1 Петра 1:22-2:3 – 2:4-10

1 Петра 1:22-2:3 – Новонароджені

«Послухом правді очистьте душі свої через Духа на нелицемірну братерську любов, і ревно від щирого серця любіть один одного, бо народжені ви не з тлінного насіння, але з нетлінного, Словом Божим живим та тривалим. Бо кожне тіло немов та трава, і всяка слава людини як цвіт трав’яний: засохне трава то й цвіт опаде, а Слово Господнє повік пробуває! А це те Слово, яке звіщене вам в Євангелії.

Отож, відкладіть усяку злобу, і всякий підступ, і лицемірство, і заздрість, і всякі обмови, і, немов новонароджені немовлята, жадайте щирого духовного молока, щоб ним вирости вам на спасіння, якщо ви спробували, що добрий Господь.»

Днями в машині я слухав радіо. Одна передача була так майстерно зроблена, що я не міг не захопитися. Йшлося про ферми, на яких вирощують оленів з метою продавати їх м’ясо в європейські ресторани. Судячи з усього, пішов сплеск моди на оленину, і ферми всіляко підлаштовуються.

Я знаю, що деякі мої читачі погано ставляться до споживання м’яса взагалі і до вживання оленини особливо. Але я зараз про інше. Журналіст не просто побував на фермі: він заглянув у ресторан, що знаходився при ній, і спробував різні види м’яса. Зверніть увагу: це все-таки радіопередача. Ми чули, як він відкушує, жує і описує різні відтінки смаку. Здавалося б, зробити це цікавим по радіо нереально. Хіба можна описати смакові нюанси? Проте журналістові завдання вдалося на славу. Не знаю, як інші, а мені навіть їсти захотілося…

Наприкінці уривка, який ми зараз розбираємо, Петро каже, що християни «скуштували» добрість Господа. Описати такі речі важко (мабуть, не легше, ніж відмінності між видами м’яса по радіо). Проте він закликає читачів відчути цей смак: адже ви розумієте, запитує він, про що я говорю?

Петро цитує Священне Писання. Це слова псаломщика: «Скуштуйте й побачте, який добрий Господь» (Пс 34:8). Тоді, подібно до новонародженого, який скуштував материнського молока, ви захочете ще. А потім ще.

Це головний образ уривка: новонароджений, якому потрібно їсти і пити, рости і вчитися жити в сім’ї. Спочатку в нас зароджується нове життя, потім мало-помалу воно міцніє, дозріває і набирається зрілості. Дозрівання ж неминуче супроводить усе більш серйозний вибір між добром і злом: треба вибирати добро і відкидати зло.

Подібно до будь-якого іншого древнього християнського письменника, Петро пояснює, що добро – це шлях чистої і нелицемірної любові (1:22), а зло – шлях підступу, лицемірства, заздрості і всякої обмови (2:1). «Знайшли чим здивувати», – скажете ви. Що ж, сказати легше, ніж зробити. От тому ми і потребуємо духовного «молока», причому справжнього, а не розбавленого, як намагаються деякі проповідники (ніби, немає особливої потреби занадто вимагати від людей). Подібна «доброта» обертається тим, що духовне немовля не розвивається правильним чином, стає апатичним і безпорадним. Потрібен справжній, живий і міцний зв’язок з Господом. Скуштуйте ж, що Він милостивий; бажайте цього смаку знову і знову, і відмовляйтеся від всяких спроб розбавити його.

З образом немовляти в Петра є сусідами образ землероба, що сіє насіння. Звичайно ж, йдеться не про звичайне насіння. Більше того, спираючись на Книгу Ісаї (одну зі своїх улюблених), апостол проводить відмінність між звичайним насінням (яке дає траву, що в’яне, і квіти) і насінням нетлінним. Взагалі образ сіяного насіння був дуже поширений у древньому християнстві (багато в чому тому, що його використовував сам Ісус в одній зі Своїх головних притч).

Він був характерний і для древніх ізраїльтян, що підбирали метафори для прийдешнього позбавлення народу від лих. Подібно до землероба, Бог вийде сіяти насіння, і Його істинний народ, Його справжній Ізраїль, зійде і заколоситься; дозріє урожай. Саме ці образи переймає Петро, коли цитує Іс. 40:6-8. Нетлінне «Слово Господнє» (в. 25), «Словом Божим живим та тривалим» (в. 23), «Слово, яке звіщене» (в. 25). Але що є це «слово»? І як воно діє?

Багато християн вважають, що «словом Божим» тут названа Біблія. Адже Біблія часто так іменується. Проте в середині I століття Новий Заповіт лише починав складатися, і для Петра Біблія – це священні писання Ізраїлю («Старий Заповіт»). Але справа навіть не в цьому: кажучи про «Слово, яке звіщене вам», апостол, мабуть, має на увазі звістку про Ісуса Христа, посланого, щоб через Його жертовну смерть і через Його Дух, усі народи були викуплені та набули замість колишнього життя нове життя і новий сенс у служінні Богові.

Між тим звістка про Ісуса означає те, що означає, оскільки, як вже сказав Петро, є виконанням древніх пророцтв. Мабуть, «слово Боже» – це «звістка про Ісуса і про те, що Бог зробив через Нього, зрозуміла як виконання древніх Писань». Такий ключ. Слово приводить до народження (в. 23).

Як це працює? Судячи з усього, справа йде таким чином. Вже в день першої П’ятидесятниці Ісусові учні зрозуміли, що, коли вони говорять з людьми про Ісуса, щось відбувається. Те, що відбувається, не можна звести до наявності чи відсутності інтересу і згоди. «Слово» несло певну енергію, певну силу, яка не пояснювалася одними лише «словами», скільки завгодно дивними. Коли звучало «слово», як мінімум у деяких слухачів відбувалося щось на кшталт переливання крові. Слово захоплювало і преображало їх, очищало і давало нове відчуття присутності Божої. Так: чуючи «слово», вони «спробували, що добрий Господь». Вони народжувалися наново.

Обіцяння Ісаї про те, що слово перебуває довіку, заслуговує вивчення саме по собі. Ми знаходимо його як у тому уривку, який тут цитує Петро (Іс. 40:6-8), так і далі в Іс. 55:10-13. Ці уривки припадають на кінець великого центрального розділу книги (Іс. 40-55). Центральний розділ оповідає про якогось «Струдженого Отрока», і древня церква бачила в ньому безпосереднє пророцтво про Ісуса і Його жертовну смерть. Цей уривок Петро ще пригадає в наступному розділі. Але створюється враження, що він вже має на увазі увесь розділ Ісаї в цілому. Нам слід наслідувати його приклад, якщо ми хочемо зрозуміти його думку.

1 Петра 2:4-10 – Живий камінь

«Приступайте до Нього, до Каменя живого, дорогоцінного, що відкинули люди Його, але вибрав Бог. І самі, немов те каміння живе, будуйтеся в дім духовий, на священство святе, щоб приносити жертви духовні, приємні для Бога через Ісуса Христа. Бо стоїть у Писанні: Ось кладу Я на Сіоні Каменя вибраного, наріжного, дорогоцінного, і хто вірує в Нього, той не буде осоромлений! Отож бо, для вас, хто вірує, Він коштовність, а для тих, хто не вірує камінь, що його занедбали були будівничі, той наріжним став каменем, і камінь спотикання, і скеля спокуси, і об нього вони спотикаються, не вірячи слову, на що й призначені були. Але ви вибраний рід, священство царське, народ святий, люд власности Божої, щоб звіщали чесноти Того, Хто покликав вас із темряви до дивного світла Свого, колись ненарод, а тепер народ Божий, колись непомилувані, а тепер ви помилувані!»

Садівник з мене ніякий. Бракує терпіння, та і переїжджаємо ми часто. І ще пригноблює досвід першої спроби. А діло було так. Бачачи, що сад занадто розрісся, і виглядає неохайно, я взявся до роботи. Проте лопата раз у раз встромлювалася в щось тверде. Кінця і краю цьому було не видно. У землі виявилося повно каменів, великих, маленьких, на будь-який смак. І через півгодини мене відвідала думка: навіть якщо вдасться їх прибрати, що саме по собі не факт, постане питання, як потім вивозити величезну купу каміння.

Можливо, це одна з причин, чому в інших країнах (скажімо, в Ірландії) є безліч маленьких полів, обнесених кам’яними стінами. Можливо, їх хазяї не стільки хочуть утримати овець, скільки шукають застосування прибраному камінню.

У цьому уривку ми бачимо щось схоже: у п’яти віршах шість разів трапляється слово «камінь», і один раз – «скеля». Нам каміння лише заважає. Навіщо його тут стільки?

Проте для єврея I століття, знайомого з Писаннями, слово «камінь» несло подвійне обіцяння. По-перше, Ізраїль сподівався, що ГОСПОДЬ Бог повернеться на Сіон (в Єрусалим) і навіки житиме в Храмі (коли той буде належним чином відновлений). І камінь тут от при чому: здавна вважалося, що Храм зведений на «скелі», на «наріжному камені». Знайдіть правильний «камінь», і ви зробите крок до нового Храму, готового до повернення Божого.

По-друге, у древньому івриті слово «камінь» («евен») звучало схоже на слово «син» («бен»). (А якщо дивитися їх у написанні, то дві букви з трьох букв в «евен» складають «бен».) Мабуть, у притчі про злих виноградарів це обіграв сам Ісус (Мр. 12:1-12: за словами про убитого «сина» йдуть слова про «камінь» з цитатою з Пс. 118:22 і відсиланням на те ж місце Ісаї, про яке згадує Петро у в. 7).

А як пов’язані «камінь» і «син»? Згадаємо знамените біблійне обіцяння, що часто згадувалося Ісусовими сучасниками: Бог обіцяв Давиду, що його син побудує в Єрусалимі Храм, а сам цей син Давидів буде сином Божим (2Сам. 7:12-14). Згідно з цим пророцтвом, царський син («бен») Божий побудує Храм. Так, продовжує Ісая: і зробить він це на правильному камені («евен»). Деякі люди, включаючи ранніх християн, розуміли уривок Ісаї таким чином: «Каменем вибраним, наріжним, дорогоцінним» тут названий не якийсь буквальний камінь, а людина, прийдешній цар, на якому Бог Ізраїльський зведе щось абсолютно нове. Без сумніву, це розуміння відбите і в Петра у в. 6 («хто вірує в Нього».).

Складно? Так, мабуть. Проте якщо твердо пов’язати в голові обіцяння Боже послати Свого сина і обіцяння Боже звести дім, в якому Він житиме вічно, іншу частину уривка буде зрозуміти зовсім просто.

Цей «камінь», «Камінь живий» (в. 4), є Ісус. Далі Петро, не втрачаючи із виду образ Храму, що зводиться, згадує вже не Ісаю, а Псалом 118:22. У тому Псалмі будівельники відкидають один з каменів, вважаючи, що він не підходить, а коли добираються до верху стіни, то виявляють, що їм потрібен був камінь якраз такої форми. Ісус же був знехтуваний власним народом, оскільки не вписувався в поточні ідеали, але Бог показав, що Ісус і є найважливіший камінь в усій будівлі, причому єдине відповідне місце для Нього – нагорі.

Якщо ви описуєте несподіваний сценарій, в якому ті самі люди, які повинні були зрозуміти задум, його не зрозуміли, бажано знайти в Писанні вказівку на нього. Петру, як і Павлу, тут спали на думку уривки з Ісаї та Псалмів.

Це дуже важливий момент. Те, що Петро каже про Ісуса, має величезне значення для християнського життя. (Уявіть людей, яких ви називаєте «дорогоцінними». Чи можете ви застосувати це слово до Ісуса?) Проте ще важливіше інше: розсіяні громади, яким пише Петро, повинні твердо засвоїти, що і вони – частина нового Храму. Віднині Бог житиме не в єрусалимському Храмі, але в «дому духовному», який складається з «живих каменів» і вибудовується по всьому світу. Понад усе Бог хоче наповнити весь світ Своєю славою (пор. Чис. 14:21; Пс. 72:19). Створити народ, який утворює «дім» Божий, – важливий крок до реалізації задуму.

Це означає, що до своїх християнських читачів Петро може звертатися словами, якими в Писанні іменувався народ Ізраїльський. Як відомо, древня церква була глибоко юдейською. Проте Петро, як і Павло, вважав, що віднині Бог вводить у цю сім’ю язичників, щоб вони розділили долю Ізраїлю з тими юдеями, які, подібно до Петра та інших апостолів, увірували в Ісуса, розіпнутого Месію. Вони – «царствене священство», що приносить духовні жертви. Вони – «вибраний рід, священство царське», про яке йде мова у Вих. 19:3-6. Вони повинні показати світу, що зробив істинний Бог.

У вірші 10 Петро наводить ще знаменитий уривок з Книги Осії (2:23). Люди, які досі не були «народом», стали «народом Божим». Люди, які не були помилувані, віднині помилувані.

Усе це говорилося раніше про етнічний Ізраїль. Петро вірив, що всі обітниці Божі Ізраїлю виконалися в Христі Ісусі, а значить, усі, хто належить Ісусу, входить у «народ Божий» і складає істинний Храм. У них живе єдиний істинний Бог! «Храм» відновлений, але не в Єрусалимі, а по всьому світу! Така велика істина, на якій засноване все інше в цьому листі.

Якщо нам складно вмістити увесь цей спектр біблійних алюзій, уявимо, як це було вчорашнім язичникам у турецьких провінціях I століття: ні коментарів, ні керівництва, ні довідників. Наскільки ж велика відповідальність лежить на нас, якщо в нас усе це є: відповідальність засвоїти великі істини і навчити цьому завтрашню церкву! Лише будучи твердо вкоріненими в правді про те, хто є Ісус, і хто такі ми, Його учні, ми зможемо жити так, як закликає нас Петро.

Попередній запис

1 Петра 1:1-9 – 1:10-21

1 Петра 1:1-9 – Справжня віра і тверда надія «Петро, апостол Ісуса Христа, захожанам Розпорошення: Понту, Галатії, Каппадокії, Азії й ... Читати далі

Наступний запис

1 Петра 2:11-17 – 2:18-25

1 Петра 2:11-17 – Життя в язичницькому світі «Благаю вас, любі, як приходьків та подорожніх, щоб ви здержувались від тілесних ... Читати далі