Найбільша коштовність

І знову повернемося вже до звичного євангельського тексту: «І сказав Ісус: на суд Я прийшов у світ цей, щоб незрячі бачили, а зрячі стали сліпими. Почувши це, деякі з фарисеїв, що були з Ним, сказали Йому: невже і ми сліпі? Ісус сказав їм: якби ви були сліпі, то не мали б на собі гріха, але як ви говорите, що бачите, то гріх лишається на вас» (Ін. 9:39-41). Проте зараз викриття людської гордині спрямуємо не в бік вірних, що перебувають у лоні Церкви, а в бік світу, який, як відомо, «лежить у злі» (1Ін. 5:19) і цим часто навіть не переймається, а то й пишається, або, як висловився апостол Павло, стосовно деяких представників світу цього: «Не тільки самі таке роблять, але й тим, що роблять, сприяють» (Рим. 1:32).

Гріх, що лежить на світі, через його небажання визнавати свою провину, розкаюватися, нести за це відповідальність, «лишається» на ньому. Тим самим примножується вже накопичений тягар гріхів, що, звісно, посилює тяжкість наслідків всього скоєного. І тут варто нагадати влучне зауваження зроблене єпископом-богословом Томасом Райтом у коментарі Послання до Римлян: «Гріх – не просто неправильний вчинок: це сила, яка, наважимося сказати, живе своїм життям. Цікаво, що, хоча Павло згадує про сатану (напр., Рим. 16:20), він часто використовує поняття «гріха» для розмови про зло як про майже особову силу, діючу у світі».

Проте і цього явного факту згубного впливу гріха світ визнавати не хоче. Лише коли його осягає якесь «неочікуване», але заздалегідь провіщене народом Божим лихо, то лише тоді дехто починає задаватися питанням: Що стали причиною цього лиха? Звичайно, у цій ситуації «на допомогу» приходить наука, яка начебто знає відповіді на всі запитання, що пов’язані з причинами виникнення усіляких лих та катастроф, проте вона не може дати відповідь на головне запитання: як їх уникнути.

Тут найбільш відповідний момент долучитися вірним із заготовленими біблійними фразами на всі випадки життя, на кшталт: «Віруй у Господа Ісуса Христа і спасешся ти і весь дім твій» (Діян. 16:31). І в загальному вони будуть праві, проте лише в певній мірі… Адже лиха і скорботи осягають не тільки невіруючих але і вірних, як і Господь «сонцем Своїм осяває злих і добрих і посилає дощ на праведних і на неправедних» (Мф. 5:45). Так що приналежність до Церкви Христової зовсім не є гарантією безпеки, своєрідним «оберегом» від усіляких лих та нещасть. Часто буває навпаки… Для цього варто пригадати історію Церкви, яка в дійсності писалася кров’ю мучеників.

То що тоді дає Господь? Він дає мир і втіху (див. Мф. 11:28-30), Він дає сили для подолання лих і спокус: «Вірний Бог, Який не попустить вам, щоб ви були спокушені більше, ніж можете, але разом із спокусою дасть і полегшення, щоб ви могли перенести» (1Кор. 10:13). Господь дає запевнення, що все, що відбувається з нами в цьому світі не є даремним (див. Рим. 8:28; 1Кор. 15:58), що в підсумку надає сенсу нашому буттю: «Тепер ми бачимо ніби у тьмяному дзеркалі, тоді ж віч-на-віч; тепер я знаю частинно, а тоді пізнаю, подібно як і я пізнаний» (1Кор. 13:12). Звичайно, довіра Господу допомагає уникнути багатьох лих, і часто для цього Господь користується негативним прикладом світу цього, проте це не є найголовнішим у стосунках з Господом. Найголовніше в них – це Він сам. Як про це висловився цар Давид: «Як прагне олень до потоку води, так прагне душа моя до Тебе, Боже. Прагне душа моя до Бога сильного й живого…» (Пс. 41:2,3), – коли опиняєшся в присутності Божій, усе відходить на другий план…

От короткий перелік речей, які дає нам віра в Ісуса Христа, це те, що світ через свою гордовиту «зрячість», а насправді сліпоту, не здатен побачити. Через що не здатен навернутися до Господа, щоб Він зцілив його (див. Мф. 13:15).

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docНайбільша коштовність


Ваш коментар:

Попередній запис

Наслідки гордості

Вигнання Адама і Єви з раю, Бенджамін Вест Гордість породжує непокору. Згадайте гріхопадіння Адама і Єви. ... Читати далі

Наступний запис

Бог гордим противиться

"Бог говорить один раз і, якщо того не помітять, удруге: уві сні, у нічному видінні, коли сон находить на людей, ... Читати далі