Важливі запитання

Мудрець запитав учня:

– У чому полягає найсумніша трагедія людського життя?

– Напевно, у тому, що людина не знаходить відповідей на свої питання? – відповів учень.

– Ні, – промовив мудрець. – Трагедія в тому, що людина не ставить собі питань, на які вкрай важливо знайти відповідь.

«І буде: усякий, хто прикличе ім’я Господнє, спасеться» (Діян. 2:21), – звертався апостол Петро до оточуючих у день П’ятидесятниці. Але, раптом, ви не задумувалися над тим, а якою буде доля людей, які не прикличуть ім’я Господнє?

Зазвичай, про це не воліють згадувати, але долі цих людей не позаздриш: «Хто вірує в Сина, має життя вічне, а хто не вірує в Сина, не побачить життя, але гнів Божий перебуває на ньому» (Ін. 3:36). Одним словом, усі ці люди помруть у гріхах своїх і не матимуть життя вічного, а натомість «вигнані будуть у пітьму непроглядну: там буде плач і скрегіт зубів» (Мф.8:12). І якби людям, далеким до віри і загалом духовних речей було б байдуже… Адже в багатьох з тих, хто дійсно далекий від всього духовного, вистачає ще зухвалості висувати претензії до Бога Живого! На їх думку, Бог немає жодного, абсолютно жодного права вчити як варто людям жити. Між іншим, такої думки тримається багацько людей.

Звісно, тут можна вдатися до роздумів про гончаря і глину («Хіба не має влади гончар над глиною, щоб із тієї самої суміші зробити один сосуд для почесного, а другий для непочесного вжитку?» Рим. 9:21), але краще вдамося до вже згаданого образу електрики і стосунків з Богом: Господь Бог, Творець всього видимого і невидимого, дав людям принципи висвітлені в Біблії та закладені в їх сумлінні. Принципи, які цілком можна порівняти з правилами техніки безпеки в поводженні з електрообладнанням: якщо дотримуватись цих правил, то людина отримає від цього обладнання користь, якщо ж вона не буде дотримуватись їх – це обладнання являтиме для неї серйозну небезпеку. Зауважте, ніхто в здоровому глузді не нарікатиме на правила техніки безпеки, адже люди усвідомлюють, що ці правила створені для їхнього ж блага. Але ті ж самі люди скаржаться на святі Божі заповіді, біблійні принципи, які так само є правилами безпеки, що дані людям для їхнього ж блага.

І якби ж люди не розуміли цього… Зовсім ні, вони чудово це розуміють, проте більшість все одно виступає проти цих правил і свідомо порушує їх. Де логіка, у чому причина такої безглуздої поведінки, яка змушує багатьох людей поводитися так нерозумно? Причина міститься в гордині, намаганні людини посісти місце Бога, стати в центрі створеного Богом, а зовсім не нею, всесвіту. А якщо людина починає вважати себе Богом, ясна річ, що вона не потребуватиме Бога, не закликатиме собі на допомогу Його святе ім’я.

Звісно, не всі люди намагаються посісти місце Бога, багато хто поводиться більш тривіальніше: намагаються впоратися в житті власними силами, максимум – покладаючись на інших людей, або ж країну, але зовсім не на Бога. Але результат у підсумку все одно буде сумним, адже ці люди так само не закликатимуть на допомогу Бога, внаслідок чого отримають з Його вуст такий «діагноз»: «Згрубіло серце людей цих, і вухами туго чують, і очі свої стулили, щоб не побачити очима, і не почути вухами, і серцем не зрозуміти, і не навернутися, щоб Я зцілив їх» (Мф. 13:15).

«Яка користь людині, коли вона придбає ввесь світ, а душу свою занапастить? Або що дасть людина взамін за душу свою?» (Мк. 8:36,37), – це Христові питання багато людей ігнорує, чи навіть відверто з них глузує, проте з погляду вічності ці питання стають вже застереженням і набувають вкрай важливого значення, здатним вплинути на свідомість людини і змусити задуматися над тим: для чого вона прийшла у цей світ і куди саме вона з нього у свій час піде? Звичайно, це будуть лише перші запитання з низки інших важливих запитань, які можуть у підсумку привести людину до Бога. А можуть і не привести, якщо вона не виробить звичку ставити важливі запитання і шукати відповіді на них.

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docВажливі запитання


Ваш коментар: