Євреїв 2:10-18 – 3:1-6

Євреїв 2:10-18 – Брати і сестри Месії

«Бо належало, щоб Той, що все ради Нього й усе від Нього, Хто до слави привів багато синів, Провідника їхнього спасіння вчинив досконалим через страждання. Бо Хто освячує, і ті, хто освячується усі від Одного. З цієї причини не соромиться Він звати братами їх, кажучи: Сповіщу про Ім’я Твоє браттям Своїм, буду хвалити Тебе серед Церкви! І ще: На Нього я буду надіятися! І ще: Ото Я та діти, яких Бог Мені дав. А що діти стали спільниками тіла та крови, то й Він став учасником їхнім, щоб смертю знищити того, хто має владу смерти, цебто диявола, та визволити тих усіх, хто все життя страхом смерти тримався в неволі. Бо приймає Він не Анголів, але Авраамове насіння. Тому мусів бути Він у всьому подібний братам, щоб стати милостивим та вірним Первосвящеником у Божих справах, для вблагання за гріхи людей. Бо в чому був Сам постраждав, випробовуваний, у тому Він може й випробовуваним помогти.»

Якийсь час тому я дивився фільм «Там, де тече річка». Це була розповідь про двох братів, що виросли серед розкішних пейзажів Монтани. Старший брат був тихою, старанною, працелюбною людиною; він знайшов хорошу роботу і досяг почесного статусу в суспільстві. Молодший брат був куди жвавіше, він поривався скоріше геть з дому, вічно порушував межі дозволеного, потрапляв у різні неприємності. У результаті він зв’язався з людьми, які затягували його все нижче і нижче, на саме дно, і, врешті-решт, він загинув у п’яній бійці. Старший брат нічим не міг зарадити – життя розвело їх.

Сумна, зворушлива історія, і найдраматичнішим здається мені, що старший бачив, як опускається і котиться назустріч загибелі улюблений молодший брат, проте нічого не міг вдіяти. Він не міг потрапити в те «місце», де знаходився брат, не міг протягнути йому руку і врятувати.

Тут нам сказано, що Ісус, старший брат у набагато більше розгалуженій сім’ї – людстві – міг прийти, і прийшов у ту країну гріха і смерті, де гинули Його брати і сестри. Він не відмовлявся від цієї спорідненості, Він розділив їх долю і тим самим врятував їх. У цьому уривку повніше, ніж в якихось інших текстах раннього християнства, говориться про Ісуса як про старшого брата, первородного сина великої сім’ї (Павло заговорює про це, наприклад, у Рим. 8:29, але не так детально). Ісус – не той тип старшого брата, який викликає постійне роздратування в молодших, бо він завжди все робить правильно і досягає успіху, а молодші вічно помиляються і потрапляють у біду – Він старший брат, який без зарозумілості і поблажливості йде за нами туди, де ми виявилися, поспішає врятувати нас, бо любить і шкодує.

І в цю картину автор послання вносить ще три мазки, що поглиблюють її перспективу. По-перше, Ісус для нього першопроходець, що веде за Собою інших. Уявіть собі людину, що прорубує стежку в диких джунглях. Ніхто не бував тут до неї, немає ні доріжки, ні сліду, ні віх; невідомо, чи можна взагалі тут пройти. Але вона йде вперед, прокладаючи собі шлях по дикому краю, поки не дістанеться до своєї мети. Потім за нею зможуть слідувати інші.

Люди пускаються в дорогу з різних причин: заради слави або багатства, просто з цікавості, але Ісус зробив це з любові. Не джунглі, а цілий світ страждання, болю, гріха і смерті, суцільний бурелом, через який ніхто раніше не продирався, не бачив, що там, на іншому боці. Ісус зробив це і відкрив шлях у новий світ, як дослідник, що пробився через джунглі до осяяних сонцем пагорбів. Пройшовши через джунглі і залишивши їх позаду, Він відкрив шлях для всіх, позбувся гріха і скверни, які липнуть до занепалого людського роду. Тут, у вірші 11, ця думка сформульована біблійною мовою: Він «освятив» Свій народ, тобто відокремив його від гріха і скверни, підготував для того, щоб увійти до святої присутності Божої.

Другий штрих: Ісус здійснив усе це Своєю смертю. Вірш 12, «Сповіщу про Ім’я Твоє браттям Своїм», містить цитату – Пс. 22:23: «Я звіщатиму Ймення Твоє своїм браттям». Ця цитата нагадує нам не лише про те, що Ісус несе Своїм братам і сестрам знання про Бога: заглянувши в початок Пс. 22 ми переконуємося, що там в усіх страшних подробицях описані страждання і смерть того, хто дійсно ввіряється Богові і виявляє, що Бог немов би залишив його. «Боже мій, Боже мій, нащо мене Ти покинув?» – запитує псаломщик, оповідаючи про свої прикрощі і муки. Але якраз цей рядок змінює все: із страждання народжується спасіння, наближається Царство Боже, безліч людей прославить Бога. Покликання Ісуса значною мірою полягає в тому, що Він роздумує і застосовує до Себе різні старозавітні тексти. Послання до Євреїв звертається до тих же текстів, щоб осмислити Його смерть.

І таким чином послання зачіпає ще одну ключову для Біблії тему: тему Виходу. Ізраїль знаходився в рабстві у фараона, Бог з’явився і врятував Свій народ. Тепер же, говориться в посланні (в. 15), Ісус звільнив рабів, тих, хто знаходився під ярмом страху перед смертю. Зауважимо, що сучасна наука, вільнодумство, розвинені технології та інші досягнення цивілізації не допомогли нам позбутися страху, що терзав наших предків. Вже декілька віків найбільші філософи повертають це питання так і так, але смерть залишається великою загадкою; смерть руйнує і перетворює ні на що всю добрість і красу, які ми бачимо у своєму житті і у світі. Досить одного цього, щоб людина занурилася в страх і смуток, які Послання до Євреїв приписує дияволові як їх джерелу, яке завжди опиралося благому промислу творіння і вічно прагнуло знищити Божий світ і запобігти появі ще прекраснішого світу в прийдешньому. Але Бог обіцяв Аврааму зробити від нього величезну, всесвітню сім’ю (в. 16), і про це сімейство печеться Ісус, рятуючи його членів від рабства і прокладаючи для них шлях у прийдешній світ Божий.

І тут – третій штрих, з яким вводиться ще один лейтмотив послання. Прийнявши страждання і смерть за Свій народ, Ісус став істинним первосвящеником, що приносить спокутну жертву за гріх народу. Про це ми ще поговоримо, але поки що відмітимо одну важливу думку: послання стверджує, що істинний первосвященик, описаний у Старому Заповіті, з одного боку, має бути представником Бога, Його посланцем до людей, втіленням Божої милості і вірності (в. 17), а з іншого боку – повністю ототожнитися з тими, кому Він служить, сповнитися співчуття до них (в. 18). Він – не далекий від нас старший брат, який не зможе перетнути річку, щоб врятувати молодших; Він причетний наших тіла і крові і навіть смерті (в. 14). З чим би ми не зіткнулися, сьогодні, завтра, у майбутньому, Ісус завжди зуміє зрозуміти нас, допомогти і врятувати, з будь-якої гущавини Він прокладає нам шлях у новий Божий світ.

Євреїв 3:1-6 – Ісус і Мойсей

«Отож, святі брати, учасники небесного покликання, уважайте на Апостола й Первосвященика нашого ісповідання, Ісуса, що вірний Тому, Хто настановив Його, як був і Мойсей у всім домі Його, бо гідний Він вищої слави понад Мойсея, поскільки будівничий має більшу честь, аніж дім. Усякий бо дім хтось будує, а Той, хто все збудував, то Бог. І Мойсей вірний був у всім домі Його, як слуга, на свідоцтво того, що сказати повинно було. Христос же, як Син, у Його домі. А дім Його ми, коли тільки відвагу й похвалу надії додержимо певними аж до кінця.»

У тій частині Англії, де я ріс, хлопці вболівали або за футбольну команду Ньюкастла, або за команду Сандерленда. Прихильність своїй команді була, як і зараз, лютою і безумовною, і горе тим, хто з чорно-білим шарфом Ньюкастла виявлявся посеред натовпу червоно-білих прибічників Сандерленда. Я жив ближче до Ньюкастлу і вболівав за цю команду, вболіваю я за неї і зараз.

Але коли я виріс і поїхав звідти, дещо змінилося: з любові до рідних місць, які тепер як би протиставлялися всім іншим регіонам, я став благоволити обом командам, і якщо «Сандерленд» грав проти «Манчестера», «Челсі», «Астон Вілла», я бажав перемоги «Сандерленда». Тільки при виборі між «Сандерлендом» і «Ньюкастлом», лише коли ці дві команди грали безпосередньо одна проти одної, я віддавав перевагу «Ньюкастл» і не тому, що бажав поразки «Сандерленда», але тому що Ньюкастл мені дорожчий, ніж Сандерленд.

Цей досвід допомагає мені зрозуміти міркування послання щодо Ісуса і Мойсея. Ранні християни піддавалися тиску з двох сторін: з одного боку, традиційний юдаїзм не сумнівався в тому, що Бог дав Мойсеєві Закон і цей Закон абсолютний, йому народ Божий зобов’язаний коритися у всі часи. Жорсткий, незмінний закон, що не знає компромісів. Якщо так, то Ісус (у кращому разі) відкрив якісь нові можливості виконання Закону, але Мойсей залишається «старшим колегою», і життя народу Божого як і раніше визначається Законом. Значить, новий вік так і не настав. З іншого боку, багато християн спочатку так зраділи настанню нового віку, що з усією поспішністю попрямували в протилежному від юдаїзму напрямку. Ісус з ними, значить, у Мойсеєві вже немає нічого доброго, Закон можна забути настільки, що і для старозавітного Ізраїлю доброго слова не знайдеться. Так ці люди рубали сук, на якому самі сиділи, вони так ревно вболівали за «Ньюкастл», що «Сандерленду» бажали провалитися в тартарари.

Як і Павло, автор послання наполегливо опирається і тому, і другому натиску, він не сумнівається в тому, що Ісус поклав початок новій Божій ері, так що і Закон, і ангели, і Мойсей, що повідомив Закон народу Божому, перестали бути істиною в останній інстанції. І на цьому схожість з футболом вичерпується. Так, говориться в посланні, Мойсей – ключова фігура, але Ісус – важливіший, Мойсей – вірний слуга Божий, але Ісус – Його Син. Мойсей не стане меншим від того, що Ісуса ми шануємо більше його: тим самим ми віддаємо засновникові Ізраїлю належну пошану, – належну, але не вищу за всіх.

Тепер ми зрозуміли, до чого підводили нас перші розділи. Це – перше з основних положень, які має намір розтлумачити нам автор послання: багато віків історії Ізраїлю Бог здійснював певний задум, основними людьми і подіями в цьому задумі були, зокрема, Мойсей і Вихід, але в усій повноті божественні задуми здійснилися в Ісусі. Тим самим усі, хто з Ісусом – «святі» (в. 1 – раніше так іменувалися тільки євреї, що найсуворіше дотримували Мойсеїв Закон, або вже самі ангели). Вони – «учасники небесного покликання», причасники Бога.

«Звання» або «заклик» не запрошує нас відправитися на небеса. Ближче до кінця послання ми переконаємося, що автор, як інші автори Нового Заповіту, передбачає нове творіння. Заклик не на небеса, а з небес, заклик, який виходить від воскреслого Ісуса, Який вознісся, а не від ангелів, що дали Закон (див. також 12:18-24). Ісус у вірші 1 іменується «посланцем», Апостолом, тобто вісником Божим, а раніше він іменувався «Первосвящеником», як представник Божий перед людьми і людей перед Богом. Увесь християнський рух, з Ісусом, апостолом і первосвящеником, на чолі, підсумовується характерною для послання формулою наприкінці першого вірша: «нашого ісповідання». Затримаємося на хвилину на цьому виразі, оскільки він спливатиме знову і знову. Краще вже відразу з ним розібратися.

Сьогодні слово «сповідь» припускає розповідь про власні погані вчинки, визнання. «Так, пане, я їхав занадто швидко», «Так, матусю, я розбила чашку, коли мила посуд», «Гаразд, я грюкнув дверима, якщо вже це так важливо». Але ранні християни використовували те ж слово в ширшому сенсі: «казати людям правду про свою віру». Зізнаватися не в поганому вчинку, а в тому, що віриш у християнську звістку і є християнином: «Так, я вірю, що Ісус – Месія і що Бог воскресив Його з мертвих», «Так, я вірю, що всі задуми і обіцянки Божі здійснилися в Ісусі», «Так, я належу до Його сім’ї, до тих, кого Ісус назвав Своїми братами і сестрами».

Така «сповідь» теж може спричинити чималі неприємності, оскільки в I столітті, а в багатьох кінцях світу і понині, така віра і така лояльність розглядалася правителями як загроза їх владі і авторитету. Але християни і тоді, і нині визнавали себе частиною великої сім’ї Ісуса, незалежно від того, як приймали їх сповідь – добром або насильством.

Основна відмінність між Мойсеєм і Ісусом підкреслюється образами слуги і Сина (вірші 5 і 6), але послання говорить також про «дім» Божий, в якому Мойсей працював як вірний слуга, але який належить Ісусу, як Синові. Син Божий будує цей дім. Але що таке «дім»?

Для більшості євреїв I століття «дім Божий» – це Храм. Але такі євреї, як Павло, і прибічники деяких інших радикальних єврейських угрупувань того часу, шукали істинний «дім», не з цегли і вапна, але з людей, дім як общину.

Люди, що становлять цей дім, мають бути стійкими і сповненими вірності. Їм не личить та легкодуха сповідь, яка звучить тепер на заході: ніби, деякі люди вирішують йти за Ісусом – а інші роблять, що хочуть, і мають на те повне право, чи що? Або ми віримо, що в Ісусі народився новий світ Божий і він чекає на нас, і в цьому наше тверде, цілком визначене сподівання, і ми можемо жити і діяти, виходячи з цієї віри, можемо пред’являти свої права, або ми ще не зрозуміли, що таке християнство. Зрозуміло, не потрібно сповнюватися зарозумілістю, використовуючи Благу звістку як джерело гордині, що рятує нас від невпевненості в собі. Блага звістка – джерело радості, адже вона і сподівання на обіцянки, що знаходяться в ній, не мають нічого спільного з нашими досягненнями: усе виходить лише з Божої любові і милості.

Попередній запис

Євреїв 2:1-4 – 2:5-9

Євреїв 2:1-4 – Не нехтуйте Божим спасінням! «Через це подобає нам більше вважати на почуте, щоб ми не відпали коли. ... Читати далі

Наступний запис

Євреїв 3:7-13 – 3:14-19

Євреїв 3:7-13 – Прислухайтеся нині! «Тому то, як каже Дух Святий: Сьогодні, як голос Його ви почуєте, не робіть затверділими ... Читати далі