25 серпня – Благодать у дії

Нельсон Мандела (1918-2013)

Благодать має на увазі, що жодні здійснені нами в житті помилки не позбавляють нас права на Божу любов. Це означає, що немає такої людини, для якої недоступне спокутування, і немає такої плями, яка не може бути очищена. Ми живемо у світі, який судить людей за їх поведінкою і вимагає, щоб злочинці, боржники та моральні невдахи пожинали наслідки своїх справ. Навіть Церкві буває непросто простити тих, хто помиляється.

Благодать ірраціональна, несправедлива, незаслужена. Вона має сенс тільки в тому випадку, якщо я вірю в інший світ, керований милостивим Богом, Який завжди дає ще один шанс. Чудовий гімн «О, благодать», що піднявся останнім часом на вершини музичних хіт-парадів, – ця обіцянка того, що Бог судить людей не за те, ким вони були, а за те, ким вони могли стати, не за їх минуле, а за їх майбутнє. Неотесаний і вульгарний работоргівець Джон Ньютон, який, за його ж словами, «був мертвий, – і дивом став живий», написав цей гімн після свого преображення силою дивної благодаті.

Коли світ бачить благодать у дії, він замовкає. Урок благодаті цьому світу виклав Нельсон Мандела, який після 27 років тюремного ув’язнення був обраний Президентом ПАР і на церемонії інавгурації попросив піднятися до нього на платформу наглядача з його колишньої в’язниці. Пізніше він призначив архієпископа Дезмонда Туту головою офіційної урядової групи з приголомшуючою назвою «Комісія істини та примирення». Мандела намагався ухилятися від природного принципу відплати, дію якого він бачив у багатьох країнах, де одна пригноблена раса або етнічна група відбирала владу в другої.

Впродовж наступних двох з половиною років жителі ПАР слухали доповіді «Комісії істини та примирення» про виявлені нею злочини. Правила були прості: якщо якийсь білий поліцейський або армійський офіцер добровільно здавався своїм обвинувачам, розкривав свій злочин і повністю визнавав свою провину, то він не міг бути засуджений і покараний за цей злочин. Прибічники жорсткого політичного курсу, бачачи, що злочинці залишаються на волі, бурчали про явну несправедливість, проте Мандела наполягав на тому, що країна потребує зцілення навіть більше, ніж справедливості.

(Продовження див. 26 серпня)

З книги «Відгомони іншого світу»

Попередній запис

24 серпня – Загороджуючи безодню

Ісус, як ніхто інший, бачив біль і несправедливість, увесь жах цієї планети. Хіба не повинні були тяжкі думки про це ... Читати далі

Наступний запис

26 серпня – Вище за справедливість

Десмонд Туту (1931-2021) (Продовження від 25 серпня) На одному із засідань «Комісії істини та примирення» поліцейський ... Читати далі