Страх Божий

Всі люди чогось бояться: темряви, висоти, самотності, бідності, всі бояться смерті (ну, чи майже всі). Взагалі, страхів у людини може бути безліч, і в принципі, у цьому немає нічого поганого, адже багато страхів оберігають нас у прямому сенсі слова. Зазвичай такі страхи називають інстинктом самозбереження. Але є категорія страхів, які буквально руйнують людину емоційно та фізично. Що це може бути? Та будь що.

Є ж страхи, які позитивно впливають на людину, наприклад, страх Божий: коли людина боїться згрішити, щоб не бути покараною. Але це більше поганське, а не біблійне розуміння страху Божого.

Найкраще біблійний погляд на страх Божий розкриває священик Георгій Чистяков: «На питання, що таке страх Божий, вичерпну відповідь дає Біблія латинською мовою – Вульгата. За тисячу років історії в мові Горація, Тибула, Овідія і других видатних поетів людства накопичився величезний словниковий запас, латинські слова передають щонайтонші відтінки сенсу там, де майже всяка друга мова буде безсилою. Одне грецьке слово “фобос” (страх) по-латині це і “pavor”, і “metus”, і “terror”, але є ще слово “tіmor”, і саме цим останнім перекладається слово “фобос”, коли йдеться про страх Божий. “Tіmor” – це страх спричинити біль, образити, страх втратити. Це дуже важливо зрозуміти, щоб наше духовне життя і наше життя в цілому стало нормальним.

Я боюся вовка чи носорога, але я, коли бачу птахів у саду, теж боюся, але боюся злякати їх гучним голосом або різкими рухами. Хтось боїться маму, бо вона може випороти, а хтось інший боїться свою маму засмутити чи завдати їй якийсь біль. От де криється різниця між чисто людським страхом перед чимось страшним і тим страхом Божим, який для всіх нас є дорогоцінним скарбом».

Є ще один вид страху, який може мати позитивні наслідки – це страх марно прожити своє життя, що змушує людину намагатися зробити щось добре у своєму житті. Звісно, цей вид страху отримає позитивний окрас лише в тому випадку, якщо людина передусім буде мати страх Божий, адже без нього, у неї є всі шанси нашкодити ближнім і собі. Бо тільки з Богом людина здатна досягти дійсно доброго в цьому житті: “Не обманюйтесь, браття мої улюблені. Всяке добре даяння і всякий досконалий дар сходять зверху, від Отця світів” (Як. 1:16,17). Що тут можна ще додати? Лише амінь.

Редакція сайту

Попередній запис

Уникання відповідальності

Віра в Бога – це стосунки. Стосунки з Особистістю, Яка створила Всесвіт. Навряд чи хто з людей буде поводитись зневажливо ... Читати далі

Наступний запис

Найбільший скарб

Чим відрізняються вірні, тобто люди, які вірують у Божественність, Богосинівство Ісуса Христа, від людей світських? – Таким чи подібним запитанням ... Читати далі