24 грудня – Зішесття

Що може бути менш страхітливим, ніж новонароджене немовля, що хаотично смикає ручками і ніжками і не вміє ще фокусувати погляд? Цар скинув із Себе царський одяг.

Подумайте про те, якою це було поблажливістю. Свідками Втілення, що розділило надвоє історію, було більше тварин, ніж людей. Подумайте також про ризик. Втіленням Бог перекинув міст над величезною прірвою страху, що відділяла Його від творіння-людини. Проте, усунення цього бар’єру зробило Ісуса уразливим, страшенно уразливим.

Для віруючих у Бога це народження означає, що тепер Сам Бог ніколи не буде в безпеці від нас, і, мабуть, у цьому полягає темна сторона Різдва, жах безмовності. Він приходить таким чином, що ми завжди можемо позбутися Його, – так само, як можемо роздавити голову цієї дитини, немов яєчну шкаралупу, або прибити Його до хреста, коли Він досить для цього підросте (Фредерік Бюхнер, «ненаситна пітьма»).

Що Бог відчував у день Різдва? Уявіть на мить, що ви знову стали немовлям. Бог у формі зародка! Чи уявіть, що ви стали морським слимаком (така аналогія, мабуть, точніша). Того дня у Віфлеємі Творець усього сущого набув форми безпорадного, залежного новонародженого.

Для опису Христа, що позбавив Себе божественних переваг, богослови використовують спеціальне слово «кеносіс». За іронією, позбавлення себе чогось має на увазі не лише упокорювання, але і отримання певної свободи. Я іноді роздумую про «недоліки» нескінченності. Фізичне тіло дало Христу свободу діяти в людських масштабах без тих самих «недоліків». Він міг сказати, що хотів, і Його голос не пригинав до землі верхівки дерев. Він міг виразити гнів, назвавши царя Ірода лисицею або взявшись за бич у Храмі, замість того, щоб струснути землю Своєю ураганною присутністю. І Він міг розмовляти з ким завгодно: з повією, сліпим, вдовою, прокаженим – без попереднього попередження: «Не бійся!»

З книги «Розчарування в Богові»

Попередній запис

23 грудня – Розділивши історію

Поклоніння пастухів, Джеймс Тіссо На відміну від більшості людей, я не страждаю дікенсовською ностальгією в різдвяні ... Читати далі

Наступний запис

25 грудня – Слово звучить

Впродовж двох тижнів, коли я виявився занесеним снігом у гірській хатині в Колорадо, завірюха перекрила всі дороги, і мені нічого ... Читати далі