3 січня – Бог став ближчим

Що змінилося завдяки Ісусу? Як для Бога, так і для нас Він зробив можливою близькість, якої раніше ніколи не існувало. За часів Старого Заповіту ізраїльтяни, що торкалися до священного Ковчегу заповіту, падали мертвими, проте люди, що торкалися до Ісуса, Божого Сина в тілі, йшли зціленими. Євреїв, які не вимовляли вголос Божого імені і навіть не називали його по буквах, Ісус учив звертатися до Бога абсолютно по-новому: «Авва», тобто «Тато». В Ісусі Бог став ближчим.

Августин у своїй «Сповіді» описує, як ця близькість вплинула на нього. З грецької філософії він знав про досконалого, вічного і нетлінного Бога, проте Августин не міг уявити, як така хтива і невідповідальна людина, як він, може мати стосунки з таким Богом. Перепробувавши різні єресі свого часу, він у жодній з них не знайшов задовільної відповіді, поки, нарешті, не зустрівся з Ісусом Євангелія – мостом між звичайними людськими істотами і досконалим Богом.

Це дивне, нове одкровення про близькість розглянуте в Посланні до Євреїв. Спочатку автор детально розбирає вимоги, які висувалися в старозавітні часи лише для того, щоб наблизитися до Бога. Тільки раз на рік, у день спокутування (Йом Кіпур), єдина людина (первосвященик) могла увійти до Святого Святих. Церемонія включала ритуальні обмивання, особливий одяг і п’ять окремих жертвопринесень, і все одно священик входив у Святе Святих у страху. До краю його одягу були пришиті дзвіночки, а до кісточки прив’язана мотузка на крайній випадок. Якщо його спіткає смерть, то дзвіночки перестануть дзвонити, і інші священики зможуть витягнути його тіло за мотузку.

Послання до Євреїв відкриває щось абсолютно протилежне. Ми тепер можемо приступати «з відвагою до престолу благодаті», без страху. Сміло входити у Святе Святих! Для євреїв, що читали це, навряд чи щось могло звучати більш шокуючи. І проте, у момент смерті Ісуса товста завіса усередині Храму в буквальному розумінні слова роздерлася на дві частини від верху до низу, відкривши вільний вхід у Святе Святих. Отже, робить висновок автор Послання до Євреїв, «отож, приступаймо» до Божого престолу.

Ісус сприяє вирішенню проблеми розчарування в Богові хоч би тим, що, завдяки Йому, ми можемо безпосередньо приходити до Бога. Нам не потрібен людський посередник, бо ним став Сам Бог.

З книги «Розчарування в Богові»

Попередній запис

2 січня – Збільшувальне скло віри

Я також уявляю собі Ісуса, як «збільшувальне скло» моєї віри. Дозвольте пояснити, що я маю на увазі. Я є гордим ... Читати далі

Наступний запис

4 січня – Бездушний Ісус

Христос у Гефсиманському саду, Генріх Хофман Який би ми отримали особовий портрет Ісуса, пройди Він тест ... Читати далі