9 липня – Хороше життя

Певний час я опирався тому, щоб ставитися до Бога як авторитетної особи. Занадто глибоко відобразилися в мені контрастні образи мого дитинства. Подібно до багатьох людей, я сприймав релігію, в основному, як набір правил – посланий нам з невидимого світу моральний кодекс, якому ми на цій землі чомусь повинні коритися. Чому для Бога так важливо, щоб якісь нікчемні істоти на крихітній планеті дотримували Його правила, я не мав гадки. Я лише чув гнітючі попередження про те, що за порушення цих правил буде розплата.

Проте, пізніше я почав усвідомлювати, що іноді я з радістю корюся владі. Коли збоять програми на моєму комп’ютері, я звертаюся в службу технічної підтримки і ретельно наслідую вказівки фахівців. Коли я хочу досягти майстерності в якомусь складному виді спорту (наприклад, гольфі), я плачу за уроки. Коли ж я отримую травму або захворюю, то звертаюся до лікаря.

Мабуть, у роздумах про Бога і гріх найзручніше спиратися на приклад з лікарем. Чому я повинен прислухатися до Божої думки про те, як мені жити? З тієї ж причини, за якою я прислухаюся до думки лікаря. Я виконую його поради, вірячи в те, що ми переслідуємо спільну мету – моє фізичне здоров’я, – а лікар привносить до цього процесу більше знань і досвіду. І я вчуся ставитися до гріхів, як до духовних небезпек, що багато в чому нагадують канцерогени, бактерії, віруси і травми, яких необхідно всіляко уникати. Я вчуся вірити в те, що Бог бажає для мене найкращого, а не обмеженого і пригніченого життя в цьому світі.

На пересувній виставці «Світ тіла», що демонструє людську анатомію, я купив каталог органів, представлених в експозиціях. Мені абсолютно невтямки, як лікарі можуть палити, маючи можливість порівняти здорові легені з легенями завзятого курця. Якщо я відчуваю тягу до тютюну, то відкриваю каталог на сторінці 66. Багато експозицій виставки «Світ тіла» демонструють, яку шкоду наносить тілу неправильна людська поведінка, що піддає органи навантаженням, на які вони не розраховані. Роздумуючи про гріх, я згадую дві фотографії легенів: він теж уповільнює ріст, підриває здоров’я і відсікає джерела нового життя.

З книги «Відгомони іншого світу»

Попередній запис

8 липня – Секс від Творця

Чому секс у сучасних містах означає значно більше, ніж, скажімо, у селах Амазонки? Покази мод, реклама на бігбордах і громадському ... Читати далі

Наступний запис

10 липня – Переплетені інтереси

У дитинстві думки про гріх жахали мене, у підлітковому віці вони викликали відразу. Проте в міру того, як я вчився ... Читати далі