18 квітня – Краще

«Невже релігії чимось різняться одна від одної? – запитує скептик. – Хіба не найголовніше – бути щирим у тому, у що ти віриш?» Подібні «сучасні» питання, насправді, обговорювалися тисячоліттями. Послання до Євреїв написане у відповідь тим людям з ранньої церкви, які розривалися між юдейською релігією і новою вірою християнства.

Деякі вважали за краще триматися звичних засад юдаїзму, за якими стояли вікові традиції. У цьому була ще одна перевага: євреї тих днів користувалися офіційним заступництвом Риму, тоді як християни піддавалися гонінням. Чи вартувала віра в Христа того, щоб ризикувати?

Послання до Євреїв наполягає на існуванні переконливих причин обрати Христа. Уся ця книга обертається навколо слова «краще». Ісус кращий за ангелів, Мойсея і старозавітне служіння – найкраще, що може запропонувати цей світ.

Але навіть після пориву глибокої теології, зведеної на Псалмах, автор Послання до Євреїв (його особа нам невідома) зупиняється і як би переосмислює сказане: «А тепер ще не бачимо, щоб піддане було йому все». Чи може, насправді, світ, в якому християн заарештовують, катують і запроторюють у в’язниці, бути підданим Христу?

Починаючи з цього моменту, автор послання пояснює, чому так важливо, що Бог зійшов у цей світ і став людською істотою. Замість того, щоб якимсь чарівним чином усунути усі людські проблеми, Він піддав Себе тим же випробуванням, з якими стикається кожен з нас. Послання до Євреїв, роз’яснюючи суть людської природи Ісуса, йде далі за будь-яку іншу книгу Нового Заповіту.

Розділ 2 показує дві вагомі причини приходу Ісуса на землю. По-перше, померши, Він звільнив нас від влади смерті і завоював для нас вічне життя. І, по-друге, переживши звичайні людські спокуси, Ісус може краще допомогти нам у наших власних спокусах.

Усе це не змогли б зробити ні ангели, ні Бог високо на небесах. Ісус, по суті, прийшов з місією спасіння, щоб звільнити людство від рабства. Поза Христом ми живемо в постійному страху смерті і в постійному рабстві своїх невдач або гріхів. Тільки Ісус може звільнити нас. От чому Він гідний того, щоб ризикувати.

З книги «Знайомство з Біблією»

Попередній запис

17 квітня – Зберігаючи віру

Останні декілька віршів 10-го розділу Послання до Євреїв відкривають багато що про первинних читачів цього послання. Навернення до Христа принесло ... Читати далі

Наступний запис

19 квітня – Тягар за народ

Під час поїздки в Японію сталося так, що я опинився пізно увечері в кабінеті пастора однієї з найбільших церков Токіо. ... Читати далі