Небезпека пропаганди

Характерною особливістю всіх російських пропагандистів є те, що вони постійно брешуть. Навіть у тому випадку, коли починають говорити правду, адже правда в їх вустах все одно буде розбавлена певною порцією брехні.

Про цю характерну особливість російського агітпрому добре знають українці, проте все одно багато хто з них продовжує слухати російських пропагандистів. У чому ж причина? Дехто стверджує, що треба знати, що відбувається у ворожому стані. Проте цікаво: що можна дізнатися, почувши чергову порцію брехні? Фактично нічого, що б там не шукали для себе люди, адже брехня росіян може набувати найрізноманітніших форм (і набуває), до того ж такої міри, що вони можуть суперечити своїм попереднім заявам. Тоді навіщо слухати чергову порцію брехні, між іншим знаючи, що це брехня? – Насправді, сенсу в цьому просто немає.

Дехто намагається в цій брехні віднайти частинки правди. Що ж, похвальне заняття, але де гарантія що те, що можна вважати правдою, буде дійсно правдою? Таку гарантію навряд хто дасть. Втім, дехто знову ж таки може зауважити, що є «небайдужі росіяни», чи лояльні чи опозиційні злочинному путінському режиму, які викривають дійсний стан речей у росії. Але де гарантія, що ці люди дійсно доносять правду? – Нема жодної. Адже це може бути свідома чи не свідома дезинформація (у дійсності суттєвої різниці в підсумку немає).

До того ж не слід забувати, що переважна більшість українців і росіян вимірюють своє життя різною шкалою цінностей, тому те, що українцям може здаватися критичним і важливим, для росіян не матиме такого важливого значення. Наприклад, ставлення до опалення власних осель зимою: українці не готові жити в неопалюваних приміщеннях, а росіяни – цілком готові, навіть попри те, що на росії зими значно холодніші. І це стосується багатьох аспектів життя. І як після цього можна зрозуміти росіян? Ніяк, навіть не намагайтеся: щоб зрозуміти росіян, треба самому бути росіянином.

Але здається, найчастішою причиною, що спонукає багатьох українців вдаватися до споживання продукції роспропаганди (а все в російському інформаційному просторі так чи інакше є пропагандою) – це те, що росіяни говорять справді багато хороших речей для українського вуха: як у росії все погано, і як добре б’ються українські захисники. Так, це тішить слух, але не забувайте, одночасно з цим вам непомітно вкидають у мозок потрібні для росіян відомості та факти, сіють недовіру до української влади, тобто займаються підривною діяльністю – усе те, чим займалася роспропаганда увесь час протягом не те, що десятиліть, а цілих століть! Не забувайте, що росія є найбільшою за площею державою у світі, і сталося це також завдяки вмілій пропаганді.

Звісно, дехто може заявити, що росії ще недовго залишилося перебувати в такому статусі, проте, як на нашу думку, не слід тішити себе зайвими ілюзіями, і тим більше недооцінювати страшного та підступного ворога. Не забувайте: ще кілька десятиліть тому наша країна сама була частиною російської імперії, яка на той момент звалася срср, і в Україні, на жаль, залишилося ще достатньо людей, які мріють повернення тих страшних часів. Треба бути пильними, і в жодному випадку не намагатися підмінити правду приємною брехнею.

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docНебезпека пропаганди


Ваш коментар:

Попередній запис

Віра у власну брехню

Знову при перегляді чергової порції новин почулася заява про те, що ніби «російська пропаганда зламалася». Пояснюється цей вислів тим фактом, ... Читати далі

Наступний запис

Не жертви, а злочинці

«Пропагандист – це людина, яка спрямовує в певне русло потік, що вже існує. У краю, де немає води, він буде ... Читати далі