«Яка віра правильна?»

Часто виникають, так би мовити, «богословські» суперечки стосовно того, яка з християнських конфесій найбільше відповідає першоджерелу – Біблії, на якій має в ідеалі ґрунтуватися віровчення будь-якої конфесії. Чи простонародно кажучи: «Яка віра правильна?». Звичайно, представники будь-якої конфесії почнуть доводити, що саме їх вчення найбільш відповідає Біблійним принципам, і тому саме їх конфесія, «віра» правильна, дехто додасть – «єдино правильна». Це зрозуміло, якщо б люди сумнівалися в цьому, вони б змінили конфесію чи навіть віросповідання. Але що з цього приводу думає Бог, про що з цього приводу сказано в Біблії?

Щоб дати відповідь на це запитання, підійдемо до його вирішення з дещо іншого боку. Взагалі, для чого люди відносять себе до тієї чи іншої християнської конфесії, образно кажучи, «церкви»? Для чого вони дотримуються певних норм, правил, тих самих Заповідей, чи принаймні, намагаються дотримуватися; приймають участь у звершенні певних обрядів, ритуалів, церковних таїнств, тобто в тій чи іншій мірі живуть релігійним життям? Навіщо це все? Не будемо тут наводити безліч причин, які примушують людину чинити саме так, перейдемо до правильної відповіді, точніше відповідей.

– Щоб догодити Богу, – так має звучати відповідь старозавітної людини.

– Щоб навчитися жити з Ним ще тут на землі, – а це відповідь людини, яка ознайомилася із Завітом Новим.

Але попри відмінності, Старий і Новий Завіти припускають посмертний приватний суд: «Бо всім нам належить стати перед судом Христовим, щоб кожному одержати згідно з тим‚ що він робив, живучи в тілі, добре або лихе» (2Кор. 5:10). «І як людям визначено один раз умерти, а потім суд» (Євр. 9:27).

І судити нас бути Христос: «Бо Отець не судить нікого, а весь суд віддав Синові, щоб усі шанували Сина, як шанують Отця; а хто не шанує Сина, той не шанує і Отця, Який послав Його» (Ін. 5:22,23). А критерієм Христового суду буде слово, промовлене Ним: «Хто від Мене відмовляється і не приймає слів Моїх, має собі суддю: слово, яке Я сказав, – воно судитиме його в останній день» (Ін. 12:48). Тобто від людей вимагається слідувати Божому слову: «Коли ж Він (Ісус) це говорив, одна жінка з натовпу, піднісши голос, сказала Йому: блаженна утроба, що носила Тебе, і груди, що годували Тебе! А Він сказав: блаженні ті, що слухають слово Боже і виконують його» (Лк. 11:27,28).

Як мовиться: «Будьте ж виконавцями слова, а не тільки слухачами, які самих себе обманюють» (Як. 1:22).

Щоб бути виконавцем слова Божого, його треба знати, тобто читати Біблію, і слідувати тому, що відкривається в ній. При регулярному читання слова Божого людина на власному досвіді переконається в його дієвості: «Бо слово Боже живе і дійове, та гостріше від усякого меча двосічного: воно проникає до розділення душі й духу, суглобів і мізків, і судить помисли й наміри сердечні» (Євр. 4:12).

І тоді над такою людиною здійсняться наступні слова: «Хто вникне в закон довершений, в закон свободи, і перебуватиме в ньому, той, будучи не слухачем, який забуває, а виконавцем діла, блаженний буде у своїй діяльності» (Як. 1:25). А блаженство – це синонім щастя, тільки не швидкоплинного, а справжнього, в якому перебуватимемо не тільки в земному житті, але й у вічності.

Проте це може стати реальністю не тільки за умови виконання слова Божого, але й прагнення конкретної людини до святого, праведного, Богобоязного життя. В іншому випадку людині загрожує реальна небезпека зануритися до дріб’язкових суперечок, яка віра «правильна».

До речі, у світлі вищесказаного, може скластися враження, що немає потреби в перебуванні конкретної людини в певній конфесії, церковній общині. Проте це не так, головне тут – правильне розставляння пріоритетів, про що мова піде іншим разом.

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
doc«Яка віра правильна?»


Ваш коментар:

Попередній запис

Характер Бога: Святість (частина 2)

Вплив Божої святості на людину Якщо інші істоти і мають святість, то вона, поза сумнівом, тільки від Господа. «Всяке добре ... Читати далі

Наступний запис

Святість. Чому це важливо

Отже, сьогодні ми поговоримо з вами про те, чому святість така важлива для нас. Дійсно, про це варто замислитися. Отже, ... Читати далі