Перше послання апостола Іоанна

Слова, які піддаються оскверненню

Проблеми нового покоління

3:18Будемо любити не словом чи язиком, а ділом і правдою“.

З часом загальновідомі вирази можуть втрачати своє значення і застосовуватися до чогось стороннього. Візьмемо “народитися наново”. Уперше вимовлений Ісусом, цей вираз відродився в 1960-і роки, за часів “Руху Ісуса”. Незабаром він був підхоплений як рекламна формула, що використовувалася до вживаного автомобіля і навіть до футболіста, який повернувся в спорт.

Християнство існує протягом такого тривалого часу, що люди запозичують з нього фрази і надають їм абсолютно інший сенс. Слово “Господи”, що означає Того, Хто стоїть у центрі нашої віри, почало використовуватися для вираження негативних емоцій.

Ті самі слова, але інше значення

Ця тенденція осквернення мови не нова. Вже наприкінці першого століття слова спотворювалися і втрачали свого первинного значення. Коли апостол Іоанн писав свої послання, християнській вірі було вже, можливо, 50 або 60 років. У християнських домівках виросло нове покоління, і вже розвивалася добре помітна субкультура.

Деякі люди використовували знайомі вирази, на кшталт, “пізнати Бога”, “ходити у світлі” і “народитися від Бога”, але використовували їх у новому, спотвореному сенсі. Апостол яро йшов проти цього. Він знав, що плутаному значенню, підступному спотворенню істини важче протистояти, ніж прямому запереченню.

У цій книзі Іоанн вибирає ключові слова (світло, гріх, Христос, любов, віра і так далі), “дезинфікує” їх і відновлює їх колишнє значення. Він вказує на істину, що стоїть за цими словами. Він неодноразово починає речення виразом “Коли ж кажемо…” і демонструє, що станеться, якщо ми будемо вимогливі до того, щоб жити в істинному світлі і пізнавати Бога.

Крок уперед

Раніше Іоанн написав євангельське оповідання про життя Ісуса, щоб привести читачів до віри в Христа (Ін.20:31). Це Послання він адресує людям, які вже були християнами, показуючи, як ця віра впливає на життя людини. Бог є світло, пише Іоанн, тому ходіть у світлі. Він є Дух, тому поклоняйтеся Йому в належному дусі. Він є любов, тому проявляйте цю любов стосовно інших.

Часом Іоанн демонструє ніжну турботу пастиря, називаючи своїх читачів “діти мої” (2:1) і закликаючи їх “любити один одного” (3:11). Проте в інших місцях його суворий тон нагадує, що колись його прізвисько було “Син громовий”.

Коли Іоанн писав свою книгу, він, можливо, був останнім з апостолів, які жили. Він дожив майже до кінця першого століття. Проте він не був занадто старий для того, щоб рішуче битися проти всього, що могло спотворити віру, яка стільки років надихала його.

Як читати 1 Іоанна

Перше послання Іоанна складене подібно до музичного твору. Автор означає декілька простих тем – світло, істина, життя, любов, – а потім варіює їх. Ґрунтуючись на простих словах і ритмічному стилі, Іоанн оперує універсальними поняттями, які використовуються у всі часи.

Та все ж книгу можна зрозуміти набагато краще, якщо мати уявлення про ту обстановку, в якій писав Іоанн. Тому почніть читання з рубрики “Хто такі гностики?” (див. 1 Іоанна 4:2).

В ході читання 1 Іоанна зверніть увагу на наступну схему. Автор дає визначення слову, такому, наприклад, як “світло”, дає опис протилежності – “пітьма”, а потім описує, як має виглядати життя у світлі. У кожному випадку він показує, що Бог є джерелом сили в християнському житті.

1 Іоанна 1

1:3-4 Очевидці

На відміну від більшості новозавітних послань, це не містить вказівки на автора. Проте певні ознаки і чітко помітний стиль надають велику вірогідність тому, що його написав апостол Іоанн, який був у літньому віці. Достатньо порівняти перший абзац цього Послання з першими абзацами Євангелія від Іоанна, щоб побачити схожість. Автор також підкреслює, що він був безпосереднім очевидцем життя Ісуса. Цей факт відповідає ототожненню його з учнем, “якого любив Ісус”.

1 Іоанна 2

2:12 Дружня вставка в оповідання

Іоанн починає свою книгу із суворого попередження проти хибних ідей. Проте ця лірична вставка перериває оповідання теплими вітаннями істинним віруючим у церкві. Багато коментаторів вважають, що Іоанн звертається до 3-х категорій віруючих (дітей, молоді і батьків), які повинні являти три різні стадії духовного життя його читачів.

2:22 Важка любов

В Іоанна були два прізвиська. “Апостол любові” лише в цьому короткому Посланні використовує слова любов і любити більше 30 разів. Проте Послання також дає ключ до розуміння, чому він заслужив на своє перше прізвисько – “Син громовий” (Мк. 3:17). Як учень Христовий Іоанн хотів призвати вогонь з неба на непривітне селище (Лк. 9:54). Ісус засудив його за це, і з роками Іоанн значно пом’якшав. Проте він приберіг деякі відбірні слова для супротивників Благої Звістки. Він називає їх антихристами (2:18), неправдомовцями (2:22) і дітьми диявола (3:10).

1 Іоанна 3

Найпростіше християнство

Легко засвоїти, але важко здійснити на практиці

3:1Бачите, яку любов дав нам Отець, щоб нам називатися і бути дітьми Божими“.

Незабаром після Другої світової війни блискучий християнський мислитель К.С. Льюїс поділився в серії передач по Британському радіо своїми думками про християнство, які пізніше були видані книгою “Просто християнство”.

Клайв Стейплз Льюїс (1898-1963)

Льюїс освітив основи, саму суть християнської віри. Незважаючи на це, навіть ця тонка книга могла б здатися надмірно великою і складною для апостола Іоанна, автора цього Послання. Іоанн використовує найпростішу з усіх новозавітних авторів мову. У трьох його посланнях використовується всього 300 грецьких слів, які пояснюють Благу Звістку в її самій суті.

Характерним є те, що Іоанн дає визначення словам, співвідносивши ці слова з їх протилежностями – світло проти пітьми, істина проти брехні, життя проти смерті. У вірші 3:11 він дає заповідь “любити один одного”. Далі він показує, що є життя в ненависті, а потім повертається до визначення любові. Багато тем в Іоанна розкриваються за такою схемою.

Серцевина Благої Звістки

Розділ 3 починається з вираження здивування, навіть подиву, з приводу того, що Бог обдарував нас любов’ю. Ми – Його діти! Проте далі Іоанн ставить очевидне питання: якщо ми – діти Божі, то чому ми не поводимося як діти? Хіба діти хороших батьків не намагаються їх копіювати?

На думку Іоанна, віра має проявлятися досить практичним чином: “А хто має достатки на світі, але, коли бачить брата свого в нужді, зачиняє від нього своє серце, то як може перебувати в такому любов Божа?” (3:17) Його слова так само проникливі, як слова Нагорної проповіді. Людина, яка любить Бога, має поступати відповідно до цього. Ось так усе просто?

Для Іоанна серцевина Благої Звістки насправді зводиться до заповіді Ісуса: “Любіть один одного” (Ін. 13:34). Ці три слова пояснюють Божу сутність.

1 Іоанна 4

Хто такі гностики?

Небезпечний культ, який виявився згубно привабливим

4:2 “Духа Божого… пізнавайте так: усякий дух, що сповідує Ісуса Христа, Який прийшов у плоті, є від Бога“.

У міру поширення християнства Середземномор’ям воно вступало в контакт з іншими релігіями. Греки і римляни намагалися пристосувати віру до своїх філософських переконань так само, як спочатку поступали євреї.

Основні мислителі Середземномор’я задавалися питаннями про Ісуса: Ким Він був? Як Він міг померти, якщо Він був Богом? У спробах дати пояснення цим питанням затвердився новий культ, який називався гностицизмом (від грецького слова gnosіs – знання). Цей культ процвітав, особливо серед інтелектуальної еліти.

Чи може Бог мати тіло?

Гностики відмовлялися прийняти християнське вчення про те, що Бог став Людиною. Оскільки вони вважали, що фізичне тіло спочатку є гріховним, вони заперечували, що безгрішний Бог міг вселитися в тіло. Деякі знаходили рішення в твердженні, що Ісус не був істинною людиною, але був фантомом, тимчасовою видимістю Бога, що лише виглядав як людина. Інші вважали, що Бог зійшов в Ісуса під час хрещення, але покинув Його перед смертю.

Апостол Іоанн особисто дискутував з гностиками того часу. Коли він писав це Послання, він мав на увазі гностичне мислення. Вже перше речення ясно стверджує, що автор бачив, чув і торкався руками Ісуса. Це речення має на увазі, що Ісус не міг бути фантомом або лише духом. Всюди в Посланні, і особливо в 4:2-3, автор у пух і прах розносить тих, хто заперечував, що Ісус втілився.

Живіть як вам подобається

Для гностиків усе матеріальне було гріховним. Чистою була лише душа. Гностики прагнули вознестися до вищих духовних сфер. Це вчення часто породжувало побічний ефект. Люди, які прагнули у вищі сфери, не піклувалися про свою мораль. Їх чисті душі не могли заплямувати себе “земним” гріхом. Тому вони могли поступати як їм заманеться. Престарілий Іоанн у повний голос виступає проти двох небезпек гностицизму – аморальної поведінки і сумнівів у тому, що Христос став Людиною. Погляди повинні оцінюватися за тими діяннями, які вони породжують, і Іоанн особливо виділяє тему братської любові. Він дає відсіч помилкам, головним чином, розкриваючи цілісну картину християнського життя, яким слід жити.

Істинне спілкування – це не секретне посвячення в еліту, а стосунки з Отцем через Христа. Вони мають на увазі відповідальність перед іншими членами Божої родини.

1 Іоанна 5

5:8 Дух, вода і кров

У своєму євангельському оповіданні про життя Ісуса апостол Іоанн широко використовував мову символів. Тут він також використовує символи, коли наводить докази божественної і людської природи Ісуса. Вода може означати хрещення Ісуса, кров – Його смерть на хресті, а дух – Святого Духа, Який зійшов на Ісуса. Іоанн говорить про них як про “свідчення” Бога про Свого Сина.

Попередній запис

Друге послання апостола Петра

Загроза зсередини Найбільші небезпеки не завжди добре помітні 3:1 "Це вже друге послання пишу вам, улюблені; в них нагадуванням збуджую ... Читати далі

Наступний запис

Друге та Третє послання апостола Іоанна

Небажані гості Коли вивіска "Ласкаво просимо" недоречна 1:8 "Пильнуйте себе, щоб нам не загубити того, над чим ми трудились, але ... Читати далі