19 квітня – Тягар за народ

Під час поїздки в Японію сталося так, що я опинився пізно увечері в кабінеті пастора однієї з найбільших церков Токіо. Прилетівши рано вранці, я вже встиг витримати безліч зустрічей впродовж цього стомливого дня. Тому хотілося тільки одного: швидше дістатися до готелю і лягти спати, – проте правила японської гостинності вимагали ще і цього візиту ввічливості.

Діставши стопку паперів, пастор через перекладача сказав мені, що за довгі роки, поки він несе своє служіння, йому не давало спокою одне питання, яке він боявся з кимсь обговорити.

Впродовж наступних 20 хвилин він без зупинки виливав мені той біль, який він відчував відносно 99 відсотків японців, що не прийняли Ісуса. Невже через своє неуцтво всі вони горітимуть у пеклі? Цей пастор чув про богословів, які вірять, що в людей є другий шанс після смерті, і знав загадковий уривок з 1 Петра про те, що Ісус проповідував духам у пеклі. Деякі теологи, книги яких він читав, явно вірили в універсальне спасіння, хоча певні уривки з Біблії явно свідчать про зовсім інше. Чи міг я дати цьому пасторові якусь надію?

Почавши роздумувати вголос, я нагадав, що Бог повеліває сонцю сходити над злими й над добрими, і що Він не бажає, щоб хтось загинув. Божий Син на землі витратив залишок Своїх сил на молитву про Його ворогів. Ми обговорили погляд на пекло в інтригуючій фантазії Клайва Льюїса «Розірвання шлюбу», де люди на кшталт Наполеона отримали другий шанс після смерті, але знехтували ним. «Нехай буде воля твоя», – неохоче каже Бог тим, хто відкинув останню можливість.

«Я не знаю відповідь на ваші питання, – сказав я врешті-решт, – але я твердо упевнений, що наприкінці часів ніхто не зможе стати перед Богом і заявити: «Ти був несправедливий!» Як би не обернулася історія, вона прийме бік справедливості, урівноваженої милістю».

Подібно до Йова, я дійшов цього висновку не шляхом спостережень або суперечок, а після несподіваної зустрічі. «Адже правда, Бог зможе зрозуміти мої сумніви в такому світі, як наш?» – запитав Еті Гілесум, голландський ув’язнений нацистського концтабору. Я вірю, що Бог так і зробить, і частково – бо Його одкровення для нас включає вирази, що красномовно демонструють ці ж сумніви.

З книги «Молитва. Чи здатна молитва змінити життя?»

Попередній запис

18 квітня – Краще

«Невже релігії чимось різняться одна від одної? – запитує скептик. – Хіба не найголовніше – бути щирим у тому, у ... Читати далі

Наступний запис

20 квітня – Удар трагедії

Літлтон, Колорадо, США «До кого ми підемо, Господи?» – запитав апостол Петро в момент замішання. Багато ... Читати далі