Христос воскрес!

Одного разу в Уругваї студент запитав мене:

– Професоре Мак-Дауелле, чому ви не можете відмовитись від християнства?

Я відповів:

– З однієї простої причини. Я не можу знайти ніякого іншого пояснення одній події в історії людства – воскресінню Ісуса Христа.

Я провів понад 700 годин над вивченням цього питання, найретельніше дослідив його джерела і дійшов висновку: воскресіння Ісуса Христа – це або один із найзлісніших, найжорстокіших і найпідступніших обманів, коли-небудь нав’язаних людству, або ж найважливіший факт всієї його історії.

Суперечка про воскресіння переносить питання „Чи має християнство реальну основу?” із галузі умоглядної в галузь історії.

Чи є в християнства історичний фундамент? Чи достатньо в нас доказів для обґрунтованої віри у воскресіння? От кілька фактів, істотних для цього питання:

Ісус із Назарета, єврейський пророк, який стверджував, що Він – Христос, провіщений у пророцтвах Старого Завіту, був арештований, засуджений як політичний злочинець і розіп’ятий. Через три дні після Його смерті й похорону кілька жінок, що прийшли до труни, виявили, що тіло зникло. Учні Ісуса стверджували, що Бог воскресив Його з мертвих і що, перш ніж піднятися в небо, Він неодноразово їм з’являвся.

Християнство, що виникло на цій основі, поширилось в усій Римській імперії і протягом багатьох століть мало вплив на хід історії.

Отже, запитання: чи було воскресіння Ісуса насправді?

Похорон Ісуса

За єврейським похоронним обрядом тіло Ісуса було загорнуте в полотняну тканину. На тіло і на полотно було накладено близько 50 кг пахощів у вигляді клейкої суміші (Ів. 19:39,40).

Після того, як тіло поклали у кам’яну домовину (Мт. 27:60), вхід до неї було завалено величезним каменем (вагою близько двох тонн), який пересували за допомогою системи важелів (Мк.16:4).

Відомі своєю дисципліною римські солдати були поставлені охороняти вхід. Страх перед суворим покаранням „стимулював бездоганне виконання військового обов’язку, особливо у нічних змінах”.

Варта запечатала вхід до домовини римською печаткою – символом сили і влади Риму. Кожен, хто спробував би відсунути камінь, неминуче пошкодив би печатку і накликав на себе гнів закону.

Усе ж домовина виявилася порожньою!

Порожня домовина

Учні Ісуса казали, що Він воскрес із мертвих. Вони доводили, що Він являвся їм протягом сорока днів, супроводжуючи свої появи „засвідченнями багатьма” (інший переклад „багатьма достовірними свідченнями” (Дії 1:3).

Апостол Павло говорив, що якось Ісус з’явився перед натовпом, в якому було понад 500 Його послідовників. У той час більшість із них була ще жива і могла підтвердити слова Павла (1 Кор. 15:3-8).

А. М. Рамсі пише: „Я вірю у воскресіння, зокрема, ще й тому, що без нього неможливо пояснити цілу низку фактів”. Порожня домовина – „це надто скандальний факт, щоб його можна було відкинути”.

Пол Алтаус зазначає, що „ніхто б не повірив – ні на день, ні на годину – розповідям про воскресіння, якби відсутність тіла в домовині не була встановлена, як факт, усім відомий”.

От висновок, якого дійшов Пол Л. Майєр: „Якщо ми старанно і неупереджено зважимо всі наявні свідчення, то за всіма правилами історичних досліджень ми можемо дійти переконливого висновку: домовина, куди поклали Ісуса, того ранку справді виявилася порожньою. Досі не знайдено навіть натяку на свідчення – ні в літературних джерелах, ні в епіграфіці, ні в археології – яке б спростувало цей висновок”.

То як же пояснити порожню домовину? Може, була якась природна причина?

На основі неспростовних історичних доказів християни вважають, що надприродна сила, яка йшла від Бога, воскресила Ісуса тілесно у часі і просторі. Звичайно, комусь у це важко повірити, але не вірити в це – значить зіткнутися з проблемами, які ще важче розв’язати.

Велике значення має стан домовини після воскресіння. Римська печатка була зламана – це означало (для того, хто її зламав) негайну страту через розп’яття донизу головою. Величезний камінь був не просто зрушений, але й узагалі відсунутий від масивної домовини, ніби його підняли і перенесли на досить значну відстань. Варта втекла.

У працях історика Джастина перераховано 18 вчинків, за які солдатів охорони чекала страта. Серед них передбачений випадок, якщо вартовий засинає на посту або самовільно залишає його.

До домовини прийшли жінки і виявили, що вона порожня, їх охопила паніка, вони повернулися й покликали чоловіків. Петро й Іван побігли до гробниці. Іван прибіг першим, але не наважився ввійти. Він зазирнув всередину, побачив там порожій саван, що частково зберігав форму тіла. Тіло покинуло його, щоб почати нове життя. Скажемо просто: таке видовище будь-кого зробить віруючим, хоч і ненадовго.

Усі теорії, які пояснюють воскресіння природними причинами, дуже непереконливі: взагалі вони тільки зміцнюють віру у воскресіння.

Не та гробниця?

Теорія, яку обґрунтовує Кірсопп Лейк, припускає, що жінки, які повідомили про зникнення тіла, просто помилилися гробницею. У такому разі учні, що бігли слідом за ними, теж мали прибігти до порожньої домовини.

Але ми можемо бути певні, що єврейські власті, на вимогу яких біля домовини була поставлена варта (саме для того, щоб уникнути викрадення тіла!), вже ніяк не помилилися адресою. Як і варта, що була там.

Якщо й справді учні просто потрапили не в ту гробницю, єврейська влада негайно витягла б тіло зі справжнього захоронення – і з усіма чутками про воскресіння було б назавжди покінчено.

Інший варіант раціонального пояснення стверджує, що з’явлення Христа після воскресіння – це просто марення, галюцинація. Однак ця гіпотеза вступає у протиріччя з психологічними законами, які керують зоровими галюцинаціями; вона ніяк не пов’язується ні з історичною ситуацією, ні з духовним станом апостолів.

І далі – де ж тоді було справжнє тіло, чому його ніхто не побачив?

Попередній запис

Ви чули, що сталося з Савлом? (Закінчення)

Проповідь апостола Павла в Афінах, Рафаель Санті Хай навіть ми й не знаємо усіх – хронологічних ... Читати далі

Наступний запис

Воістину воскрес!

Пасхальний ранок, Джеймс Мартін Теорія непритомності Ця теорія надзвичайно популярна сьогодні і поширювалась Вентуріні кілька століть ... Читати далі