16 січня – Коротких шляхів не буває

Я упевнений, що більшість питань про водійство, спрямованих на отримання простих порад, невірні в самій своїй суті. Зазвичай вони обумовлені нашим американським нетерпінням знайти короткий шлях до «чаклунства» – вигоди від спілкування зі Всемогутнім Богом. Але жодного «чарівного» короткого шляху не існує, принаймні, такого, який можна легко звести до схеми з трьох пунктів. Існує тільки можливість постійного пошуку близькості з Богом, Який, як виявив псаломщик, іноді здається близьким, іноді – далеким, іноді – люблячим, іноді – забудькуватим.

Чи направляє нас Бог? Я вірю, що так. У більшості випадків Боже водійство ледве уловиме. Він поміщає в наш розум думки, звертається до нас через невщухаюче почуття незадоволення, надихає на вчинки, яких ми самі не зробили б, виявляє приховані небезпеки спокуси і, безумовно, вносить корективи в певні обставини. (Бог також може як і раніше направляти через видіння, сни і пророчі висловлювання, проте я не в змозі говорити про ці форми водійства, оскільки вони лежать поза сферою мого досвіду.) Боже водійство дає реальну допомогу, але так, щоб не зневажити мою свободу.

Проте мене не покидає відчуття, що весь цей галас навколо Божого водійства, через яке натовпи шукачів прямують на семінари, а книги продаються багатотисячними накладами, сильно перебільшений. Насправді, це питання заслуговує рівно стільки уваги, скільки йому приділяє уваги Біблія.

Соціолог Броніслав Маліновський пояснює відмінність між чаклунством і релігією таким чином: чаклунство – це маніпуляція божеством для того, щоб воно виконало твої бажання, а релігія – це підпорядкування себе волі божества. Істинне водійство не може бути схожим з чаклунством, коли ми намагаємося переконати Бога відкрити нам короткі шляхи і дати джинів у пляшках. Замість цього воно має відповідати визначенню релігії даному Маліновським. У такому разі воно протікатиме в контексті близьких взаємин між вами і Богом. Коли існують такі взаємини, Боже водійство із самоцілі перетворюється просто на ще один засіб, за допомогою якого Бог зміцнює нашу віру.

З буклету «Водійство»

Попередній запис

15 січня – Поразки в культурних війнах

Одного разу мені довелося виступати на тему «Культурні війни» перед великою аудиторією прибічників ліберально-демократичних переконань з впливовою єврейською меншістю. Я ... Читати далі

Наступний запис

17 січня – Нічне водійство

Хочу вам дещо в чомусь зізнатися. Для мене водійство стає очевидним, тільки коли я озираюся назад, через місяці і роки. ... Читати далі