Божа нагорода

Образ нагороди нерозривно пов’язаний з біблійною вірою, згідно якої благочестиве життя ніколи не розглядається як життя, негідне нагороди. Починаючи з обіцянки Бога Аврааму, що «нагорода твоя дуже велика» (Бут. 15:1), і кінчаючи Христовою заявою в останньому розділі Біблії: «Ось, прийду скоро, відомщення Моє зі Мною» (Одкр. 22:12), – у Біблії виражається упевненість, що Бог винагороджує праведних. Це не означає, що нагорода ґрунтується на заслугах; вона ґрунтується на Божій благодаті. Фактично, читаючи Біблію, приходиш до безрадісного переконання, що «відплата», заслужена людством за гріх, полягає в смерті (Рим. 6:23). От чому в Писанні приділяється така серйозна увага темі спасіння. Проте нагорода пов’язується в Біблії із способом життя людей і станом їх душі.

Використовувані в Біблії для позначення нагороди єврейські і грецькі слова ґрунтуються на поняттях сплати, найму або заробітної платні. Мається на увазі відповідність винагороди виконаній або невиконаній роботі. Цей зв’язок порушується лише одного разу – у притчі Ісуса про працівників у винограднику, що отримали плату, в якій не враховувався витрачений ними час (Мф. 20:1-16), – щоб підкреслити, що в Божому Царстві діють інші ціннісні категорії, засновані на Божій благодаті, а не на людських заслугах.

У Писанні образ нагороди представлений як плід і наслідок благого і праведного життя, що розкриває вірність Божим заповідям або заснованій на внутрішньому знанні добрості і природи Бога, якщо йдеться про людей, які не мали можливості зіткнутися із записаним Божим Словом (Рим. 1:19,20; 2:6-8). Найясніша розділова смуга проходить у Біблії між земними і небесними нагородами, фізичними і духовними нагородами, а також старозавітної і новозавітної концепціями нагороди.

Старозавітне видіння: земні нагороди. Хорошим введенням у старозавітну концепцію нагороди служить портрет благочестивого мужа в Пс. 1. У результаті поведінки, що не допускає здійснення злих справ і ґрунтується на послухові Божому закону, у такого мужа «все, що він робитиме, буде успішним» (Пс. 1:3). В аналогічному образі нагороди людина, що провадить святе життя, «не захитається повіки» (Пс. 14:5). В іншому панегірику ті, що бояться Господа, показані спадкоємцями, які стоять твердо на землі, щедрими і багатими, упевненими в майбутньому і піднесеними в славі (Пс. 111). Діти – теж нагорода від Бога (Пс. 126:3).

Такий же підхід виражається в старозавітній літературі мудрості. «Тому, хто сіє правду, – нагорода певна» (Пр. 11:18), – говорить мудрець. Чи: «Нагорода людині – за ділами рук її» (Пр. 12:14), і «хто боїться заповіді, тому воздається» (Пр. 13:13). «Праведникам відплачується добром» (Пр. 13:22), і «за смиренням іде страх Господній, багатство і слава і життя» (Пр. 22:4). Кульмінацією акровірша, що прославляє доброчесну дружину в Притч. 31, служить побажання, щоб вона отримала нагороду: «Дайте їй від плоду рук її, і нехай прославлять її біля воріт діла її!» (Пр. 31:31).

Отже, погляд, що всюди виражається в Старому Завіті, полягає в наступному: Бог винагороджує праведних (тих, що живуть згідно із законом і духовно чистих) благами життя – сім’єю, будинком, коштами для існування, честю, благоденством, успіхом (як у Пс. 17:21). Це видіння благого життя як нагороди від Бога проявляється вже в найбільш ранньому сповіданні віри в Біблії – у Втор. 11:13-21, де нагородою за дотримання Божих заповідей оголошуються благословення дощем, урожаєм і багатими жнивами (зерно, вино, єлей, трава, плоди). Аналогічний список благословень за послух Богові представлений у Втор. 28:1-14.

Цю концепцію благого життя не слід вважати позбавленою духовного змісту, оскільки в цій картині є присутнім Бог. Обіцяна Аврааму нагорода включає Самого Бога (Бут. 15:1). Крім того, нагороди земного благоденства ніколи не відділяються від методу їх досягнення, а саме благочестя. Мойсей нагадав ізраїльтянам, що вони завоюють обітовану землю не завдяки своїй праведності, а завдяки вірності Бога Завіту (Втор. 9:4,5). Проте, незважаючи на вимогу благочестя як необхідної умови нагороди, старозавітний образ нагороди з упором на земне різко відрізняється від есхатологічної і духовної позиції в Новому Завіті.

Старозавітні оповідання про нагороду. Тема нагороди є присутньою і в розповідних частинах, а не тільки в Законі і поезії Старого Завіту. Почнемо з того, що в рідкісній біблійній розповіді не виражається принцип ідеальної справедливості – винагорода чеснот і покарання вади. Засадничою передумовою служить перемога справедливості, і (якщо скористатися показовим судженням Аристотеля) моральні запити читача отримують задоволення тільки в тому випадку, коли торжествує справедливість. Так, віра Авраама і Сарри в Божий Завіт була винагороджена народженням обіцяного сина. Добродіяння Йосифа було винагороджене його підвищенням в Єгипті. До такої ж нагороди призвела відмова Давида позбавити Саула життя. Навіть коли образ нагороди не виражається в торжестві ідеальної справедливості, мотив все одно є присутнім, і мається на увазі пряма і земна нагорода.

Разом з вираженням принципу ідеальної справедливості, у деяких оповіданнях темі винагороди надається таке значення, що їх можна назвати «оповіданнями про нагороду». Одне з них – історія Руфі. Вооз привертає увагу до цієї теми, коли на першій зустрічі з Руф’ю виражає побажання: «Нехай воздасть Господь за цю справу твою, і нехай буде тобі повна нагорода від Господа» (Руф 2:12). Вооз сам стає знаряддям, за допомогою якого ця нагорода приходить до Руфі, коли одружується на ній як родич-визвольник. Книга Іова – теж розповідь про нагороду. Первинне благочестя Іова і подальше підпорядкування Божому провидінню в житті привели до відновлення і подвоєння його статків наприкінці книги. В інших старозавітних оповіданнях такі зразки мужності, як Есфир, Мойсей і Даниїл, винагороджувалися за богоугодний ризик, якому вони піддавали себе. Раб, що страждає, в Іс. 53 отримав за принесену жертву нагороду, виражену в категоріях військових трофеїв, – Він розділив частку між великими і здобич із сильними (Іс. 53:12).

Новозавітне видіння: нагороди в прийдешньому Царстві. Мотив нагороди зберігається в Новому Завіті, але набуває нові відмінні риси. Найкраще уявлення про нове видіння дають знамениті заповіді блаженств Ісуса (Мф. 5:1-12; Лк. 6:20-26). У цій характеристиці ідеального учня Ісус благословляє людей за ті ж риси духовного життя, які звеличуються і в Старому Завіті. Але акцент в пояснювальній частині кожного блаженства («бо…») носить суто потойбічний і навіть есхатологічний відбиток. Нагородами стають володіння Царством Небесним, розрада і милість Божі, можливість побачити Бога і називатися синами Божими. І навіть коли символіка виглядає земною (успадкування землі), насправді, видно, йдеться про настання тисячолітнього царства або про нове творіння.

Символіка духовної і небесної нагороди підкріплюється і в інших заявах Ісуса. Ісус спонукає людей проявляти благочестя так, щоб вони могли отримати «нагороди від Отця вашого Небесного» (Мф. 6:1; див. також Мф. 6:6,18). Ісус розповідає притчі, в яких персонажі отримують такі духовні нагороди, як повернення додому виправданим, входження в радість Господню або перенесення на лоно Авраамове. А в промові на Елеонській горі (Мф. 24-25) основною нагородою служить входження в Царство Небесне і успадкування Царства, що «уготоване вам від створення світу» (Мф. 25:34).

Розрада і рушійна сила терпіння. Відповідно до загальної новозавітної спрямованості, обіцяні нагороди служать не стільки стимулом благочестивого життя заради земного благополуччя (як у Старому Завіті), скільки спонукальною причиною терпіння у вірі за часів випробувань. Перспектива невидимої небесної нагороди пропонується як розрада і підбадьорення, щоб зберігати надію і не впадати в смуток. Лейтмотивом служить Послання до євреїв, звернене до людей, які наражаються на небезпеку відійти від віри в скрутні часи: «Отже, не покидайте уповання вашого, яке чекає велика нагорода» (Євр. 10:35). Вірні закликаються «проходити подвиг», який чекає на нас, за прикладом Христа, Який зазнав хрест і в результаті набув радості сісти «праворуч престолу Божого» (Євр. 12:1-3). Та ж думка знаходить вираження в листах до семи церков в Одкр. 2-3, кожен з яких закінчується обіцянкою небесної нагороди вірним, які твердо стоять у вірі в умовах гонінь і відступництва.

У новозавітних образах небесної нагороди підкреслюється її трансцендентна незмінність. Зі світу спортивних змагань виводиться образ нетлінного переможного вінця (1Кор. 9:25). Улюблений образ пов’язується з царською гідністю – читаємо про «вінець правди» (2Тим. 4:8), «вінець життя» (Як. 1:12; Одкр. 2:10) і «вінець слави» (1Пет. 5:4). Крім того, у Посланні до євреїв небесна нагорода зображується як спокій після трудів, призначений для тих, хто не відпав за непокору (Євр. 4:9-11).

Умови отримання нагороди дуже строгі. Йдеться не просто про належну зовнішню поведінку і дотримання букви закону (Мф. 5-7). У Біблії особлива увага приділяється внутрішнім рисам, зокрема мудрості (Дан. 12:3), упокорюванню (Мф. 10:42), розсудливому розпорядженню коштами (Мф. 25:25), щедрості (Лк. 6:35) і доброчесному життю (Рим. 2:10; 1Кор. 3:8; Кол. 3:23-25).

Автори: Райкен Л., Вілхойт Д., Лонгман Т.

Попередній запис

Чому Ісус учив нас про небеса

Небеса це не нагорода. Небеса – це дар! «Треба, щоб той, хто приходить до Бога, вірував, що Він є, і ... Читати далі

Наступний запис

Яка мета нагород на небесах?

У Біблії багаторазово згадуються нагороди на небесах (Мф. 5:12; Лк. 6:23,35; 1Кор. 3:14; 9:18). Але яка їх мета? Хіба недостатньо ... Читати далі