11 жовтня – Невідоме і непередбачуване

Очевидно, що молитва була непростою справою навіть для Ісуса. Як і людям, які пишуть мені листи, Ісусові знайоме розчарування від молитов, що залишилися без відповіді. Його щонайдовша молитва, фактично, зосереджена в проханні про єдність: «Щоб були всі одно: як Ти, Отче, в Мені, а Я у Тобі». Той, хто хоч би трохи знайомий з історією Церкви, знає, наскільки далекою від виконання залишається ця молитва досі.

В одну з ночей Ісус шукав керівництва для обрання дванадцяти учнів, яким Він міг би довірити Свою місію. Проте, читаючи Євангелія, я дивуюся, як ця сумнівна дюжина взагалі могла вважатися відповіддю на якусь молитву. Вона включала Іуду Іскаріота, який, як підкреслив Лука, «зрадником став», не кажучи вже про амбітних Синів Зеведеєвих і вибухового Симона, якого Ісус незабаром докорив, як «сатану». Коли пізніше Ісус з роздратуванням зітхнув про цих дванадцять: «Доки вас Я терпітиму?» – чи не піддав Він сумніву хоч на мить Батьківське водійство, дане Йому колись на схилі гори?

В одній провокаційній книзі богослов Рей Андерсон роздумує про вибір Ісусом Іуди як одного з дванадцяти. Чи передбачав Він долю Іуди в ту ніч, коли молився? Чи пригадував Він Отцю ту молитву, коли Іуда покинув Таємну Вечерю, щоб зрадити Його? На прикладі Іуди Андерсон виводить один ключовий принцип: «Молитва – це не засіб усунення з життя елементів невідомості і непередбачуваності, а спосіб вплести невідоме і непередбачуване в канву дії Божої благодаті в нашому житті».

Молитви Самого Ісуса про Його учнів вже точно не усували «елементи невідомості і непередбачуваності». Ці дванадцять періодично дивували і розчаровували Ісуса своїми дріб’язковими інтересами і неадекватною вірою. Врешті-решт, усі дванадцять кинули Його в той момент, коли були потрібні Йому найбільше. Втім, з часом одинадцять з них випробували повільне, але незмінне преображення, ставши своєрідною довготривалою відповіддю на первинну молитву Ісуса. Іван злагіднів до «апостола любові». Симон Петро пізніше показав, що означає «йти за Ним», постраждавши так само, як Христос. Єдиним виключенням став Іуда, що зрадив Ісуса. Але навіть його зрада призвела до розп’яття і спасіння світу. Молитва дивним і незбагненним чином впроваджує невідоме і непередбачуване в роботу Божої благодаті.

З книги «Молитва. Чи здатна молитва змінити життя?»

Попередній запис

10 жовтня – Чи важлива молитва?

Дослідивши, як молився Ісус, я зрозумів, що Його приклад відповідає на одне важливе питання: «Чи важлива молитва?» Коли підкрадаються сумніви, ... Читати далі

Наступний запис

12 жовтня – Поєдинок

Я проповідував про поєдинок, який відбувся в саду Гефсиманському. Ісус боровся з Божою волею і прийняв її тільки як останню ... Читати далі