Віра в українське майбутнє

Весною 2014 року, по завершенню Революції Гідності, багато українських громадян були впевнені, чи принаймні сильно в тому переконували себе, що невдовзі Україна стане частиною європейської спільноти, розвиненою і багатою країною. Для цього треба було лише вступити до Європейського союзу… Звучить дещо наївно, проте багато українців думали саме так, проте розв’язана росією весною 2014 року війна перекреслила ці мрії-плани на майбутнє. Та і Європа не виявляла великого бажання бачити нас у своєму колі.

То що, всі наші сподівання, всі наші потуги і жертви були марними? – подібні запитання спливають у думках багатьох людей. Що ж можна відповісти на ці запитання? – Боротьба триває і немає часу розслаблятися. Тим більше зневірятися, адже питання європейської інтеграції України, її подальшого розвитку стосується питання віри. А віра перевіряється часом і усілякими випробуваннями і зовсім не обмежується рамками нашого земного життя. І саме на цьому моменті варто було б перейти до визначення віри в її біблійному розумінні.

Стосовно віри Біблія каже наступне: «Віра ж є здійснення очікуваного і впевненість у невидимому» (Євр. 11:1). І маючи це визначення, спробуємо перенести його в українські реалії. Розпочнемо з другої половини визначення: «Впевненість у невидимому». «Невидимим» доки для нас є наше повноправне перебування в європейській спільноті та стан, коли Україна нарешті стане розвиненою і багатою країною. Погодьтеся, у реаліях 2023 року – це швидше фантастика або справа дуже віддаленого майбутнього.

Розбираємо визначення віри далі. І тут стається найцікавіше: «Віра ж є здійснення очікуваного», – а що ми очікуємо, окрім, звісно, скорого закінчення війни? Саме так: стану, коли наша країна буде розвиненою, багатою країною та повноправною складовою частиною європейської спільноти. Тобто, згідно біблійного визначення віри, саме ми, а ніхто інший, маємо втілювати свої мрії і сподівання в життя, інакше вони ніколи не стануть реальністю. А от на цьому моменті варто перейти до віри в Бога.

«А без віри догодити Богові неможливо, бо треба, щоб той, хто приходить до Бога, вірував, що Він є, і тим, хто шукає Його, дає винагороду» (Євр.11:6), – ділиться з нами Біблія про стосунки з Богом. Стосовно догоджання Богу, можна сказати наступне: для початку – це виконання Його святих заповідей, а далі, за умови намагання їх виконання, Він може поглибити наші особисті взаємини з Ним, вказавши, що варто робити особисто кожному. А стосовно нагороди… взагалі найбільша нагорода вірному від Бога – це особисті стосунки з Ним, які триватимуть вічність. Стосовно ж земної нагороди – це може бути будь-що, як наприклад, жити в розвиненій і заможній Україні, що неодмінно відбудеться, якщо українці для початку почнуть виконувати заповіді Божі, поглиблювати взаємини з Творцем, та сумлінно працюватимуть задля блага України.

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docВіра в українське майбутнє

Попередній запис

І знову про Божу підтримку… точніше її відсутність

Спаситель сказав: «Просіть, і дасться вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам; бо кожен, хто просить, одержує, і хто ... Читати далі

Наступний запис

Побачити зміни

Плач Єремії, Гюстав Доре Розпочавши в попередньому дописі мову про віру в розвиток і добре майбутнє ... Читати далі