ЕСТЕРА І МАРДОХЕЙ

Естер та Мардохей, Арт де Ґелдер

Учіть дітей бути вірними в малому

Сказав до нього його пан: Гаразд, слуго добрий і вірний. У малому ти був вірний, поставлю тебе над великим. Увійди в радість пана твого (Мт. 25:21).

Колись, багато років тому, я дізнався, що Ісусові слова бути вірним у малому означали не лише обіцянку отримати багато обов’язків. Бог наділяє більшим тих, що добре виконують малі завдання, оскільки вони, навчившись робити мале, стають готовими до великого.

Якщо ви кожного ранку застеляєте ліжко і кладете всі речі на місця, де вони мають бути, якщо стежите за кожною деталлю свого гардеробу – вам буде значно легше тримати порядок у спальні. Пильнування таких незначних речей, що, по суті, вимагає небагато часу, автоматично готує вас контролювати більші.

Є одна давня єврейська приказка, яка звучить так: «Подбай про свої дрібні монети, і твої долари подбають за себе». Іншими словами, якщо приймаєте правильне рішення з малою кількістю грошей, все буде в порядку з усіма вашими фінансами – вірний у малому керує великим.

Життя складається з дрібниць, але, незалежно від їх важливості, всюди панує один принцип. Тож якщо ваші діти навчаться прибирати у своїй кімнаті, колись вони зможуть подбати за весь дім. Якщо вони навчаться любити своїх братів та сестер, то завдяки цьому вивчать принципи, які допоможуть їм мати успішні відносини з людьми у світі.

Старозавітній Йосиф є найкращим прикладом цього. Він важко працював і був вірний своєму хазяїну Потіфару. Так він здобув прихильність Потіфара і незабаром став наглядачем усього господарства. Те ж саме він робив і у в’язниці. Коли згодом він став помічником правителя Єгипту, то легко давав раду і з цим завданням, оскільки принципи життя та відносин, які він засвоїв як раб чи як в’язень, були однаковими у всій країні.

Коли померли батьки Естери, її взяв до себе її родич Мардохей. А як настав час обирати нову дружину для перського царя, всі красуні-дівчата, разом з Естерою, пішли до царського палацу. Естера здивувала всіх, разом із царем, і стала царицею. В Біблії описано секрет її успіху. Коли євнух, що відповідав за гарем, розповів їй, що слід робити, аби вразити царя, вона його уважно вислухала і докладно виконала його настанови, чого була навчена робити у домі Мардохея.

Коли прийшла черга на Естеру, дочку Авіхайла, дядька Мардохея, що взяв був її до себе за дочку, йти до царя, то вона не просила нічого, крім того, що порадив їй Гегей, царський скопець, сторож жінок. Естера бо знаходила ласку в очах усіх, хто її бачив (Ест. 2:15 виділення автора).

Естера нічого не згадувала ні про своє походження, ні про свій народ, як звелів був їй Мардохей; бо вона слухалася слів Мардохея так, як тоді, коли вона виховувалась у нього (Ест. 2:20 виділення автора).

Естера вміла слухати, швидко вчитися і використовувати те, що дізнавалася, – в домі дядька, в гаремі, у царському палаці.

Мардохей її добре виховав і вона дотримувалася того, чого він її навчив. Кожен правильний крок та добрий і зважений вчинок вели її до царського двору. Вона стала царицею і була обраною Богом, щоб урятувати євреїв від повного знищення.

Говорячи про риси Естери, можна назвати її схильність до навчання, послух, ввічливість, привабливість, повагу, винахідливість, безкорисливість, рішучість, скромність, організованість, тактовність і мудрість. Використовуючи їх в кожній життєвій ситуації, можна завжди досягнути успіху, незалежно від того, працюєте в медицині чи на будівництві, даєте накази людям чи виконуєте їх.

Як слід виховувати дитину, щоб вона могла стати царицею і виконувати найважливіше Боже доручення? Вода камінь точить. Повторюйте дітям, що наполегливість у правильних учинках, навіть незначних, допоможе їм потрапити туди, де їх бажає бачити Бог. Вони повинні зрозуміти, що, як у випадку з Естерою, Бог використовує наші правильні рішення, аби спрямувати нас до нашого життєвого покликання.

Коли Естері потрібно було прийняти дуже важливе рішення, Мардохей пригадав їй про цей принцип. Він переконував її піти до царя і попросити його вберегти євреїв від нападу Амана, але Естера сумнівалася, бо знала, що не можна заходити до царя без запрошення. За порушення цього правила вона могла заплатити своїм життям. До того ж, цар не кликав її до себе вже більше місяця, що могло означати, що він не хоче більше її бачити. Ось що Мардохей мовив стосовно цього:

Не думай, що ти одна з усіх юдеїв, тому що ти на царському дворі, спасешся! Якщо ж ти в цей час мовчатимеш, то допомога й рятунок євреям прийде з іншого місця, та ти й дім батька твого загинете. І хто знає, чи не задля такого лютого часу, як цей, ти й досягла царської чести? (Ест. 4:13-14).

Цими словами Мардохей пригадав їй, що неправильний вибір не приносить добрих плодів, недобрі рішення віддаляють нас від Божого плану так само, як добрі – наближають.

Я почав цей розділ словами Ісуса, які всі християни прагнуть почути, коли стоятимуть перед обличчям Господнім:

Сказав до нього його пан: Гаразд, слуго добрий і вірний. У малому ти був вірний, поставлю тебе над великим. Увійди в радість пана твого (Мт. 25:21).

Якщо бажаєте, аби ваші діти теж одного дня почули ці слова, – допоможіть їм усвідомити необхідність бути вірними в малому.

Поради для батьків

На перший погляд, може видатися, що наполягання на повному униканні неправди, ідеальному послуху, вибаченні при найменших образах, є зайвою працею. Проте, якщо ви поясните дітям, як малі речі можуть приводити їхнє життя до щастя чи смутку, вони зрозуміють, чому це так важливо. Можете навіть перечитати дітям цей розділ і обговорити важливість дотримування християнських принципів у дрібних справах. Крім того, завжди можете пригадувати їм про Естеру, коли йтиме мова про виконання найменших обов’язків.

Попередній запис

МАЛЕНЬКІ ЦАРІ ЙОАС І ЙОСІЯ

Йосія слухає Слово Господнє, Юліус фон Каролсфельд Робимо перехід від нашої віри до їхньої В англійській ... Читати далі

Наступний запис

ІОВ

Іов та його друзі, Ілля Рєпін Довіряти Богові, коли батьківство ранить Ще говорив цей, аж приходить ... Читати далі