12 жовтня – Поєдинок

Я проповідував про поєдинок, який відбувся в саду Гефсиманському. Ісус боровся з Божою волею і прийняв її тільки як останню можливість зважаючи на відсутність альтернатив. Пізніше, коли Бог для донесення Його послання язичникам обрав найбільш непідходящого на цю роль кандидата (відомого порушника прав людини на ім’я Савл Тарсянин), один з лідерів церкви висловив свою незгоду: «Чув я, Господи, від багатьох про цього чоловіка, скільки зла він учинив в Єрусалимі святим Твоїм!». Але Бог парирував цей аргумент: «Іди, бо для Мене посудина вибрана він». Кілька років потому ця ж людина, вже під ім’ям Павло, сама торгувалася з Богом, постійно молячись про усунення його фізичної недуги.

Чому ж Бог, всемогутній Володар всесвіту, вдається у взаєминах з людьми до стилю, який нагадує переговори або, грубо кажучи, – торг? Чи вважає Бог цю вправу частиною обов’язкової програми нашого духовного тренування? А може, наші стогони для Нього є чимось на кшталт вікна в цей світ або сигналом тривоги, який здатен викликати Його втручання? Адже, загалом, саме плач ізраїльтян спонукав Бога призвати Мойсея.

Я найкраще розумію, чого Бог чекає від нас у молитві, проводячи аналогію з найближчими для мене людьми. Я думаю про свого брата: йому одному відомі ганебні і болючі таємниці нашого дитинства. Я думаю про свою дружину, яка знає про мене більше за будь-яку іншу людину на землі, і з якою я обговорюю буквально усе: від того, що замовити в ресторані, до того, в якому штаті нам жити. Ще можна згадати мого редактора, який підтримує мене на кожному неспокійному етапі підготовки книги. Характер моєї поведінки з усіма цими людьми, моїми близькими партнерами, нагадує сцени торгів з Богом. Я висуваю пропозиції, відступаю, розглядаю їх точку зору, досягаю компромісу і, врешті-решт, змінююся.

Подібно до Авраама, я спочатку наближаюся до Бога в страху і трепеті, але незабаром дізнаюся, що Він хоче, щоб я перестав раболіпствувати і вступив у дискусію. Я наважуюся не приймати з лагідністю стан цього світу з усією його неправдою і несправедливістю. Я повинен закликати Бога до відповіді за Його ж обіцяння і Його ж характер.

З книги «Молитва. Чи здатна молитва змінити життя?»

Попередній запис

11 жовтня – Невідоме і непередбачуване

Очевидно, що молитва була непростою справою навіть для Ісуса. Як і людям, які пишуть мені листи, Ісусові знайоме розчарування від ... Читати далі

Наступний запис

13 жовтня – Церква за ґратами

Я сиджу на церковному богослужінні з явними ознаками латиноамериканського темпераменту і п’ятидесятницького напряму. Коли б не деякі візуальні нагадування, то ... Читати далі