8 липня – Секс від Творця

Чому секс у сучасних містах означає значно більше, ніж, скажімо, у селах Амазонки? Покази мод, реклама на бігбордах і громадському транспорті надають людській сексуальності значущість, яку вона ніколи не набуває в джунглях серед голих дикунів. Французький соціолог Жак Елюль вважає, що сучасна одержимість сексом, – це симптом порушеної близькості. Відокремивши фізичний акт сексу від взаємин, ми можемо тільки удосконалювати «техніку». Звідси – достаток досліджень про секс, посібників про секс і відео про секс, жодне з яких не здатне усунути реальне джерело нашого болю.

Наважуся припустити, що тут також прослуховуються відгомони іншого світу. У житті багатьох навчених представників сучасності мало місця трансцендентному. Вони обходять стороною церкву і вірять, що наука розкрила більшість таємниць всесвіту. Проте, секс таїть у собі загадку, до якої звичайні принципи редукціонізму незастосовні. Чим більше ти віддаєшся йому, тим сильніше пробуджується апетит. Жодна кількість знань не в змозі ослабити його привабливість. Побачивши дружину в білизні від «Victoria’s Secret» заводиться навіть нудист.

Коли суспільство втрачає віру у своїх богів або Бога, їх місце займають менш значні сили. Заблоковані бажання шукають собі нові шляхи. «Кожен чоловік, що стукає у двері борделя, шукає Бога», – казав Г. К. Честертон. У сучасній Європі і США сексу приписують мало не священні риси міфічної, надприродної сили. Ми обираємо найсексуальніших людей і наділяємо їх статусом богів і богинь, обсмоктуючи подробиці їх життя, обговорюючи в телепередачах їх тілесні параметри, оточуючи їх фотографами та репортерами, винагороджуючи їх грошима і статусом у суспільстві. Секс більше не вказує на щось більше. Він стає самостійним явленням, що підміняє священне.

Втім, що ще гірше, Церква через своє святенництво змусила мовчати потужний голос трансцендентного, який міг би вказати на Творця, Який поклав початок людській сексуальності і вклав у неї значно більше сенсу, ніж може собі уявити більшість сучасних людей. Фактично, саме тому, що ми умовчували про секс і зрікалися від нього, він перестав бути чимось священним, а наші незграбні спроби утихомирити його лише допомогли посилитися черговій хибній нескінченності. Сексуальна сила продовжує жити, але мало хто убачає в ній вказівник на Того, Хто її створив.

З книги «Відгомони іншого світу»

Попередній запис

7 липня – Образлива проповідь

Нагорна проповідь, Жан-Батист де Шампень Моя знайома на ім’я Віржинія Стем Овенс, що викладає в одному ... Читати далі

Наступний запис

9 липня – Хороше життя

Певний час я опирався тому, щоб ставитися до Бога як авторитетної особи. Занадто глибоко відобразилися в мені контрастні образи мого ... Читати далі