його смерті. Після Його вознесіння опозиція в особі таких недругів, як фарисеї, не зникне. Навпаки, вона стрімко зростатиме.

Ісус виділив фарисеїв як приклад доведеного до крайності легалізму. Проте Він виступав не просто проти юдейської течії. Його слова стосуються постійної схильності людей, що була тоді та існує зараз. Згадані Ісусом помилки були характерні для Церкви упродовж усієї її історії. Християни як і раніше б’ються з гордістю, нетерпимістю і релігією, заснованою на показових справах.

Матфея 22

22:17 Подвійна пастка

Фарисеї, які співпрацювали з партією прибічників царя Ірода, поставили питання, яке повинне було заманити Ісуса в пастку незалежно від Його відповіді. Якби Ісус відповів: “Платіть податок”, – Він би втратив підтримку незалежно налаштованих юдеїв; якби Він відповів: “Не платіть”, – Він би виступив проти Риму як порушник закону.

Матфея 23

23:24-28 Ті, що відціджують комара

Фарисеї, які в буквальному розумінні проціджували воду через тканину, щоб очистити її від нечистих комарів, навряд чи упустили сенс хльосткого Ісусового кепкування. Він критикував їх не за те, що вони дотримували суворість як таку, але за зосередження на дрібницях і одночасне ігнорування важливіших речей – справедливості, милосердя і відданості. Ісус завдав удару по їх манірності, самовдоволеному почуттю переваги над іншими людьми.

Матфея 24

Руйнування Єрусалимського храму, Франческо Аєца

24:2 Не залишиться каменя на камені

Пророцтво Ісуса збулося через чотири десятиліття після Його смерті – у 70 році по Р. Х., коли римська армія подавила юдейське повстання в Єрусалимі. Солдати розбивали масивні камені Храму в пошуках золота, що розплавилося під час пожежі в Храмі і стікало між ними. Найбільші брили важили більше 400 тонн, але солдати армії Тита розбили їх усі.

24:36 Коли повернеться Ісус?

Матфея 24 містить один з найпросторовіших висловів Ісуса про майбутнє. Ісус дає прямі вказівки на події, які стануться перед Його другим пришестям. У той же час, примітно, що майже половина розділу складається з попереджень, що ніхто не зможе передбачити точний час Його пришестя.

Матфея 25

25:15-30 Первинне значення слова “талант”

Коли сьогодні ми говоримо про талановитого музиканта чи спортсмена, ми, фактично, повертаємося до цієї притчі. За часів Ісуса талант був величезною сумою грошей. Завдяки притчі слово набуло різних значень. У Царстві Небесному кожен отримує певну кількість дарувань і можливостей (талантів) служіння Богові. Ми можемо чи втратити ці можливості, чи використати їх на благо Царства.

Попередній запис

Євангеліє від Матфея: розділи 10-17

Матфея 10 Преображення Господнє (фрагмент), Карл Генріх Блох Незвичайний лідер Не всі хотіли царства по Ісусу ... Читати далі

Наступний запис

Євангеліє від Матфея: розділи 26-28

Матфея 26 Первосвященик Каяфа, Гюстав Доре 26:4 "Хитрістю" Релігійним начальникам не вдався план безшумно усунути Ісуса. ... Читати далі