1 Петра 1:1-9 – 1:10-21

1 Петра 1:1-9 – Справжня віра і тверда надія

«Петро, апостол Ісуса Христа, захожанам Розпорошення: Понту, Галатії, Каппадокії, Азії й Віфінії, вибраним із передбачення Бога Отця, посвяченням Духа, на покору й окроплення кров’ю Ісуса Христа: нехай примножиться вам благодать та мир! Благословенний Бог і Отець Господа нашого Ісуса Христа, що великою Своєю милістю відродив нас до живої надії через воскресення з мертвих Ісуса Христа, на спадщину нетлінну й непорочну та нев’янучу, заховану в небі для вас, що ви бережені силою Божою через віру на спасіння, яке готове з’явитися останнього часу. Тіштеся з того, засмучені трохи тепер, якщо треба, всілякими випробовуваннями, щоб досвідчення вашої віри було дорогоцінніше за золото, яке гине, хоч і огнем випробовується, на похвалу, і честь, і славу при з’явленні Ісуса Христа. Ви Його любите, не бачивши, і віруєте в Нього, хоч тепер не бачите, а вірувавши, радієте невимовною й славною радістю, бо досягаєте мети віри вашої спасіння душам.»

Зараз я сиджу в новій кімнаті. Колись це був просто гараж, навіть без дверей. Проте ми вирішили зробити з нього місце, де я міг би працювати. Тому вперше в житті мені довелося мати справу з архітекторами і будівельниками, теслями та електриками, вникаючи в проблеми, які виникають перед ними щодня.

Спочатку я радився з проектувальником. Адже перш ніж будувати, треба зробити креслення: скільки буде метрів завширшки? До якої міри ми змінюємо зовнішній вигляд фасаду? Якою буде висота стелі після того, як підведуть електропроводку? Які взагалі будуть розміри кімнати, якщо врахувати, що треба поставити ще книжкові полиці?

Лише після цього почалося будівництво. Робітники зробили усе: від вікон і підлоги до шпалер і килимів. Перед нами втілився задум, коли ми робили креслення. У цій задуманій кімнаті я і знаходжуся.

А переді мною лежить чудовий лист, адресований апостолом Петром християнам, що жили на території сучасної Туреччини. Перші три смислові уривки намічають, так би мовити, ширину, висоту і довжину наступної будівлі. Їх корисно розглянути разом, бо в їх світлі можна розглядати решту.

Почнемо з ширини будівлі (в. 1-2). Бути християнином, значить, бути людиною обраною, відокремленою, освяченою для послуху, окропленою кров’ю Христовою. Вже є, про що замислитися. Петро не говорить ні про предків адресатів, ні про їх соціальний статус, ні про їх багатство або бідність, ні навіть про їх моральне минуле. Усе це – частина старої будівлі, а він малює креслення нової. Ми легко забуваємо, хто такі християни, і нагадувати нам про це не зашкодить.

Дозволю собі таке порівняння: якщо в нас вистачає розуму, ми регулярно беремо машину на техогляд (адже проблеми краще попереджати раніше, ніж вони виникнуть). Так і з духовним життям: слід часто, глибоко і серйозно згадувати про свою християнську ідентичність. Інакше суто зовнішні показники (ким були наші батьки, де ми живемо і скільки отримуємо) з’їдять нас як іржа машину.

Так хто ж ми? Який перший і базовий вимір кімнати, в яку запрошує нас Петро? Ми люди, милістю Божою обрані для певної мети. Усі християни живуть дивним «подвійним» життям: Петро називає своїх читачів «захожанами» не тому, що вони суцільно емігранти в землях Азії, а тому що в них є ще одне громадянство. Вони є не лише жителями тієї чи іншої земної області (Понту, Галатії і т. д.), але і громадянами нового віку Божого, якому належить з’явитися.

Бог хоче, щоб люди були знаком нової реальності, нового віку. Адже новий вік вже прийшов через життя, смерть і воскресіння Ісуса Христа. Через жертовну смерть і дію Духа Свого, Бог відокремив людей, зробив їх живим знаком нового віку. Їх відокремленість («святість») зовсім не номінальна: саме їх життя преображається, їх вчинки все більше і більше відбивають любов Творця до Свого творіння. Як не дивно це може прозвучати для людини зовнішньої, і як ні грізно для самих християн, це і означає, бути християнином.

Перейдемо до «вертикального» виміру кімнати, в яку нас кличуть (в. 3-5). Справам Божим личить хвала: сухий опис тут не годиться. До хвали і приступає Петро, – благословенний Бог, бо Він є Бог милосердя. Це милосердя до нас явлене, наприклад, у тому, що ким би не були наші батьки за тілом, Він став нашим Отцем. Ми ж стали новим народом (тема, про яку Петро детальніше скаже далі). Нове життя виникло в нас, бо нове життя виникло у світі через воскресіння Ісуса Христа (в. 3). Християни знають: те, що Бог зробив для Ісуса на Пасху, Він робить і для них, у самій глибині їх істоти. (До речі, невипадково в храмах часто приурочують хрещення новонавернених до Пасхи.)

Більше того, нове життя не є лише доля тих або інших конкретних людей: Бог створює цілий новий світ. Поки що нова реальність прихована від ока, захована за тонкою і незримою завісою, що відділяє «землю» від світу вищого («неба»). Але одного разу завіса спаде, і «спадщина нетлінна», що до часу зберігалося на небі, зіллється з реальністю земною, преображаючи її, просочуючи Божою присутністю, любов’ю і милосердям (в. 4). І якщо це диво припасене для нас, пояснює Петро, ми припасені для нього. А якір, що затверджує нас у надії, – це віра (в. 5).

І, нарешті, про «глибину» кімнати (в. 6-9). Значна частина послання присвячена стражданню християн. Тут Петро починає тему, про яку потім говоритимете детальніше: через страждання віра лише засяє сильніше, і при другому пришесті це призведе до примноження похвали. Між тим християни повинні жити з любов’ю до Ісуса в серці і в «славній радості» (в. 8). Такий початок «позбавлення», який Бог підготував людям.

Ми тільки увійшли до кімнати і ще багато чого не бачили. Проте ми вже знаємо її ширину, висоту і глибину. Попереду багато труднощів, але зі своєю новою ідентичністю і під покривом милості Божої ми можемо пройти вперед і зробити кімнату – це чудове послання та його значення для нашого життя – місце, де можна почувати себе як вдома.

1 Петра 1:10-21 – Відкуплені благодаттю

«Про це спасіння розвідували та допитувалися пророки, що звіщали про благодать, призначену вам. Вони досліджували, на котрий чи на який час показував Дух Христів, що в них був, коли Він сповіщав про Христові страждання та славу, що прийдуть по них. Їм відкрито було, що вони не для себе самих, а для вас служили тим, що тепер звіщено вам через благовісників Духом Святим, із неба посланим, на що бажають дивитися Анголи. Тому то, підперезавши стегна свого розуму та бувши тверезі, майте досконалу надію на благодать, що приноситься вам в з’явленні Ісуса Христа. Як слухняні, не застосовуйтеся до попередніх пожадливостей вашого невідання, але за Святим, що покликав вас, будьте й самі святі в усім вашім поводженні, бо написано: Будьте святі, Я бо святий! І коли ви Отцем звете Того, Хто кожного, не зважаючи на особу, судить за вчинок, то в страху провадьте час вашого тимчасового замешкання. І знайте, що не тлінним сріблом або золотом відкуплені ви були від марного вашого життя, що передане вам від батьків, але дорогоцінною кров’ю Христа, як непорочного й чистого Ягняти, що призначений був іще перед закладинами світу, але був з’явлений вам за останнього часу. Через Нього ви віруєте в Бога, що з мертвих Його воскресив та дав славу Йому, щоб була ваша віра й надія на Бога.»

Джон зайшов у крамницю лахмітника, що в місті неподалік від нашого. Без якоїсь особливої мети він тинявся, роздивляючись вітрини. І раптом погляд його впав на чашу, що відразу привернула його увагу. Вона була шириною сантиметрів у двадцять. Колишній власник зробив з неї горщик для квітів: на дні ще залишилися шматочки землі і декілька листків. Чаша виглядала тріснутою, і хазяїн крамниці явно не надавав їй значення. Вона лежала під купою книг, пляшок і всякого дрантя.

Джон акуратно дістав чашу, потім, приховуючи радість, розплатився і поніс додому. Удома він як можна обережніше став її чистити: ще в крамниці він зрозумів (на відміну від лахмітника), що перед ним вишуканий фарфор. Джон склеїв тріщину, а дно розчистив від землі і бруду. Чаша засяяла як новенька. Він поставив її на видне місце в кімнаті, біля трьох декоративних яєць і показував гостям. Ті захоплено ахали.

А що, якщо в крамницю заявився б колишній власник? (Ніби, давайте чашу назад: саджатиму в неї квіти.) Лахмітник відіслав би його до Джона. Проте Джон був би в повному праві відповісти: усе, час сплив. Не лише гроші заплачені, але чаша почищена, полагоджена і отримала нове вживання. Врешті-решт, не для того майстер над нею трудився, щоб у неї ставили квіти.

Благовістя полягає в тому, що ми подібні до цієї чаші. Ключове слово в цьому уривку – «відкуплені» (в. 18). Нас «відкупили» як пошарпаний предмет у крамниці старих речей. А раніше – для яких тільки цілей, часом найбезглуздіших, ми себе не використовували! Але Бог увійшов до крамниці і заплатив за нас величезну ціну: кров’ю Христовою, Сина Свого. Тут ми бачимо явну алюзію на жертовного агнця (передусім, пасхального, який заколювався на згадку про «викуп» Богом народу Свого, Ізраїлю, з єгипетського рабства). Петро проголошує: жертовна смерть Ісуса стала новим викупом. Саме за цим прийшов Ісус. Саме таким був задум Божий спочатку.

Це пояснює (якщо перескочити до середини уривка, в. 13-17), чому Петро закликає читачів (у тому числі нас!) до життя, яке так разюче відрізняється від «нормального». Згадаємо аналогію з чашею. Ми – ця чаша, куплена, очищена і вжита іншим чином, набагато поважнішим, ніж зображувати із себе горщик з квітами. Про це не можна забувати і не можна дозволяти колишнім власникам затребувати себе назад (в. 14). Замислимося! Петро характеризує колишній стан як «невідання»: ми не знали, для чого створені. А тепер знаємо. Тепер ми очищені для більш вишуканого вжитку. Значить, і жити потрібно відповідно.

«Святість» – це повна і абсолютна відокремленість для Бога. Тут є покликання, спрямоване до майбутнього, до славної надії на те, що станеться при другому пришесті Ісуса (в. 13), і на вселенський суд, коли Бог безпристрасно судитиме справи кожного (в. 17).

В основі Петрових повчань лежить глибока переконаність: не можна сказати, що дивні події попередніх десятиліть – життя, смерть і воскресіння Ісуса, дарування Духа, виникнення і поширення християнства – сталися з нічого. Так, багато що в цих подіях несподіване. Проте перед нами здійснення первинного божественного задуму, який частково відкрився ще древнім пророкам. Як ми вже бачили, пророки стояли в тій точці, в якій змикаються небо і земля, наше сьогодення і Боже майбутнє. Вони пізнали Бога так добре (для деяких цей досвід виявився дуже болісним!), що їм вдалося побачити загальні контури Його задуму: врятувати світ через страждання Свого Обранця, Свого Помазаника (Месію), а потім поставити Месію «у славі», тобто Володарем світу.

У наступних уривках ми знаходимо в Петра відсилання до декількох пророків, особливо Книг Ісаї і Захарії. Апостол замислюється про те, яким виділося майбутнє цим провидцям. Вони знали, що Бог явить велику милість, позбавить Свій народ і дасть йому нову і славну долю і надію. В якійсь мірі їм дано було бачити, як це станеться. Але коли? Так, це було питання. Подібно до молитви, пророцтво не діє автоматично: сьогодні прорік, – завтра відбулося. Звичайно, воно може збутися і завтра, але може і через тисячу років. Важливе інше: слово Боже непорушне. Якщо Він сказав, значить, можна не сумніватися. Якщо Він обіцяв дарувати таку дивну благодать, значить, Він це зробить (в. 10). Згідно ж з обіцянкою, така благодать стане можливою із з’явленням Ісуса (в. 13).

Це було відкрито пророкам (в. 12). Вони знали, що по всьому світу, починаючи від Юдеї, сповіщатиметься Блага звістка, а Бог пошле з небес Духа Святого, щоб Блага звістка преображала людські життя. Оскільки нині це відбулося, подальші події проступають у чіткіших фарбах: «викуп» вже заплачений. Ми ж повинні спрямувати погляд до того, хто приніс цей викуп, хто очистив нас і дав нам нове призначення. Такий сенс віри в «Бога, що з мертвих Його воскресив та дав славу Йому», зробив Його Володарем над усім. Такий сенс «віри й надії на Бога» (в. 21).

Попередній запис

Якова 5:7-12 – 5:13-20

Якова 5:7-12 – Терпіти і вірити «Отож, браття, довготерпіть аж до приходу Господа! Ось чекає рільник дорогоцінного плоду землі, довготерпить ... Читати далі

Наступний запис

1 Петра 1:22-2:3 – 2:4-10

1 Петра 1:22-2:3 – Новонароджені «Послухом правді очистьте душі свої через Духа на нелицемірну братерську любов, і ревно від щирого ... Читати далі