Євангеліє від Матфея: розділи 1-4

Різдво Христове, Володимир Боровиковський

Міст від Старого до Нового

Чому Євангеліє від Матфея починається зі списку імен?

1:21Народить же Вона Сина, і наречеш Йому ім’я Ісус, бо Він спасе людей Своїх від гріхів їхніх“.

Протягом чотирьох століть до Біблії не додавалося нічого нового. Пророки замовкли. У той час виникали і рушилися малоазійські імперії, а крихітний народ Ізраїлю страждав під владою таких сильних держав, як Греція і Рим.

Потім сталося щось незвичайне. Народилося Немовля – Хлопчик, Який був не таким, як ті, що народжувалися раніше. Саме зі знайомства з цим Немовляти, Яке пізніше виросло і стало Ісусом, Євангеліє від Матфея відкриває нову частину Біблії – Новий Завіт.

Із самого початку Євангелія Матфей розкриває свої наміри. Він пов’язує прихід Ісуса з лінією оповідання Старого Завіту. Матфей відмічає, що Ісус був юдеєм, сином Авраамовим. Він також був Царем, сином Давидовим. Потім Матфей має намір довести сміливе твердження: Ісус з невеликого міста Назарет і є Месія (Помазаник), спаситель, обіцяний у Старому Завіті (Христос грецькою означає Месія).

Родовід Ісуса

У всьому світі люди, особливо юдеї, з надією чекали приходу Месії. Його прихід, як вони вважали, повинен був змінити всю світову історію. Чи міг син теслі бути цим довгожданим царем? Щоб відповісти на це питання, Матфей починає оповідання з родоводу.

Родоводи – довгі списки імен – рідко бувають цікавими для широкого кола читачів. Проте для людей, яких вони стосуються, ці списки аж ніяк не здаються нудними.

От як один автор описує те, що він відчував, коли почув древній родовід: “Є вираз “пік переживання” – момент, який за своєю емоційною напругою більше ніколи не повторюється в житті. Я пережив такий момент у перший день перебування в селі Джуфурі в західній частині чорної Африки… Я вкрився мурашками величиною з кулю”. У таких словах Алекс Хейлі, автор книги “Коріння”, згадує той день, коли з вуст літнього оповідача він почув історію про юного Кунто Кінте, якого в 1752 році схопили работоргівці.

Важливість родинного коріння

Предки Хейлі в Теннессі і Вірджинії пішли безпосередньо від африканця, який був схоплений у рабство в невеликому селі в Гамбії. Того дня, коли Хейлі слухав повільну мову африканського старійшини: “А такий-то узяв у дружини таку-то і народив такого-то”, – остання ланка в його родоводі встала на місце. “Коріння” оповідає про це.

Подібним чином Євангеліє від Матфея починається не з народження Ісуса, але занурюється назад в історію, щоб встановити Його родове коріння. Якщо Ісус – насправді Месія, то Його предки мали відповідати цьому твердженню. Будь-який дослідник історії знає, що царі не просто проголошують себе – вони мають належати до царського роду. Матфей простежує родовід Ісуса від батька усього юдейського народу – Авраама, який першим почув обіцяння Месії, а також від великого юдейського царя Давида.

Зв’язок зі Старим Завітом

За родоводом Матфей розповідає про життя Ісуса на землі. Він дуже часто цитує Старий Завіт. Він робить це частіше, ніж хтось інший з новозавітних авторів. (Зверніть увагу на такі фрази, як “збулося сказане через пророків” (2:23)).

Таким чином, перша книга Нового Завіту є Євангелієм, яке сполучає, з’єднує старе і нове. Матфей починає з Ісусового родоводу, але одночасно він протиставляє Ісуса традиційному уявленню юдеїв про Месію.

Ісус – Цар, Який прийшов після тисячоліть нетерплячого очікування. Проте Він прийшов, щоб встановити абсолютно новий вид царства – царство, яке відрізняється від усіма очікуваного.

Як читати Євангеліє від Матфея

Усі, хто бачив декларацію про прибутки, знають, що люблять податкові інспектори – чіткі і акуратні ряди цифр, в яких усі витрати і прибутки розбиті за категоріями і джерелами. Подібним чином Євангеліє, що приписується колишньому митареві Матфею, відбиває системне, бухгалтерське мислення. Матфей оповідає історію Ісуса не в хронологічному порядку, але групує факти за темами.

Матфей об’єднує висловлювання Ісуса в п’яти уривках.

  1. Спочатку слідує знаменита Нагорна проповідь, розділи 5-7.
  2. Розділ 10 містить повчання Ісуса учням відносно їх місії.
  3. Розділ 13 – серія притч про Царство.
  4. Розділ 18 – слова Ісуса про церкву як общину.
  5. Розділи 23-25 – думки Ісуса про релігійне лицемірство і пророцтво майбутнього.

Між цими п’ятьма великими уривками ви знайдете відповідні сцени, що оповідають про Ісусову діяльність.

Матфея 1

1:6 Предки із сумнівною репутацією

Список Матфея відрізняється від численних юдейських родовідних списків тим, що він включає жінок. При цьому вражає самий вибір цих жінок. Язичниця Фамарь обдурила і спокусила свого свекра і народила двох незаконнонароджених близнюків (Буття 38). Інша язичниця Рахав, була блудницею (Ісус Навин 2:6). Руф теж виховувалася як язичниця (Руф 1-4). Дружина Урії, Вирсавія скоїла перелюб із царем Давидом (2Царств (2Самуїла) 11-12). Багато хто із згаданих у родоводі чоловіків також мав непривабливе минуле. Усі ці факти свідчать про те, що Бог може використовувати всіх людей.

1:18-20 Більше, ніж заручені

За часів Йосифа і Марії юдейський звичай визнавав “заручення”, яке було чимось середнім між сучасними поняттями заручин і шлюбу. Заручення тих часів накладало на наречених більше зобов’язань, ніж прийнято зараз, – воно могло бути розірване лише обрядом розлучення. Якщо обручена жінка вагітніла, вважалося, що вона скоїла перелюб. За що її мали побити камінням.

Матфея 2

2:11 Волхви

З чотирьох Євангелій лише Євангеліє від Матфея оповідає про поклоніння волхвів або мудреців. Ця подія свідчить про те, що люди в інших частинах світу, а не тільки в Ізраїлі, чекали на прихід Месії. Поклоніння волхвів підкреслює те, що Ісус прийшов до всіх людей, а не лише до юдеїв. Завершальні слова Євангелія дуже чітко відмічають цю місію.

Люди, яких треба знати

Йосиф

Названий батько

Прийомні батьки покладають на себе одне з найважчих завдань у житті – виховати дитину, яка біологічно їм не належить. Коли Йосиф дізнався, що заручена йому Марія носить немовля від когось іншого, у нього, напевно, стався серцевий напад. Згідно із законом він мав право звинуватити Марію в перелюбі і засудити Її на страту. Проте уві сні ангел дав Йосифу настанови: Йосиф мав залишити Марію при собі, оскільки Її Дитина була від Бога.

Тричі Йосиф отримував ангельські послання уві сні, і тричі вони говорили про дії, які він не планував і яких навряд чи бажав. Спочатку йому було наказано піклуватися про Жінку, з Якою він ніколи не спав, і про Немовля, Яке було не його. Потім йому було сказано тікати в далекий Єгипет. Нарешті, ангел велів йому повернутися додому, де сусіди-скептики, напевно, пам’ятали, що Марія завагітніла до весілля.

Але ми знаємо про Йосифа одне: він корився ангельським велінням, як би вони не були важкі для нього. Слухняний названий батько, він поводився із Сином як зі своїм рідним, виховавши Його в юдейському законі. Будучи теслярем, він привчав Ісуса до молотка і пили. Будучи праведником, він виявляв для Ісуса зразок покори.

Останній раз ми зустрічаємося з Йосифом, коли Ісусу виповнилося 12 років. Після цього Біблія згадує лише Матір Ісуса Марію і Його братів. (Можливо, що Йосиф помер до того, як Ісус почав Своє громадське служіння. На хресті Ісус доручив турботу про Свою Матір одному з учнів [Іоанна 19:25-27].) Проте як добросовісний названий батько Йосиф гідно виконав покладене на нього завдання.

Матфея 3

Хрещення Господнє, Іван Айвазовський

Навіщо Він прийшов на землю?

Єдине, що міг зробити Господь

3:17І ось голос лунає з неба, який говорить: Це є Син Мій Улюблений, в Ньому Моє благовоління“.

Пол Херві розповів сучасну притчу про релігійного скептика, який був фермером. Одного разу, вогкою зимовою ніччю цей чоловік почув безладний глухий стук у зовнішні засклені стулки кухонних дверей. Він підійшов до вікна і побачив, як маленькі замерзлі горобці, притягнені теплом з будівлі, безнадійно б’ються об скло.

Рухомий жалістю, фермер тепло одягнувся і почав пробиратися по снігу, який щойно випав, щоб відкрити двері сараю і прихистити птахів. Він включив світло і постелив у кутку сіно. Проте, коли він вийшов з будинку, горобці з переляку стали кидатися на всі боки і відлетіли в темряву.

Фермер перепробував різні способи для того, щоб заманити птахів у сарай. Він вистилав доріжку з крихт підсолених крекерів. Він намагався обходити і заганяти птахів ззаду. Усе безрезультатно. Він – величезна чужа істота – лякав їх. Птахи не могли зрозуміти, що насправді людина хоче допомогти їм.

Фермер повернувся в будинок і став дивитися у вікно на приречених горобців. Поки він дивився, йому спала думка: “Якби я міг стати птахом, таким же, як вони. Хоч би ненадовго. Тоді б я не лякав їх і зміг би вказати їм дорогу до тепла і безпеки”.

У ту ж саму мить у нього з’явилася інша думка. Він зрозумів, для чого народився Христос.

Коли Бог прийшов на землю

Людина, яка стала птахом, не йде в жодне порівняння з Богом, Який став Людиною. Думка про вищу вічну Істоту – Творця всесвіту, Який принизився до людської плоті, була і продовжує бути занадто неймовірною, щоб деякі люди в неї повірили. Проте як інакше Бог міг спілкуватися з нами?

Ми не знаємо, як Бог виглядав у людському обличчі, – жодне з євангелій не дає опису Ісусової зовнішності. Однак, з іншого боку, усі чотири євангелія наводять повний опис Його людяності. Ісус, Який стверджував, що Він – Бог, не був оточений надприродним сяйвом. Його сусіди і члени сім’ї дивувалися тому, що Він виглядав як звичайна людина.

Біблія не принижує Ісуса. Вона демонструє могутність Людини, Яка зціляла хворих одним дотиком, і авторитет Учителя, Який так захоплював слухачів, що вони три дні слухали Його, забувши про їжу (15:32). Навіть коли Ісус забороняв, люди не припиняли говорити про Його чудеса.

Одночасно євангелісти повною мірою розкривають усі Ісусові почуття – хвилю співчуття до прокаженого, глибокий жаль по відношенню до уїдливих критиків, гнів і душевний біль по відношенню до лицемірів з холодним серцем і, на закінчення, жахливий крик з хреста: “Боже Мій, Боже Мій! Навіщо Ти Мене покинув?” (27:46). Іноді Ісус був дотепним, іноді Він тужив. Він відчував втому – кілька разів Він залишав натовпи народу, щоб знайти тихе місце для відпочинку.

Як ніхто інший

Ісус не був схожий на жодну людину, яка колись жила на землі. Дванадцять чоловіків залишили свої заняття і сім’ї за простою вказівкою йти за Ним. Проте, Він був повністю “одним з нас”. Він потребував їжі і друзів. Він відчував самотність. Він проявляв гнів і розчарування. Оскільки Ісус відчував усе, що відчуваємо ми, звичайні люди, Він може повністю розуміти нас і бути з нами в радості і в горі.

Матфей зображує обидві сторони Ісуса – божественну і людську. Перш ніж присвятити Йому своє життя, учні мали побачити обидва ці аспекти.

Наступний запис

Євангеліє від Матфея: розділи 5-9

Матфея 5 Нагорна проповідь (фрагмент), Карл Генріх Блох Запальні Слова Слухачі не чують Ісуса 5:3 "Блаженні ... Читати далі