Партнерство

Наші дари, особливо тим людям, які не можуть відплатити нам, приносять нагороду і в цьому житті, і на Суді. Що стосується примноження наших зусиль у будівництві Царства, ми можемо зробити це через партнерство в євангелізації. Подивіться, що каже Павло вірним у Филипах, які фінансово підтримували його служіння:

«Втім, ви добре вчинили, взявши участь у моїй скорботі. Ви знаєте, що на початку благовістя, коли я вийшов з Македонії, жодна церква (община) не допомогла мені подаянням (не стала моїм партнером) і прийняттям, окрім вас одних; ви і в Солунь і раз і два присилали мені на потреби» (Флп. 4:14-16, Розширений переклад).

Зверніть увагу, Павло, називає віруючих филип’ян партнерами свого служіння. Партнерство – це стосунки між особами або групами, що характеризуються взаємною співпрацею і відповідальністю заради досягнення конкретної мети. Здорове партнерство, дане Богом, дозволяє сторонам, особам, що вступили в це партнерство, зробити більше, ніж вони могли здійснити самостійно.

Я вже писав, що Ісус дав нам веління йти по всьому світу і готувати учнів в усіх народах. Проте якби всі вірні вирушили на місіонерські жнива, здійснюючи доручення, хто б фінансував цю роботу? (Ось ще одна причина, чому Бог дає різні дари і покликання.) Господь ніколи не планував, щоб необхідні фінанси служителі отримували через ангелів або падіння грошей з небес. Він дав Своєму Тілу привілей жертвувати, що створює партнерство.

Для досягнення народів Бог призвав і призначив дари служіння. Як вже казалося, для здійснення цієї мети Він дає особливі дари, здібності і помазання. Таке завдання в церкві отримують не всі, а лише деякі (див. Еф. 4:11). Іншим же членам церкви Він доручив і довірив іншу невід’ємну частину. У цю частину входить робота і досягнення людей свого кола. Якщо ви працюєте повний робочий день, яким чином вам досягати мас? Відповідь полягає в партнерстві.

Якби ви мали продукцію, здатну змінити життя, але мали можливість випускати її тільки в кількості двох екземплярів на місяць, то розповсюдити вашу продукцію по усьому місту, країні або світу було б неможливо. Але якщо є компанія, що має необхідне устаткування для виробництва і поширення тисячі екземплярів на місяць, ви б вступили в партнерство з цією компанією. Зробивши це, ви забезпечите продукцією не двох людей (особисте свідоцтво), а тисячі. Через просту співпрацю ви ефективно примножите свої таланти.

Саме цей простий принцип застосований до коментаря Павла до филип’ян. Він продовжує: «Кажу це не тому, що я шукав подаяння, але шукаю плоду, який примножується на користь вашу» (Флп. 4:17).

Зверніть увагу на фразу плід, «який примножується на користь вашу». Вірні з Филип примножили свої зусилля в досягненні і навчанні душ тим, що посилали фінанси в Павлове служіння. Користуючись тимчасовими речами, вони перетворювали їх на вічне і примножили його.

Коли ви вступаєте в партнерство такого роду, то отримуєте жнива благословень, які накопичуються на вашому рахунку. Це ваш небесний рахунок. З’явившись перед Судом Христовим, ви будете нагороджені не лише за вплив, зроблений вами особисто на життя людей на роботі, на сусідів, у школі і т. ін., але і за тисячі і мільйони інших, яких ви досягли тим, що підтримували служителів. З цієї причини Писання каже нам: «Давай щедро, бо твої дари пізніше повернуться до тебе. Розділяй свої дари між багатьма» (Еккл. 11:1,2, переклад з англ.).

Послідовно даючи на служіння Богом призначених служінь (включаючи вашу помісну церкву), ви приєднуєтеся до досягнення людей через них. У всій їх роботі ви маєте частину, бо є партнером. Радісна новина от у чому: чим більше ви вкладаєте, тим більшою буде ваша нагорода. Необхідно знати, що Бог оцінює ваш дар не за величиною суми, але по вірності, з якою ви даєте його. Бог Отець дивиться на щирі дари серця. Він любить і благословляє саме це, а не суму. Наприклад, хтось може з вірністю давати на служіння свій дар у тридцять доларів щомісячно, зазнаючи при цьому певні особисті утруднення. Бог цінує такий дар набагато вище, ніж просто фінанси, бо в ньому частина людського життя. А другий може віддавати в дар тисячу доларів щомісячно, але приносити від надлишку. У ньому немає особистої жертви. Обидва дари прекрасні і цінні в очах Божих, але дар у тридцять доларів Він вважає великим. Ця істина відображена в історії вдови, що пожертвувала свої дві лепти (див. Мк. 12:41-44).

Ми повинні пам’ятати про те, що Бог примножить наші дари і в земному житті. Цей потік дає нам можливість давати ще більше. Писання стверджує: «Хтось сипле щедро, і йому ще додається; а інший надміру ощадливий, і однак же убожіє» (Притчі 11:24). Подумайте: ваші жертви ростуть не лише у вічності, але цей ріст проявляється і в природному світі, що дає можливість давати більше. Цей цикл постійно оновлюється і примножується.

Двадцять два роки тому група знайомих мені бізнесменів зібралася разом і дала обіцянку відраховувати частину своїх прибутків для поширення Євангелія. Почалося з малого, але з кожним роком сума росла. Вони залишалися послідовними у своєму дарі і партнерстві. У перші дванадцять років їх можливості розширилися до такої межі, що вони були здатні віддати більше 120 мільйонів на рік для Євангелія. Узявши свою мину і примноживши її для цілей Царства, вони отримають велику нагороду.

У церкві є велике число чоловіків і жінок, що мають успішний бізнес, проте багато хто з них жертвує на Царство нікчемну частину з того, що заробляють. Попри те, що вони успішні в очах громадськості, який буде погляд Господній на те, що вони утримали для себе? Навіть якщо вони заробили мільйони, чи будуть вони судимі, як і той, у кого була одна мина? Вони не примножили те, що було для них дано заради Царства. Ті, що чинять так, не рухомі вічністю.

Нещодавно я грав у гольф з бізнесменом, який жертвував на наше служіння час від часу. Після гри він відвіз мене в готель. Дорогою він сказав: «Джоне, мені майже п’ятдесят років. Я працював щосили і побудував компанію з активами в дев’ять мільйонів доларів. Усе добре, бізнес працює сам по собі, життя моєї сім’ї добре влаштоване. Навіщо я маю мучити себе і витратити наступні десять років свого життя на роботу, щоб підняти активи своєї компанії до тридцяти або сорока мільйонів?»

Я зрозумів, що він не бачив себе важливою частиною будівництва Божої будівлі. Він бачив мене як людину, що відіграє важливу роль у Царстві, але як бізнесмен він не бачив своєї цінності.

Я швидко відповів йому питанням на питання: «Уяви собі, якби я сказав тобі: «Я працював щосили, написав сімнадцять книг, проїхав сім мільйонів миль, вимовив тисячі проповідей. Справи йдуть, служіння розвивається саме по собі, ми з дружиною і дітьми добре влаштовані. Навіщо мені себе мучити і писати нові книги, їздити і проповідувати ще більше?» Як ти думаєш, що б Ісус на це відповів?»

Він розсміявся і сказав: «Я б не хотів опинитися на твоєму місці при зустрічі з Ним».

Я миттєво відповів: «Саме так, як ти кажеш!»

Я дав йому час подумати, а потім продовжив: «Ісус дав мені дари для будівництва Його Царства – проповідувати і писати книги. Тобі Ісус дав дар для будівництва Його Царства – заробляти гроші для фінансування Царства. Ти не бачиш усієї картини. Я пов’язаний у своїх справах для Господа твоїм послухом або браком послуху, так само як був би обмежений мій рот і я не зміг би проповідувати людям, якби мої ноги вирішили перестати рухатися і нести мене до людей, яким я маю проповідувати». Мій співрозмовник був здивований.

Через півроку я зателефонував йому, запитав про його справи. Він відповів: «Джоне, щодня мене переслідували в хорошому сенсі твої слова, сказані мені півроку тому. Весь цей час я працюю щосили, щоб більше заробити і більше віддати». Мені подобається його упокорювання.

З іншого боку, ми з дружиною знайомі з чоловіком з нашої помісної церкви, який активно служить скрізь, де є необхідність. Він знає, що його покликання не в служінні повного часу, а в бізнесі. Він поставив перед собою мету жити на десять відсотків від доходу, а дев’яносто відсотків віддавати Богові. Наш знайомий досяг своєї мети. Живучи лише на десять відсотків, він їздить дуже дорогою машиною і має прекрасний дім. Партнерство призвело до процвітання його бізнесу, десять відсотків, що залишилися внаслідок цього, значно виросли. Він застосував Ісусів принцип: вірний у малому, буде вірним у великому.

Ще одна причина стати партнером – ми отримуємо шанс благословити служителів, що послужили нам. Павло стверджує: «Якщо ми посіяли серед вас духовне насіння, то хіба це буде занадто, якщо ми зберемо у вас матеріальний урожай? Якщо інші мають право на вашу підтримку, то тим більше ми» (1Кор. 9:11,12).

Це стосується і природного. Отримавши подарунок від друга, ви не посилатимете подячну листівку іншому. Ви подякуєте людині, що благословила вас, зміцнюючи тим самим ваші взаємини. Бог влаштував усе таким чином з певною метою. Чим більша кількість людей досягається служінням, тим більші фінансові потреби виникають. Отже, якщо кожен, хто був залучений у служіння, віддасть фінанси (навіть якщо це буде лише дві лепти), усі витрати на продовження і розширення служіння будуть покриті. Підводячи підсумок сказаному филип’янам, Павло пише:

«Я одержав усе і маю з достатком; я задоволений, одержавши від Епафродита надіслане вами, як запашне куріння, жертву приємну, благоугодну Богові. Бог мій нехай сповнить усяку потребу вашу, за багатством Своїм у славі, Христом Ісусом» (Флп. 4:18,19).

Обіцяння Боже заповнити всяку потребу за багатством Його дане тим, хто є партнером служіння. Якщо ви віддаєте десятину і є партнером служіння, тоді ви можете твердо стояти на цьому обіцянні Божому. У вас ніколи не буде недоліку.

Попередній запис

Примноження даних нам талантів

Ми детально обговорили те, що ви нічого не можете додати до свого покликання або дарів. Тепер давайте звернемо увагу на ... Читати далі

Наступний запис

Примноження через молитву

Ще один шлях примноження – це молитва. Подібно до дару, через молитви за окремих людей, сім’ї, церкви, міста і народи ... Читати далі