22 квітня – Молодий місяць у всесвіті моральності

Використовуючи як відправну точку Тору, Ісус просунув закон у тому ж напрямі – набагато далі, ніж його наважувався просунути будь-який фарисей, і до такого рівня, про який не міг помислити жоден з ченців, що живуть за ним. Нагорна проповідь з’явилася, немов молодий місяць у всесвіті моральності, сила тяжіння якого з тієї миті незмінно впливала на наш світ.

Ісус вказав на неможливість виконати закон, а потім зобов’язав нас дотримувати його. Розглянемо декілька прикладів.

У всіх людських співтовариствах в історії був якийсь закон проти вбивств, проте жодне з них не додумалося до чогось подібного до розширеного визначення вбивства, даного Ісусом : «А Я вам кажу, що кожен, хто гнівається на брата свого, підпадає вже судові. А хто скаже на брата свого: рака, підпадає верховному судові, а хто скаже дурний, підпадає геєнні огненній».

Також, у кожному суспільстві існують табу на сексуальну розбещеність, проте жодне з суспільств ніколи не пропонувало правил, рівносильних за суворістю словам Ісуса: «А Я вам кажу, що кожен, хто на жінку подивиться із пожадливістю, той уже вчинив із нею перелюб у серці своїм. Коли праве око твоє спокушає тебе, його вибери, і кинь від себе: бо краще тобі, щоб загинув один із твоїх членів, аніж до геєнни все тіло твоє було вкинене».

Я чув заклики до кастрації серійних насильників, але жодного разу не чув, щоб хтось пропонував спотворювати обличчя через похіть. Ще б пак! Похіть в Америці – це визнана національна забава, що прославляється в рекламі джинсів і пива, у щорічному випуску журналу «Sports Illustrated», присвяченому купальникам, і в двадцяти мільйонах екземплярів порнографічних журналів, що продаються щомісяця. «Як ріжуть сучасні вуха слова про те, що похіть (сексуальне бажання, що виникає в нас так само мимоволі, як слина) порочна сама по собі!» – зауважив Джон Апдайк.

Я дивлюся на ці та інші строгі заповіді Нагорної проповіді і задаюся питанням: «Як реагувати?» Чи дійсно Ісус чекає, що я даватиму милостиню кожному зустрічному жебракові? Чи повинен я повністю відмовитися від своїх прав споживача? Анулювати мені свій страховий поліс, сподіваючись на те, що Бог потурбується про моє майбутнє? Викинути телевізор, щоб уникнути спокус похіттю? Яким чином я можу перенести ці етичні ідеали у своє повсякденне життя?

З книги «Ісус, Якого я не знав»

Попередній запис

21 квітня – Щасливий кінець

З погляду свого «сюжету», закінчення Біблії багато в чому перекликається з її початком. Зруйновані взаємини між Богом і людьми нарешті ... Читати далі

Наступний запис

23 квітня – Полум’я ідеалів

Лев Толстой на пашні, Ілля Рєпін Від російського романіста Льва Толстого я перейняв глибоку повагу до ... Читати далі