18 грудня – Новий підхід

Ті з нас, хто виховувався в традиціях неформальної або особистої молитви, можуть не оцінити за заслугами зміну, принесену Ісусом у стосунки людей з Богом. У більшості релігійних традицій основне почуття для людини, яка наближається до Бога, – це страх.

Євреї, поза всяким сумнівом, ототожнювали страх з поклонінням. Кожен, хто був «благословенний» особистою зустріччю з Богом, цілком міг залишитися обпаленим, випускати сяйво або шкутильгати, подібно до Якова. Для людей, які в Храмі для Бога відокремили завісою Святе Святих і уникали вимовляти або записувати Його ім’я, Боже з’явлення у вигляді немовляти в яслах стало повною несподіванкою. В Ісусі Бог знайшов спосіб спілкування з людськими істотами, що виключає страх.

По правді кажучи, страх ніколи не був ефективним інструментом. Старий Заповіт містить значно більше описів падінь, ніж зльотів. Був потрібен новий підхід або, говорячи мовою Біблії, новий заповіт, який не підкреслював би величезну прірву між Богом і людством, а навпаки – перекинув би через неї міст.

Я отримав урок про втілення, коли доглядав за акваріумом з морськими рибками. Це була нелегка справа. Ви, напевно, думаєте, що, враховуючи всі мої старання для них, рибки були вдячні мені? Анітрохи! Щоразу, коли над акваріумом з’являлася моя тінь, вони пірнали під укриття найближчої черепашки.

Для рибок я був божеством. Я був занадто великим для них, і мої дії були абсолютно незбагненними. Мої знаки милосердя вони розцінювали як жорстокість, а мої спроби лікувати їх – як прагнення знищити. І тоді я зрозумів, що для того, щоб змінити їх сприйняття, мені знадобилося б перевтілення. Я повинен був би теж стати рибкою і «заговорити» з ними зрозумілою для них мовою.

Для людини стати рибою – це ніщо в порівнянні з тим, що Бог став немовлям. Проте саме це, згідно з Євангеліями, і сталося у Віфлеємі. Бог, Який створив матерію, набув форми в її межах, подібно до того, як художник став би плямою на полотні, або драматург – персонажем своєї власної п’єси. Бог написав повість з реальними персонажами на сторінках реальної історії. Слово сталося тілом.

З книги «Ісус, Якого я не знав»

Попередній запис

17 грудня – У тиші

Пам’ятаю, як одного разу напередодні Різдва я сидів у красивій залі в центрі Лондона і слухав ораторію Генделя «Месія», де ... Читати далі

Наступний запис

19 грудня – Аутсайдер

Я морщуся, навіть просто записуючи це слово, – особливо, коли справа стосується Ісуса. Це жорстоке слово, узяте зі світу спорту, ... Читати далі