4 січня – Бездушний Ісус

Христос у Гефсиманському саду, Генріх Хофман

Який би ми отримали особовий портрет Ісуса, пройди Він тест у психолога?

Та Особа, яку ми бачимо в Євангеліях, разюче відрізняється від образу Ісуса, з яким я ріс і який тепер дізнаюся в деяких старих голлівудських фільмах про Христа. У цих фільмах Ісус вимовляє Свій текст монотонно і без якихось емоцій. Він крокує життям, як єдиний незворушний герой серед масовки метушливих статистів. Його нічого не турбує. Він прорікає мудрість розміреним, стриманим тоном. Коротше кажучи, такий Ісус – бездушний.

Проте Євангелія відкривають щось прямо протилежне. Вони показують людину, настільки харизматичну, що люди могли сидіти три дні безперервно з порожніми шлунками, аби послухати Його захоплюючі слова. Ісус був емоційним. Він міг імпульсивно «зглянутися» над людьми і, «умилосердившись», доторкнутися до них. Євангелія показують найрізноманітніші емоційні реакції Ісуса: раптове співчуття до прокаженого, захват від успіхів Його учнів, спалаху гніву відносно черствих законників, скорбота про негостинне місто і, нарешті, жахлива агонія в Гефсиманії і на хресті.

Якось я побував на семінарі одного чоловічого руху, метою якого було допомогти чоловікам «розібратися зі своїми почуттями» і зруйнувати стримуючі стереотипи про мужність. Слухаючи, як чоловіки розповідають про свої труднощі в самовираженні і досягненні істинної відкритості, я зрозумів, що Ісус був живим зразком досконалої мужності, яку і 19 століть потому як і раніше уникає більшість чоловіків. Він як мінімум тричі плакав у присутності Своїх учнів. Він не ховав Свої страхи і не коливався, просячи про допомогу. «Обгорнена сумом смертельним душа Моя! – сказав Ісус учням у Гефсиманії. – Залишіться тут, і попильнуйте зо Мною». Скільки сильних лідерів сьогодні дозволили б собі бути настільки уразливими?

Ісус швидко встановлював близькі стосунки з тими, кого зустрічав на Своєму шляху. Хто б це не був: жінка біля колодязя, релігійний лідер у саду або рибалка біля озера, – Ісус відразу ж зачіпав глибинну суть проблеми, і ці люди швидко відкривали Йому свої сокровенні таємниці. Ісус настільки притягував до Себе, що люди юрбилися навколо Нього тільки заради того, щоб доторкнутися до Його одягу.

З книги «Ісус, Якого я не знав»

Попередній запис

3 січня – Бог став ближчим

Що змінилося завдяки Ісусу? Як для Бога, так і для нас Він зробив можливою близькість, якої раніше ніколи не існувало. ... Читати далі

Наступний запис

5 січня – Перевернутий погляд

Сприймати Боже доручення серйозно – це означає вчитися дивитися на цей світ немов він вивернутий навиворіт, як дивився Ісус. Замість ... Читати далі