Заслуги перед Богом

І знову роздуми про віру і про догоджання Богові, адже: «без віри догодити Богові неможливо, бо треба, щоб той, хто приходить до Бога, вірував, що Він є, і тим, хто шукає Його, дає винагороду» (Євр. 1:6). А що поробиш, якщо віра та догоджання Богові – це взаємопов’язані речі? Втім, не для всіх, адже багато людей вважає, що Богові окрім віри можна догодити якимсь іншим чином. Між іншим, такої думки притримується багато людей, які, на хвилиночку, вважають себе віруючими людьми! Як таке взагалі може бути? – Чесно кажучи, самі не знаємо, проте таке ставлення до стосунків з Богом насправді є доволі поширеним явищем…

Можемо лише припустити, що віра таких «віруючих» людей може полягати в наступному: вони вірять (а дехто впевнений), що Богу можна догодити різними добрими справами. Навіть того більше, багато хто з таких «віруючих» свої явні і уявні добрі справи (чи зовсім недобрі) ставить собі в заслугу, і навіть примудряється за свою «доброту» ще щось вимагати в Бога. Втім, абсолютно помилкової думки що Бог нам, людям, щось винен, тримається величезна кількість людей. Навіть атеїсти, які вважають, що Бог просто зобов’язаний для доказу Свого існування явити якийсь знак з неба, до того ж, саме такий, який хочуть вони. Так що в цьому плані невірні «віруючі» не самотні: практично всі люди хочуть щось особисте для себе від Бога, проте мало кого цікавить, що хоче Господь від нас, особисто від кожного. А ви раптом не задумувалися над тим, а що хоче Бог?

Якщо цікаво, то Бог «хоче, щоб усі люди спаслися і досягли пізнання істини» (1Тим. 2:4). Не більше, і не менше… Ну а добрі справи, їх кількість і «добрість» можуть бути лише наслідком нашого посвяченого Богові життя, але зовсім не самоціллю. І вже тим більше не приводом вважати що за наші справи Бог нам щось там «винен», адже «не обманюйтесь, – як свого часу писав апостол Яків, – браття мої улюблені. Всяке добре даяння і всякий досконалий дар сходять зверху, від Отця світів, у Якого немає зміни і ні тіні переміни. Захотівши, Він породив нас словом істини, щоб нам бути якимсь початком Його створінь» (Як. 1:16-18). Тобто усі наші добрі (і не дуже добрі) справи – це лише можливість, яку дав Господь і якою ми скористалися. І не слід також забувати, що більшістю таких Божих можливостей ми не користуємося, а часто-густо і просто не помічаємо… І тоді про які взагалі «заслуги» можна говорити перед Богом?

Але заслуги, справжні заслуги перед Богом можуть бути, і про такі заслуги можна дізнатися з Біблії. Цікавить, як само можна «вислужитися» перед Богом? – От вам відповідь: «Що говорить Писання? Повірив Авраам Богові‚ і це зараховано йому в праведність» (Рим. 4:3). І знову віра, як єдиний шлях догоджання Богові попри все те, що навигадували собі люди. Такий Божий лад речей: «Благодаттю ви спасені через віру, і це не від вас, це – Божий дар: не через діла, щоб ніхто не хвалився. Бо ми – Його творіння, створені у Христі Ісусі на добрі діла, які Бог наперед приготував‚ щоб ми виконували» (Еф. 2:8-10). Тобто спасіння – через віру, а добрі справи, які між іншим, дає можливість творити сам Бог – це запевнення цієї самої віри. Хоча, попри всі біблійні запевнення, багато людей все одно триматиметься думки, що Богові окрім віри можна догодити якимсь іншим способом. Але це, відверто кажучи, вже їхні особисті труднощі.

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docЗаслуги перед Богом

Попередній запис

Отримати очікуване

Якщо взяти біблійне визначення віри, то можна дізнатися, що вона «є здійснення очікуваного і впевненість у невидимому» (Євр. 11:1), – ... Читати далі

Наступний запис

Нагорода на небесах. Частина 1: нагорода і спасіння

Ми починаємо вивчення теми про небесну нагороду. У Новому Завіті ми зустрічаємо безліч закликів шукати і працювати для досягнення не ... Читати далі