Євангеліє від Іоанна: розділи 14-15

Іоанна 14

Причина, за якою писав Іоанн

Окремі епізоди, які доводять ціле

14:11Вірте Мені, що Я в Отці і Отець у Мені. Якщо ж ні, то вірте Мені за самими ділами“.

Президент Авраам Лінкольн притягає автобіографів, як цукерка мурашок, – книги про нього можуть легко заповнити велику кімнату. Хтось досліджує його релігійні переконання, хтось – військову стратегію, хтось його ораторське мистецтво, а інші – його характер. Уявіть, проте, біографію, написану лише про одну сторону діяльності людини, наприклад, біографію Лінкольна-адвоката.

Історії про дитинство маленького Аба – про читання при світлі, що пробивається через щілини в стіні або про подорож пішки через усе місто щоб повернути покупцеві решту, – навряд чи підійдуть для того, щоб написати цю книгу. Проте дослівний виклад Декларації Незалежності може заслуговувати на те, щоб бути окремим розділом. Довгі розділи можуть бути написані про невизначений період життя в Спрінгфілді, штат Іллінойс, де Лінкольн займався адвокатською практикою. Проте навряд чи тут буде згадано щось про його політичні кампанії.

Подібна неповна біографія свідчила б тільки про одне – про здібності Лінкольна до юриспруденції. Усі інші деталі розчинилися б на цьому фоні.

Усе підпорядковано одній меті

Подібно до такого біографа, Іоанн написав свою книгу про Ісуса з певною метою, яку він досить ясно означає: “Це ж написано, щоб ви увірували, що Ісус є Христос, Син Божий, і, віруючи, мали життя в ім’я Його” (20:31). Відповідно до мети, ця книга – не зовсім біографія. Автор відібрав окремі епізоди, щоб продемонструвати, що Ісус – не такий, як усі люди, що колись жили. Він – Божий Син.

З цього погляду Іоанн описує чудеса Ісуса. Хоча всі євангелісти – Матфей, Марк і Лука – розповідають про чудеса, Іоанн йде далі і називає їх “знаменнями”. Знамення вказує на щось. В Іоанна надприродні діяння є черговим доказом унікальної природи Ісуса. Ісус відмовлявся творити дива як фокуси, для розваги натовпу. Він використовував їх як окремі уроки, за допомогою яких Він розповідав про Себе.

Після насичення 5000 людей хлібом з одного кошику Ісус описав Себе як “хліб життя” (6:1-59). Безпосередньо перед тим, як повернути зір сліпому, Ісус називає Себе “світлом світу” (9:1-7). В Іоанна нічого не відбувається просто так – усе підпорядковано головній темі автора.

Просто видатна людина?

Оскільки Ісус дуже ясно оповідає про Свою природу, ствердження, на кшталт: “Я готовий визнати Ісуса як великого мораліста, але я не визнаю Його претензій на те, щоб бути Богом”, – не є ґрунтовними.

К.С. Льюїс відмітив: “Одне нам не варто стверджувати. Простий смертний, який стверджував би таке, – не великий учитель моральності. Він міг бути або божевільним, на кшталт тих, хто вважає себе Наполеоном, або самим дияволом. Третього бути не може: або це Син Божий, або божевільний, або хтось ще гірший”.

Відповідно до розповіді Іоанна, не всі люди вважали Ісуса Богом. “Невже Ти більший від отця нашого Авраама?” – запитували деякі з обуренням (8:53). Ті, хто сумнівався хотіли убити Його за подібні зухвалі твердження. Проте навряд чи можна прийняти свідоцтво Іоанна, не будучи переконаним у тому, що Сам Ісус стверджував, що Він був Богом.

Остання спільна Трапеза

Найдовша ніч у житті Ісуса

14:27Нехай не тривожиться серце ваше і нехай не страхається“.

Іоанн відводить третину своєї книги подіям, що відбувалися протягом 24 годин безпосередньо перед смертю Ісуса. Розділи 13-17 описують те, що відбувалося протягом довгого дня і ночі. Ніде в Біблії більше не зустрічаються розділи, подібні до цих. Своїми неквапливими, реалістичними деталями вони передають глибоко особисті спогади про найбільш тяжкий вечір Ісуса.

Леонардо да Вінчі обезсмертив цю сцену у своїй “Тайній вечері”. На картині персонажі сидять по одну сторону столу, як би позуючи художникові. Сам Іоанн наводить мало зовнішніх деталей. Замість цього він зосереджується на вирі емоцій.

Іоанн освітлює обличчя учнів, і ми можемо майже розрізняти розуміння, що проблискує в їх очах. Усе, що Ісус говорив їм, поступово збувається. Що стосується Ісуса, то Він, “полюбивши Своїх, які були в світі, до кінця полюбив їх” (13:1).

Ісус готується піти

Ніколи раніше Ісус не був такий відвертий з ними. За столом Він уникає притч і детально відповідає на численні питання. Світ стоїть на порозі важкої травми, і 11 чоловік поряд з Ісусом – Його надія для цього світу.

Ісус терпляче пояснює, поки, нарешті, учні не проявляють ознаки розуміння. Син Божий, Який у плоті прийшов у світ, незабаром покине землю, щоб повернутися до Отця. Проте хтось – Дух Істини, Заступник, прийде, щоб залишитися в них.

Так, Ісус збирається померти. Він залишає їх. Проте містичним чином Він не залишає їх. Він не залишиться мертвим. Учням, які перебували під радісним враженням Пасхи, але при цьому були засмучені частими посиланнями Ісуса на смерть, було не під силу зрозуміти. Тією ніччю Ісус виклав їм глибоке особисте спілкування з Отцем – подібного вони ніколи ще не відчували. Проте при цьому Він обіцяв ще глибше спілкування в майбутньому. Можливо, Ісус усвідомлює, що багато з того, на що вони з розуміючим видом хитають головою, не проясниться для них до певного моменту.

Іоанна 15

15:1 Ісус – виноградна Лоза

Старозавітні пророки порівнювали Ізраїльський народ з виноградною лозою чи виноградником Божим. Проте, як часто вказував Ісус, народ не приніс плодів. Тут Він застосовує цей образ до Себе: “Я є істинна виноградна лоза“. Іоанн часто відмічає використання Ісусом виразу “Я є”: “Я є хліб життя“, “Я є путь, і істина, і життя“. Такий вираз був неприйнятний для єврейських начальників, бо ізраїльтянам Бог був відомий як великий “Я є Сущий” (Вихід 3:14). Розуміючи, що тим самим Ісус стверджував, що Він був Богом, євреї реагували з обуренням і гнівом.

Життєво важливий зв’язок

Залишатися пов’язаними з Ісусом після Його відходу

15:4Гілка не може приносити плоду сама від себе, якщо не буде на лозі“.

У задушливій, наповненій людьми кімнаті наростає відчуття невідкладності. В Ісуса залишається всього кілька годин для того, щоб приготувати Своїх учнів до майбутніх стрімких подій. Вони – Його найближчі друзі у світі, і Він збирається покинути їх.

Що буде з маленькою групою Ісусових учнів після Його відходу? Він передбачає люту опозицію і ненависть, побиття і страти. Учні зіткнуться з усіма цими випробуваннями в ім’я Його, і при цьому Він фізично не знаходитиметься поряд з ними, щоб захистити їх.

Як Він часто робив раніше, щоб пояснити Свої слова, Ісус удається до алегорії, притчі на тему рослинного світу. Відразу за межами Єрусалиму пагорби були вкриті рядами виноградників, – можливо, Ісус зі Своїми учнями минули їх, коли йшли до міста, – і Він викликає два образи, навіяні цими виноградниками.

Соковиті плоди і сухі гілки

Спочатку Він використовує образ розкішних соковитих грон. Незадовго до цього учні пили плід цих грон і слухали глибоко символічні слова Ісуса про Кров завіту. Для того, щоб приносити плід, сказав Ісус, потрібна одна умова – учні мають бути частиною лози. Ісус також нагадав дванадцяти, що Він відібрав їх для особливої місії: “Щоб ви йшли і приносили плід, і щоб плід ваш залишився” (Ін. 15:16).

Потім Ісус використовує ще один образ – сухі гілки на краю винограднику. Ці гілки втратили зв’язок з лозою – єдиним джерелом живлення. Виноградар обрізав їх і склав у купу для спалення. Від них більше немає користі.

Мабуть, Ісусові учні не все зрозуміли тією ніччю. Проте ці символічні образи, різко протиставлені один одному соковиті плоди і висохлі гілки, залишаться в їх серцях. Доказом тому служить яскрава історія ранньої церкви – плоду діянь Христових.

Попередній запис

Євангеліє від Іоанна: розділи 9-13

Іоанна 9 9:2 Страждання і гріх У цій історії Ісус змінює громадську думку про те, що страждання походить від гріха. ... Читати далі

Наступний запис

Євангеліє від Іоанна: розділи 16-19

Іоанна 16 Печаль обертається на радість Що може бути доброго в тому, що Ісус піде? 16:22 "Так і ви маєте ... Читати далі