Євангеліє від Матфея: розділи 26-28

Матфея 26

Первосвященик Каяфа, Гюстав Доре

26:4 “Хитрістю”

Релігійним начальникам не вдався план безшумно усунути Ісуса. Він убивався під час релігійного свята, коли Єрусалим був повний паломниками. Проте Його смерть не викликала жодних заворушень, учні навіть покинули Його. Первосвященики і старійшини, можливо, могли б привітати себе з вдалим результатом, коли б не те, що сталося в пасхальну неділю.

Вбивство Царя

Арешт, суд і страта

26:4І радились, щоб узяти Ісуса підступом і вбити“.

Коротко кажучи, останні три розділи Євангелія від Матфея відбивають глибокі контрасти в Ісусовому житті. З перших рядків євангеліє підкреслює, що Ісус – Помазаник, істинний Цар. Євангеліє від Матфея іноді називають “царським”, бо воно дуже часто говорить про Царство.

У той же час, наприкінці життя Людина, заради поклоніння Якій волхви перетнули континент, була продана як раб за 30 срібних монет. Врешті-решт Ісус удостоївся багряниці і вінця, але лише як зле глумливе кепкування. Кров з ран на спині обагрила Його одяг, а краплі крові від тернового вінця обагрили Його обличчя.

Незадовго до цього Ісус обсипав звинуваченнями релігійних начальників. Проте коли Він з’явився перед судом і релігійні лідери звинуватили Його, Він не став відповідати їм.

Захист Ісуса

Недруги Ісуса поставили Йому два основні питання: “Ти Цар Юдейський?” і “Чи Ти Христос?”. Він відповів просто: “Ти говориш” (27:11), – затвердивши основні теми, що звучали упродовж усього Євангелія від Матфея. Врешті-решт Ісус був страчений. Над Його підвішеним тілом була прибита табличка, що оголошувала Його “злочин”: Він був Царем.

Ісус, звичайно, був Царем, але не тим царем, на якого чекали люди. Навіть Його учні, які близько знали Ісуса упродовж трьох років, втекли, охоплені сумнівами.

Проте історія не закінчується сценою смерті, що описується в розділі 27. Страсна п’ятниця ніколи б не дістала назви “Страсної”, коли б не диво, що сталося згодом. Цар повернувся! Автор, який почав євангеліє з того, що відстежив юдейський родовід Ісуса, закінчує його натхненним Ісусовим закликом нести Благу Звістку всім народам.

Зустріч з неминучим

Зрада в безлюдному саду

26:39Якщо можливо, нехай обійде Мене чаша ця; втім, не як Я хочу, а як Ти“.

За гіркої іронією, глибоко інтимна сцена вечері Господньої переходить у жорстоку сцену зради в Гефсиманському саду. Суворе випробування починається з того, що Ісус молиться в заміському прохолодному гаї маслинових дерев. Троє Його сонних учнів чекають неподалік. Усередині саду все мирно. Зовні ж вже звільнені пекельні сили.

Озброєний натовп прямує до саду, щоб схопити і мучити Ісуса. Він зляканий і почуває Себе покинутим. Лежачи ниць, Він молиться про позбавлення. Майбутнє роду людського, більше того, усього всесвіту міститься в цій фігурі, яка стікає потом: “І був піт Його як краплі крови, що падають на землю” (Лк. 22:44).

Запальний Петро готовий битися із злом традиційним чином – застосовуючи силу. Після того, як він відсік вухо слуги, Ісус, проте, зупиняє насильство і, що примітно, творить останнє диво – Він зціляє слугу (Лк. 22:50-51).

Немає порятунку

Хоча Ісус має владу захистити Себе – Він може викликати легіони ангелів, які битимуться за Нього, – Він її не використовує. Коли учні розуміють, що в останню хвилину вони не можуть розраховувати на допомогу сил невидимого світу, вони всі розбігаються. Страх гасить для них останній проблиск надії. Якщо Ісус не захистив Себе, як Він зможе захистити їх?

Оповідання Матфея про те, що відбувається в Гефсиманському саду і потім, до суду синедріону, демонструє, що “жертва” дивним чином управляє всім, що відбуваються. Ісус – а не Іуда, не натовп, не первосвященик – поводиться як Той, Хто насправді керує ходом подій. “Скажи нам, чи Ти Христос, Син Божий?” – вимагає первосвященик. Ісус у результаті просто відповідає: “Ти сказав” (Мф. 26:63,64).

Це єдине твердження засуджує Ісуса на смерть, оскільки члени синедріону по-іншому уявляють собі Месію. Вони чекають переможця, який силою звільнить їх. Ісус знає одне: лише Його смерть звільнить їх. Заради цього Він прийшов на землю.

Суд над Христом, Джеймс Тіссо

26:47 Ганебне ім’я

У ті дні ім’я Іуда (як і Ісус) було поширеним серед юдеїв. Воно є грецькою формою від імені Іхуда. Іуда був родом з місцевості, званою Іудею, тоді як усі інші учні походили з Галилеї. В той же час, він користувався достатньою довірою, щоб бути в учнів скарбником. Біблія вказує мало мотивів зради їм Ісуса. Іуда міг розчаруватися після того, як Ісус не виправдав його очікувань на могутнього царя і Месію.

26:73 Зрадницький акцент

Повстанці та закалотники в Палестині зазвичай діяли у важкодоступних місцях. В Єрусалимі, місті, переповненому чутками, галилейський акцент Петра викликав підозру, оскільки він видав Петра як немісцевого жителя. Ісус, Який також був галилеянином, був на той час вже заарештований.

Матфея 27

Несправедливість

Ісус перед суддями і розлюченим натовпом

27:22Пилат говорить їм: що ж мені робити з Ісусом, нареченим Христом?

Оскільки юдеї жили під окупаційною владою Риму, Ісус повинен був пройти через декілька судових інстанцій. Римляни дозволили юдеям мати свій суд – синедріон, перед яким спочатку з’явився Ісус. Коли Ісус відповідає, що Він – Месія (Помазаник), члени синедріону звинувачують Його в богохульстві, яке, згідно з юдейським законом, є тяжким злочином.

Оскільки римляни не дозволяли синедріону ухвалювати смертний вирок, релігійний суд повинен був дістати схвалення римської влади. Тому Ісуса відправляють до римського намісника Пилата. Розуміючи, що звинувачення в богохульстві може нічого не означати для невіруючого Пилата, вони представили Ісуса як небезпечного бунтівника, Який проголосив Себе юдейським царем, кинувши відкритий виклик владі Риму.

Сумніви Пилата

Коли Пилат вирішує питання про вирок, його тривожать важкі передчуття. Попередження дружини доповнює його тривогу. Він намагається вирішити ситуацію, направляючи справу на розгляд царя Ірода, правителя місцевості, звідки Ісус був родом. Ірод, який прибув в Єрусалим на свято, був розчарований мовчанням і відмовою Ісуса явити чудеса, і в результаті, відправляє Ісуса назад до Пилата.

У міру того як Пилат намагається переконати релігійних лідерів відпустити полоненого, лють натовпу наростає. Нарешті обачливий правитель поступається вимозі розлюченого натовпу, проте він робить це лише після того, як неквапливо омиває руки від безневинної крові. Проходячи через усі ці судові процедури, Ісус зберігає майже повне мовчання.

До певної міри Пилат, мабуть, усвідомлював не лише злочинний характер допущеного ним судилища, але і свою роль у ньому. (Луки 23:4 каже, що, незважаючи на тиск натовпу, сам Пилат визнав Ісуса невинним.) У результаті Пилат робить запис про “злочин” Ісуса, який був прикріплений до хреста. Трьома мовами напис свідчив: “Ісус Назорей, Цар Юдейський”. Коли первосвященики запротестували, стверджуючи, що напис повинен свідчити, що Ісус Сам називав Себе Царем, Пилат відповів: “Що я написав – те написав” (Ін. 19:22).

27:51 Завіса роздерлася

Під час смерті Ісуса масивна, щільна завіса в Єрусалимському храмі роздерлася надвоє. Ця завіса відділяла Святе Святих. Нікому, окрім первосвященика, не дозволялося входити в Божу присутність у Святе Святих. Первосвященикові дозволялося входити туди раз на рік, в особливий день. У Посланні до Євреїв завіса, що роздерлася дивним чином, розглядається як символ. Це означає безпосередній доступ до Бога, який зробила можливим смерть Ісуса Христа (Євр. 10:19-20).

Матфея 28

Святі жінки біля Гробу воскреслого Христа, Анібале Каррачі

Найважливіша звістка

Найбільше диво преображає багатьох, але не всіх

28:6Його нема тут – Він воскрес, як сказав“.

Коли сталося найбільше диво в історії, безпосередніми очевидцями були стражники, які несли охорону біля гробу Господнього. Земля затряслася, і з’явився ангел. Стражники затремтіли і помертвіли від жаху.

Отямившись, вони поспішили до начальників, щоб повідомити те, що бачили. Але – вражаючий факт! – того ж дня пополудні стражники, які бачили приголомшуюче свідоцтво воскресіння, стверджували абсолютно інше. Воскресіння Сина Божого не здавалося таким значним, як, скажімо, пригоршня монет.

І страх, і радість

Декілька жінок з числа засмучених друзів Ісуса були наступними, хто дізнався про чудо з чудес. Матфей повідомляє, що вони квапливо покинули гробницю “зі страхом і великою радістю“. Страх – природна людська реакція на надприродні події. Та все ж вони були сповнені радості: звістка, яку вони почули, була найкращою з усіх. Занадто доброю, щоб бути істиною. Такою доброю, що вона мала бути істиною.

Ісус повернувся! Він прийшов, як і обіцяв. Мрії про Месію знову охоплюють їх, коли вони, повні страху і радості, поспішають поділитися з учнями.

Тоді як вони поспішають, стражники розробляють алібі – свою роль у великій таємниці. Як і все в Ісусовому житті, Його воскресіння викликає дві протилежні реакції. Ті, хто вірить, преображаються. Одночасно ті, хто обирає шлях невіри, відшукують причини для того, щоб проігнорувати свідоцтво, яке вони бачили на власні очі.

Попередній запис

Євангеліє від Матфея: розділи 18-25

Вигнання торговців з Храму, Джованні Паніні Матфея 18 18:23 Матфей і гроші Як лікар, Лука дає ... Читати далі

Наступний запис

Євангеліє від Марка: розділи 1-3

Іоанн Хреститель бачить Ісуса здалека, Джеймс Тіссо Євангеліє зі стрімким сюжетом Євангеліє від Марка читається як ... Читати далі