Господи, я служив Тобі, чому ж тоді?..

Коли я був пастором, у нашій молодіжній групі був один дуже здібний чотирнадцятирічний хлопець, якого шанували його друзі і лідери церкви. Він був прекрасним успішним учнем. Будучи ревним до усього Божого, він добровільно брався за кожен християнський проект. Іноді він їздив з нами в місіонерські поїздки і свідчив майже кожному, кого зустрічав. У свій час він проводив щодня по чотири години в молитві. Він отримував від Господа багато одкровень і ділився ними з іншими. Те, чим він ділився, завжди було благословенням. Він усвідомлював своє покликання до служіння і хотів стати пастором до того, як йому виповниться двадцять років і здавався непохитною скелею.

Я любив цього хлопчину, визнавав Боже помазання на ньому і не шкодував для нього свого часу. Одне лише мене турбувало: здавалося, що він занадто самовпевнений. Я хотів про це сказати йому, але ще не настав час. Він пережив декілька сильних бур, проте продовжував стояти твердо. Спостерігаючи за тим, як він переносив суворі випробування, я іноді сумнівався – може я несправедливий стосовно нього.

Минуло декілька років. Він переїхав в інше місце, а я багато подорожував. Але ми підтримували зв’язок. Я відчував, що він пройде через процес ломки. Це мало статися, але я гадки не мав, як це станеться. Я усвідомлював, що йому необхідно пройти через спокуси, щоб виконати своє призначення. Це мав бути процес, схожий на просіювання Симона-Петра.

Коли цьому юнакові виповнилося вісімнадцять років, його батько захворів невиліковною формою раку. Разом з матір’ю він постив і молився, вірячи, що його батько зцілиться. До їх молитви приєдналися і інші вірні. Лише декількома місяцями раніше його батько присвятив своє життя Ісусу.

Стан батька погіршувався. Я перебував у служінні в одному місті Алабами, коли моя дружина зателефонувала, попросивши терміново зв’язатися з цим хлопчиною. Я зателефонував йому, і зрозумів, як він потребує того, щоб хтось його підбадьорив і утішив.

Після служіння я їхав машиною всю ніч і приїхав до нього додому о четвертій ранку. Його батько перебував у такому важкому стані, що лікарі визначили йому жити декілька днів. Він не міг вже розмовляти.

Хлопчина був упевнений у тому, що його батько видужає. Я старанно послужив цій сім’ї і через декілька годин поїхав. Наступного ранку нам зателефонували і сказали, що стан батька погіршується.

Ми з Лізою стали негайно молитися. Коли ми молилися, Бог дав моїй дружині видіння, в якому вона побачила Ісуса, що стояв біля ліжка цього хворого чоловіка, щоб забрати його до Себе на небеса. Через тридцять хвилин цей хлопець зателефонував нам і сказав, що його батько помер. Здавалося, що він залишався таким же непохитним, як раніше. Але це був тільки початок. Того вечора він зателефонував одному зі своїх друзів, щоб сказати, що його батько помер. Коли узяли слухавку, там пролунав плач. Він здивувався: невже вони вже знають про смерть його батька? Але плакали з іншої причини: щойно в автокатастрофі загинув один з його близьких друзів. В один день він втратив батька і дуже дорогого для нього друга.

Випробування почалося. Він був у нерозумінні, розпачі і заціпенінні. Здавалося, що Божа присутність залишила його.

Через місяць, коли він їхав машиною додому, він опинився біля місця автокатастрофи. Раніше він проходив навчання і знав, як надати першу медичну допомогу потерпілим під час аварії, тому він зупинився. Обидва водії машин, що зіткнулися, були його близькими друзями. Вони обоє померли на його руках, коли він намагався їм допомогти.

Мій молодий друг дійшов до своєї межі. Він провів три години в лісі, молячись і волаючи до Бога: «Де Ти? Ти сказав, що будеш моїм Утішителем, проте в мене немає жодної розради!»

Здавалося, ніби Бог обернувся до нього спиною. Але, фактично, це був перший раз, коли його власна сила підвела його.

Він розсердився на Бога. Чому Він дозволив усьому цьому статися? Він не злився на пастора, свою сім’ю або на мене. Він образився і розсердився на Бога. Він був поглинений розчаруванням. Бог підвів його під час його якнайглибшої нужди.

«Господи, я служив Тобі і для цього відмовився від багато чого», – молився він. – «А тепер Ти покинув мене!» Він вважав, що Бог щось винен йому за усе те, що він залишив заради служіння Йому.

Багато людей пережили рани і розчарування менші, а деякі більші за описані. Багато хто образився на Господа. Вони вважали, що Бог повинен враховувати все те, що вони зробили для Нього. Причини, за якими вони служили Йому, були неправильними. Ми повинні служити Господу не за те, що Він може зробити, але, швидше, за те ким Він є і що Він вже зробив для нас. Ті, хто ображається, не усвідомлюють, яку величезну ціну Він вже заплатив за їх звільнення. Вони забули, від якої смерті врятовані. Люди дивляться світськими очима, замість того, щоб дивитися очима вічності.

Цей хлопчина припинив ходити в церкву і став дружити з неправедними людьми, просиджуючи з ними в барах і беручи участь в їх нечестивих вечірках. У своєму розчаруванні він не хотів мати нічого спільного з Богом і уникав контактів з Ним.

Він не міг продовжувати жити таким чином більше двох тижнів, бо серце викривало його. Але по-колишньому він відмовлявся наближатися до Господа. Так було впродовж шести місяців. Тоді навіть небеса здавалися мідними. Було схоже, що Божої присутності більше немає.

Минуло близько року і він побачив, що Бог як і раніше піклується про нього. Юнак знову почав наближатися до Бога, але тепер абсолютно інакше. Він прийшов до Нього в упокорюванні. Після того, як час випробування закінчився, Господь показав йому, що Він ніколи його не залишав. Коли його духовне ходіння було відновлене, він навчився сподіватися на Божу благодать, а не на свою власну міць.

Я і далі підтримував з ним зв’язок. Через півтора роки він сказав мені, що побачив у собі таке, про що раніше ніколи не підозрював. «Я був людиною, яка не мала характеру, усі мої взаємини були поверхневими. Мій батько, виховуючи, учив мене бути зовні сильним і самовпевненим. Я ніколи не зміг би вирости в той образ, яким Бог хотів бачити мене. Я вдячний Господові за те, що Він не залишив мене в такому стані».

«Але що понад усе засмутило моє серце, так це не те, що я ходив по барах і пив алкоголь, але те, що я обернувся спиною до Святого Духа. Я так люблю Його. Моє спілкування з Ним ніколи раніше не було таким чудовим як зараз».

У його житті сталася безліч потрясінь. Самовпевненість була знищена. Але в цього хлопця була така ж основа, як і в Петра, і вона не могла похитнутися. Замість того, щоб будувати своє життя і служіння на гордості, він будує його тепер благодаттю Божою.

Спокуси і образи відкриють слабкості і крихкі місця в нашому житті. Часто те місце, де ми вважаємо себе сильним, є місцем нашої прихованої слабкості. Воно залишиться прихованим, поки сильна буря не знесе з нього покриття. Апостол Павло писав: «…Ми, що служимо Богові духом і хвалимось Ісусом Христом, а не надіємось на плоть» (Флп. 3:3).

Своїми власними силами ми не можемо робити нічого, що мало б вічну цінність. Легко говорити це, але дозволити цій істині глибоко укоренитися в нашій сутності – це зовсім інша справа.

Попередній запис

Покладатися на Божий характер

Ворог намагається спотворити наше сприйняття і розуміння Божого характеру. Це один із способів підривання довіри Богові. Він зробив це в ... Читати далі

Наступний запис

Камінь спокуси

Горе вам, книжники і фарисеї, Джеймс Тіссо Ісус не йшов на компроміс з істиною заради того, ... Читати далі