V

Отже, дозвольте мені сказати, що Святий Дух зробить для вас. Він зробить три речі відносно Слова Божого.

Номер один: Він направить вас до Слова Божого. Чи знаєте ви про те, що коли людина дійсно отримує нове народження від Духа, то в неї з’являється невгамовний апетит по відношенню до Слова Божого. Хто дає вам цей апетит? Святий Дух. Не бійтеся, немає протиріч між Святим Духом і Словом Божим.

Номер два: Святий Дух тлумачитиме Слово Боже для вас. Ви потребуєте Його, ви не зможете розуміти Слово Боже без Святого Духа.

Послухайте, по благодаті Божій я написав дуже багато книг. Але якщо ви читаєте одну з моїх книг, і знайшли там щось, що ви не можете до кінця зрозуміти – у що я охоче повірю – і у вас з’явилася можливість зустрітися зі мною, то що б варто було зробити? Прийти і запитати мене, автора цієї книги, що я мав на увазі. Святий Дух є Автором Біблії. Усе Писання було дане за натхненням Божим. Якщо ви бажаєте зрозуміти, про що написано в Біблії, запитайте її Автора. Він скаже вам. Не покладайтеся на проповідників і не покладайтеся на церкву. Якщо проповідник помазаний Духом, тоді Дух навчить вас. Але не приймайте жодного вчення без Святого Духа.

Номер три: Святий Дух покаже вам, як застосовувати Боже Слово. У Біблії є досить багато тверджень, важких для сприйняття. Ми не знаємо, що в точності вони означають, але Святий Дух є нашим Тлумачем, Він покаже нам, як застосовувати їх.

Мені б хотілося обов’язково сказати про ці три служіння Святого Духа. Будь ласка, зрозумійте, я вірю в Біблію. Я вірю в те, що вона є життєво важливою частиною християнського життя. Я вірю в її досконалий авторитет і безпомилковість. Але я також вірю у Святого Духа. Саме Він направить вас до Слова Божого, Він представить Слово Боже, і Він покаже, як застосувати Слово Боже. Якщо у вас є Біблія, вам потрібен Дух Святий. Вибору немає. Культивуйте свою чутливість до Нього, подружіться з Ним. Він є Особою. Дух Святий – це не половина рядка наприкінці Апостольського символу віри. Він не є теологічною абстракцією. Він є Особою, так само як Бог Отець є Особою, і Бог Син є Особою. Бог Святий Дух є Особою. Ви не знайдете кращого друга у своєму житті, ніж Святий Дух.

Дозвольте сказати про дві речі, чинити які вас ніколи не поведе Святий Дух.

Номер один: Він ніколи не поведе вас чинити щось, що суперечить Писанню, бо Він є Автором Писання, і Він ніколи не суперечить Собі Самому. Це одна з причин, чому вам необхідно жити з вашою Біблією – для того, щоб перевіряти ваше водійство (за ким ви йдете, хто веде вас). Чи дійсно ваше водійство і одкровення виходять від Святого Духа? Якщо вони не узгоджуються з Писанням, отже, вони не від Святого Духа.

Номер два: Святий Дух ніколи не примушуватиме вас робити щось, що суперечить Його суті. Він є святим. Тому не бійтеся довіритися Святому Духові. Довіритися означає ризикнути, але набагато більше ризикує той, хто не шукає Святого Духа. Врешті-решт, християнське життя – це життя вірою. Це означає, що немає способу жити християнським життям, не ризикуючи при цьому. Одного разу одна жінка сказала мені: «Якби я була на 100% упевнена, що це від Бога, тоді я б зробила це». Я сказав: «Якби ви знали на 100%, тоді вам не потрібна була б віра».

Дуже часто я навожу один приклад (можливо, ви вже чули його), який показує різницю між сподіванням на набір правил і водійством Святим Духом. Скажімо, вам необхідно дістатися до певного пункту призначення. Ви ніколи раніше не бували там і не ходили цим шляхом. У вас є вибір: ви можете скористатися мапою або послугами провідника. Мені подобається наводити як приклад юного випускника семінарії, який щойно отримав свій диплом і задоволений собою. Бог каже йому: «Що ти вибереш: мапу чи провідника?» Він каже: «Я досить добре освічений і отримав хороше розуміння. Дайте мені мапу. Я знаю, як читати мапу». Отже, коли він рушає в дорогу, то дорога ясна, сяє сонце, співають птахи. Він каже: «Як усе просто і добре!» Але от минає тридцять шість годин, і ми бачимо його, що він іде посеред темного лісу, падає дощ. Він не знає, куди він рухається: на північ, на південь, на захід або на схід. Ніжний голос каже йому: «Можу Я допомогти тобі?» Він відповідає: «О, Дух Святий, я потребую Тебе». Дух Святий бере його за руку, виводить його з лісу на дорогу і вони продовжують йти разом. Через якийсь час молодик каже сам собі: «Я припустився помилки. Я міг би розібратися і сам, якби не став нервувати». Щойно він сказав це, то відразу залишився один – він обертається наліво і направо, але поряд з ним вже немає його особистого Провідника. Він каже: «Навіщо гаяти час, я йду далі» і знову дістає мапу. Знаєте, де він знаходиться через сорок вісім годин? Посеред болота і з кожним кроком він все глибше занурюється в бруд. Ніжний голос каже йому: «Напевно, тепер ти потребуєш Мене?» «О, Святий Дух, витягни мене звідси». І вони знову виходять на вірний шлях. Тоді він обертається до свого Провідника і каже: «Послухай, у мене тут є добра мапа, може користуватимемося нею?» Святий Дух каже: «Я не потребую мапи. Я знаю дорогу. До речі кажучи, це Я накреслив цю мапу». Після цього Він починає пояснювати цю мапу. Чи розумієте ви ці прообрази? Без Святого Духа ця мапа заведе вас тільки в болото.

Але хтось може сказати, що ми взагалі не потребуємо закону. О, це не так, нам потрібен закон. Але ми повинні розуміти, що закон зробить для нас і чого він не зможе зробити для нас. Коли я кажу про закон, то говорю про правила і приписи. Це можуть бути церковні правила, це може бути державний закон, це може бути набір правил певної деномінації або общини, і так далі. Закон виконує дві основні функції. Хоча функцій у закону може бути і більше, але основних функцій дві.

По-перше, він дає визначення злу і утримує його. Він накладає обмеження. Бачте, послаблення влади закону в сьогоднішній Британії звільнило усе, що стримувалося. Сьогодні люди можуть робити усе, що їм надумається. Ми потребуємо закону, але він не робить нас праведними.

По-друге, закон дає людям можливість спокійного співіснування. Якщо не буде закону, то ми не зможемо жити разом. Давайте візьмемо приклад правил дорожнього руху. В Англії ми їздимо по лівій стороні дороги. В Америці їздять по правій стороні. Не так важливо, по якій стороні ви їдете, але якщо ви не знаєте, по якій стороні дорозі тут їздять люди, то у вас будуть проблеми. Це простий приклад. Якщо ви збираєтеся жити разом з іншими людьми, то вам доведеться дотримуватися простих певних правил. Якщо узяти сім’ю, то на батька сімейства покладений обов’язок встановити певні прості правила: в який час діти лягають спати, як вони повинні прибирати іграшки, і багато що інше. Я не проти правил. Насправді я двома руками за добрі правила. Але зрозумійте те, що я каже вам: жодні правила не зроблять вас праведними.

<< IV

VI >>