ІV

Давайте на хвилинку заглянемо в четвертий розділ Послання до Римлян. Ми прочитаємо одне з найдивовижніших тверджень у цьому розділі. Павло розглядає все ту ж тему, але переходить на приклад Авраама, який є батьком усіх вірних, і Павло роздумує про те, як Авраам був визнаний праведним.

Римлян 4:1-3: «Що ж, скажемо, знайшов Авраам, наш отець за тілом? Бо коли Авраам виправдався ділами, то він має похвалу (чим хвалитися).

Ви розумієте, діла ведуть до похвали.

та не в Бога. Що бо Писання говорить? Увірував Авраам Богові, і це йому залічено в праведність».

Це не те, що він зробив. Це те, у що він повірив. Він є батьком усіх нас.

«А заплата виконавцеві не рахується з милости, але з обов’язку».

Тепер послухайте, бо це найдивовижніші слова, від яких просто захоплює дух: «…А тому, хто не виконує, але вірує в Того, Хто виправдує нечестивого, віра його порахується в праведність».

Що перше вам необхідно зробити для того, щоб ваша віра зарахувалася вам у праведність? Ви повинні перестати щось робити. Сказано: «хто не виконує». Ви повинні припинити будь-які спроби заслужити праведність перед Богом власними справами. Якщо ви не зупинитеся на цьому шляху, то ви ніколи не зможете увійти в те, що Бог хоче дати вам через Євангеліє. Вважаю, що добра половина з вас насправді ніколи не приходила на те місце, де ви кажете: «Я нічого не можу зробити, щоб заслужити Боже благовоління і досягти праведності. Насправді, я просто повинен залишити усі свої зусилля. Чи можеш Ти прийняти це?» Тому, хто не виконує, але вірить, його віра зараховується в праведність. До тих пір, поки ви робите, намагаєтеся чогось досягти самі, ваша віра не зараховується вам у праведність. Це не віра плюс діла, а лише віра одна. Віра супроводжується ділами віри, але це окрема тема.

Тоді ви можете поставити мені дуже обґрунтоване питання: «Брате Прінс, якщо я не стаю праведним через дотримання набору правил, тоді як я стаю праведним? Який шлях праведності наказує Новий Заповіт?» Це дуже просто описано в Посланні до Римлян. Чи вірите ви, що ця відповідь є в Посланні до Римлян? Питання праведності це тема усього Послання. Римлян 8:14: «Бо всі, хто водиться Духом Божим, вони сини Божі».

І слово «сини» у цьому вірші, використовується для опису зрілих синів – не дітей, але зрілих синів. Отже, що є відмітною ознакою синів Божих? Чим живуть сини Божі? Дотриманням набору правил? Ні. Але водійством Святого Духа. Тут використовується теперішній тривалий час. Тобто усі, хто постійно водиться Святим Духом, – і тільки вони – є синами Божими. Є єдиний спосіб жити як зрілі сини Божі – під водійством Духа.

Кожен подумає, що це дуже ризиковано (набагато безпечніше просто виконувати старі хороші перевірені правила). Але зверніть увагу, що коли ви водитися Духом, то ви вже не незалежні. Ви бачите різницю? Ви постійно залежите від Святого Духа. Є така християнська пісня: «Кожен момент свого життя я покладаюся на Його любов». Християнське життя – це перебування під безперервним і цілодобовим водійством Святого Духа. Ви не можете мати того і другого разом. Або одне, або друге. Чи ви виробляєте свою власну праведність або водитися Святим Духом. Ви повинні вирішити, що ви робитимете.

Павло пише в Посланні до Галатів 5:16-18: «І кажу: ходіть за духом, і не вчините пожадливости тіла».

Брати і сестри, дозвольте мені сказати вам: засіб від похоті не в списку правил. Чим більше ви б’єтеся з похіттю, тим більшу владу похіть має над вами. «Я не повинен допускати похіть. Я не повинен думати так. Я не повинен роздивлятися ці картинки. Я не повинен. Я не повинен. Я не повинен». Чим більше ви твердите собі: «я не повинен це», тим більшу силу це має над вами. Воно окуповує ваше мислення. Вирішенням цієї проблеми є ходіння за Духом.

Потім Павло продовжує: «Бо тіло бажає противного духові, а дух противного тілу, і супротивні вони один одному, щоб ви чинили не те, чого хочете».

Пам’ятаєте це? Тілесна природа і Святий Дух протистоять один одному, вони не працюватимуть разом.

Нарешті, Павло каже: «Коли ж дух вас провадить, то ви не під Законом» (В оригіналі не було заголовних букв, в інших перекладах Біблії тут стоїть слово «Дух» з великої букви – прим. перекладача.)

Отже, який шлях ви оберете? Ви не можете йти одночасно двома. Ви не можете жити під законом і в той же самий час водитися Духом. Ви повинні зробити вибір.

Більшість християн мають таке ставлення: «Покладатися на Святий Дух – це украй ризиковано. Чи можу я дійсно довіритися тому, що Святий Дух поведе мене?» Що ж, дозвольте мені вказати вам деякі речі, що Святий Дух зробить для вас. Але спочатку я дам вам невелику ілюстрацію про зв’язок між Святим Духом і Біблією. Це моє особисте уявлення, яке можливо буде не занадто наочним для вас. Але для мене Біблія подібна до піаніно. Вона має певну кількість книг, певну кількість частин. Біблія є закінченою книгою і має початок і кінець. Так і піаніно має певну кількість білих і чорних клавіш, декілька октав і педалей. Але воно саме не робить музику. Коли я був неспасеним, то читання Біблії для мене було подібно до розгляду піаніно без піаніста. Жодних зрозумілих звуків не виходило з нього. Але коли увійшов піаніст, тоді немає меж тому, які мелодії він може витягнути з цього інструменту – їх кількість нескінченна. Хто цей піаніст? Святий Дух, правильно. Прекрасно мати піаніно. Чудесно мати Біблію (особливо велику!) і носити її всюди. Особливо якщо в ній багато ілюстрацій і додатків. Але без Святого Духа у вас є піаніно, але немає музики. Ви розумієте? Ви залежні від Святого Духа. Чи не бентежить це вас? Ви не можете діяти без Нього. Ніщо не може замінити Його.

<< III

V >>