29 серпня – Пряме сонячне світло

Мені часто хочеться, щоб Бог діяв безпосередньо, лицем до лиця. Проте, дивлячись на сумні історії про падіння ізраїльтян, я убачаю в подібних прямих діях Бога певні «недоліки». Народ Ізраїлю відразу ж зіткнувся з такою проблемою, як брак особистої свободи. Для них життя в безпосередній близькості зі святим Богом означало, що нічого: ні секс, ні менструація, ні структура тканини для одягу, ні особливості дієти – не випадає з-під юрисдикції Божих законів. Статус «обраного народу» має свою ціну. Точно так, як і Бог вважав майже за неможливе жити серед грішного народу, ізраїльтяни визнали майже неможливим жити, коли святий Бог перебуває серед них.

Вслухайтеся в слова цих «прихильників»: «Тож ми повмираємо, погинемо, усі ми погинемо! Кожен, хто наблизиться до Господньої скинії, помре.». І ще: «Щоб більше не чути мені голосу Господа, Бога свого, а цього великого огню вже не побачити й не померти».

Одного разу, як експеримент, великий вчений Ісак Ньютон дивився певний час на зображення сонця, відбите в дзеркалі. Яскраві промені встромилися в його сітківку, і він на якийсь час осліпнув. Навіть після трьох днів, проведених їм за закритими віконницями, перед очима продовжувала плавати яскрава пляма. «Я використовував усі засоби, щоб відвернути свою уяву від сонця, але не міг не думати про нього, бо постійно бачив його образ, хоча і знаходився в темряві», – писав учений. Якби Ньютон дивився на сонце декілька хвилин довше, то він міг би повністю осліпнути. Хімічні рецептори, що відповідають за зір, нездатні витримати повну силу прямого сонячного світла.

В експерименті Ісака Ньютона є певна алегорія, що ілюструє урок, який ізраїльтяни врешті-решт отримали зі своїх блукань пустелею. Вони спробували жити з Господом всесвіту, присутнім серед них видимим чином, проте в результаті з тисяч людей, які з такою радістю вийшли з Єгипту, цю присутність пережили лише двоє. Якщо ви ледве переносите світло свічки, то як ви можете дивитися на сонце?

«Хто з нас мешкатиме при жерущім огні?» – запитує пророк Ісая. Може, нам слід не розчаровуватися через Божу прихованість, а дякувати за неї?

З книги «Розчарування в Богові»

Попередній запис

28 серпня – Три питання

«Невже Бог несправедливий? Невже Бог мовчить? Невже Бог віддалився?» Книги Вихід і Числа показали мені, що швидкі відповіді на ці ... Читати далі

Наступний запис

30 серпня – Древні пророки, сучасні питання

Я ніколи не розумів пророків, якщо взагалі утрудняв себе читанням їх книг. Вони мені здавалися вкритими мохом стариганами, що гнівно ... Читати далі