АДАМОВА СІМ’Я

Адам і Єва після вигнання, Юліус фон Каролсфельд

Надати дитині сенс життя

У цьому розділі маємо чудову можливість скористатися уроком, який засвоїла Єва, але на хвильку хочу трохи перестрибнути наперед і звернути увагу на те, що нам розповідає Біблія про Мойсея та його матір.

У сьомій главі Діянь апостолів читаємо, що мати Мойсея сховала його від єгиптян-дітовбивців, бо знала, що її немовля є «незвичайною дитиною». Іноді здається, що Бог якимсь чином показав їй, що має особливий план для її сина. Можливо, знаючи про це незвичайне завдання, дане йому, Мойсей отримав досить сил, щоб робити правильні рішення, коли прийшов його час (Євр. 11:24-25).

Тепер поміркуймо над текстом четвертої глави книги Буття. Вона починається і закінчується словами про народження дитини. Спершу в главі йдеться про народження Каїна.

Адам спізнав Єву, свою жінку: вона зачала й породила Каїна та й сказала: «Я придбала людину з Господньої ласки» (Бут. 4:1).

Глава закінчується словами про народження Сета.

Тоді Адам знову спізнав свою жінку, й вона вродила сина й назвала його Сет, бо, мовляв, Бог дав мені другого нащадка замість Авеля, що його вбив Каїн. У Сета теж народився син, і він дав йому ім’я Енос. І тоді почали закликати ім’я Господнє (Бут. 4:25-26).

Роздумаймо над відмінністю між словами Єви. Хоч зазвичай читаємо її першу фразу без критики, один із біблійних коментарів (The Expositor’s Bible Commentary) подає її слова з іншої перспективи:

Її слова можна відчитати менш позитивно. Можливо, підтекст її слів такий: «Я створила людину, так само, як і Бог» (Cassuto, с. 196). Якщо ці слова були сказано саме так, то вони свідчать про вияв гордості, бо стверджують, що Єва створила людину нарівні з Богом.

Біблійний коментар додає, що, найімовірніше, це і є той сенс, який хотіла вкласти у свої слова Єва, на відміну до слів, сказаних при народженні Сета.

Народжуючи Каїна, вона сказала: «Я придбала людину», – а в другому випадку вона мовила: «Бог дав мені». Також можемо зауважити, що Єва, говорячи про Каїна, використовує слово «людина», натомість, описуючи народження Сета, вживає слово «потомство». Слово «потомство» є аналогічним до слова, вжитого у книзі Буття (3:15), коли Бог передбачає, що потомство Єви розчавить голову змію (потомство – згадка про Ісуса). Те, що Єва використовує слово «потомство» разом з фразою «Бог дав мені» свідчить про те, що вона врешті побачила Божий план для її дітей.

Що ж змінило позицію Єви впродовж років від народження Каїна до народження Сета? Глибокий, але й водночас простий за своєю суттю урок: Бог дав нам привілей народжувати та виховувати дітей, саме Він є тим, хто дає кожному з них життя, особистість і майбутнє.

Мати Мойсея врятувала свого сина від неминучої смерті, бо побачила в ньому щось незвичайне – вона знала, що Бог має для нього план. Як не дивно, коли читаємо ці рядки, то, зосереджуючись на словах «незвичайна дитина», часто робимо хибний висновок, що більшість дітей були та є «звичайними». Але для Бога немає звичайних чи «непотрібних» дітей. Задля свого плану Бог вказав матері Мойсея, яким надзвичайним є для Нього Мойсей, проте це зовсім не означає, що решту дітей є звичайними. У 139-му псалмі Давид написав:

Ти створив моє нутро, Ти мене виткав в утробі матері моєї.

Хвалю Тебе, що сотворив мене так дивно; діла Твої предивні, Ти душу мою знаєш вельми добре.

Кості мої не були сховані від Тебе, коли постав я таємничо, коли мене творено в землі глибоко.

Очі Твої бачили мої вчинки, усі вони записані у Твоїй книзі; і дні, що ти мені призначив, коли ані одного із них іще не було.

Як мені тяжко думки Твої збагнути, Боже! Яка їх сила! (Пс. 139:13-17).

Давид визнає, що Бог створив кожну людину унікальною, наділяючи її Своєю любов’ю та особливою метою, особливим завданням у житті.

Коли ми приймемо це до нашого серця, то зможемо розповісти своїм дітям, якими вони є особливими. У Бога немає улюбленців чи обраних. Усі люди були створені з божественною метою.

Багато хто запитує: «Для чого я тут, на землі?» Виховуючи своїх дітей, ми маємо навчити їх вірити, що вони появилися тут завдяки Божій любові і Його задуму. Таким чином ми, батьки, виконаємо наше головне завдання: познайомимо дітей з їхнім Творцем і допоможемо їм іти власним шляхом згідно з Божою волею – це приносить велику радість Господеві.

Якщо ми прищепимо нашим дітям знання того, що їх створив Бог і Він має план для їхнього життя, це посилить їхній зв’язок з Богом і допоможе перебувати в ньому, коли вони переживатимуть якісь спокуси.

Визначальним, на мою думку, після того, як Біблія фіксує народження Сета (і зміну ставлення Єви), є слова, якими закінчується глава: «І тоді (люди) почали закликати ім’я Господнє» (Бут. 4:26).

Практичні поради для батьків

Якщо ми ставитимемося до своїх дітей так, як це робили Єва і мати Мойсея, визнаючи, що вони створені з особливою метою і згідно з Божим планом для них, – діти це відчуватимуть. Одна мати розповіла мені, що мала звичку повторювати своєму синові щось на зразок: «Колись усі ми побачимо, які вражаючі плани мав для тебе Господь». Є батьки, що навчають своїх дітей щоденної молитви за їхнє добре майбутнє. Зрозуміло, що єдиний спосіб дізнатися, який саме план має Бог для когось, – це пройти тим шляхом, повсякденно шукаючи у житті Бога. Поки ваші діти ростуть, повторюйте їм, до чого вони покликані, говоріть їм про пошук Бога і мету життя.

Попередній запис

ТРЕТІЙ ВИХОВНИК

Святе сімейство, Андреа дель Сарто Виховання з поміччю «згори» У книзі Буття кількома словами описано, як ... Читати далі

Наступний запис

КОМПАНІЯ «НОЙ ТА СИНИ», КОРАБЛЕБУДІВНИКИ

Ноїв Ковчег, Едвард Хікс Сім’я, що будує разом Зробиш його (ковчег) так: триста ліктів завдовжки, п’ятдесят ... Читати далі