Велике відпадання

Багатостраждальний Іов, Джеймс Тіссо

Хто ж витерпить до кінця, той спасеться. Мф. 24:13

Я виявив, що істини, які ми обговорюватимемо в цьому розділі, у певних євангельських колах є суперечливими. Проте суперечки зникають після ретельного вивчення Писання.

Найбільшою перешкодою до пізнання волі Божої є читання Біблії, яке зводиться до наступного: люди читають те, у що вірять, замість того щоб вірити в те, що читають. Ми читаємо те, у що віримо, коли обираємо бачити істину через каламутне скло. Таке затьмарення походить від неточного знання, надбаного від інших, з вчення наших деномінацій або з власних уявлень про те, Хто такий Бог і які Його шляхи, що дуже небезпечно, бо може ввести нас в оману. Приклад цьому ми знаходимо в книзі Іова.

Зовсім нещодавно, збираючись читати Біблію, перш ніж я встиг відкрити її, я почув, як Дух Святий сказав мені: «Відкрий Книгу Іова і почни читати з тридцять другого розділу». Я відразу ж відкрив це місце і побачив, що там починалася мова Елиуя.

Наведу невелику передісторію. Після пережитої трагедії через біль і втрату розуміння Іовом Божих шляхів нестримно погіршувалося. Тепер він дивився на Бога через свої переживання, замість того щоб шукати Його мудрості (див. Якова 1:2-8). З часом його міркування змістилися в бік самовиправдання. Троє друзів Іова, що висловлювалися в попередніх розділах, були богословами-самоуками і, помилявшись, намагалися зрозуміти нещастя Іова. Ця обставина тільки погіршила ситуацію. Будучи не здатні спростувати мінливі судження Іова, вони засудили його.

Наймолодший, Елиуй, довго вислуховував Іова і трьох його друзів, поки вони висловлювали Божу мудрість, і коли нарешті вони виговорилися, він сказав: «Ось, я очікував слів ваших, – вслуховувався в судження ваші, доки ви придумували, що сказати. Я пильно дивився на вас, і ось ніхто з вас не викриває Іова і не відповідає на слова його. Не скажіть: ми знайшли мудрість: Бог спростує його, а не людина» (Іов. 32:11-13).

Елиуй переходить до викриття усіх трьох: «Чи за твоїм міркуванням Він повинен відплачувати? І оскільки ти відкидаєш, то тобі варто обирати, а не мені; говори, що знаєш» (Іов. 34:33). О, як точно він виразився про помилку, якої багато хто припускається сьогодні. Це один з головних коренів неправильної теології в церкві, ми дозволяємо своїм переживанням і досвіду тлумачити Слово Боже, замість того щоб дозволити Слову Божому встановити істину!

Елиуй говорив не за людським міркуванням або згідно теології, що сформувалася під впливом подій, обставин або упереджень про те, Ким був Бог. Не спотворюючи істину, він проповідував чисте Слово Боже. Після закінчення його мови ми читаємо:

«Господь відповів Іову із бурі і сказав: хто цей, що затьмарює Провидіння словами без сенсу? Опережи нині стегна твої, як муж: Я буду запитувати тебе, і ти пояснюй Мені» (Іов. 38:1-3).

У Розширеному перекладі Біблії це місце звучить так: «Хто цей затьмарює мудрість словами без знання?» Саме це відбувається, коли ми фільтруємо Слово Боже через свій досвід, чужі думки або упередження. Ми затьмарюємо Його мудрість, роблячи її недоступною для тих людей, на яких ми чинимо вплив. Насправді ми приховуємо мудрість від тих, хто хотів би осягнути її. Ось чому Бог так розгнівався на Іова і його друзів і гнівається сьогодні, коли Його шляхи спотворюються. Ми утримуємо людей від знання істини! Потім упродовж чотирьох розділів Господь відкриває Своє слово Іову. Коли Він закінчив, Іов скрушно вимовляє:

«Знаю, що Ти все можеш, і що намір Твій не може бути зупинений. Хто цей, що потьмарює Провидіння, нічого не розуміючи? – Так, я говорив про те, чого не розумів, про діла дивні для мене, яких я не знав. Вислухай, взивав я, і я буду говорити, і що буду запитувати в Тебе, поясни мені. Я чув про Тебе слухом вуха; тепер же мої очі бачать Тебе; тому я відрікаюся і розкаююся в поросі і попелі» (Іов. 42:2-6).

Зверніть увагу, Іов каже: «Раніше я знав тільки те, що інші говорили мені, а тепер я бачив Тебе на власні очі». У цих словах полягає велика істина. Писання стверджує, що ми змінюємося від слави в славу, коли поглядаємо на Нього (див. 2Кор. 3:18), а не тоді, коли чуємо про Нього. Ісус є живе Слово Боже, і бачити Його означає знати Його і розуміти Його шляхи.

Ось що дозволяє бачити людині істина, що відкрилася їй. Ми чуємо Слово Боже, але зміни не відбуваються до тих пір, поки ми не отримаємо просвітлення. Коли в наше серце входить розуміння Слова Божого, ми вигукуємо: «Я бачу, бачу». У такі моменти ми просвічуємося і змінюємося, наближаючись до Його подоби.

Цей духовний факт мотивує Павла молитися: «Безперестанно дякую за вас Богові, згадуючи вас у молитвах моїх, щоб Бог Господа нашого Ісуса Христа, Отець слави, дав вам Духа премудрості й одкровення для пізнання Його і просвітив очі серця вашого» (Еф. 1:16-18). Тепер Іов був просвічений як ніколи раніше, попри те, що до трагедії, що сталася з ним, він жив благочестиво. Тепер він пізнав Бога на більш високому рівні.

Закінчивши говорити з Іовом, Бог звертається до Елифаза, одного з друзів Іова, із словами: «Горить гнів Мій на тебе і на двох друзів твоїх за те, що ви говорили про Мене не так вірно, як раб Мій Іов» (Іов. 42:7).

Господь серйозно ставиться до того, що ми невірно розуміємо Його або Його шляхи. Це затьмарює мудрість і перекручує Його справедливість. З цієї причини мене дуже дивує, коли люди проповідують доктрини, не підтверджені мудрістю усього Писання. О, як страшно! Як нам дізнатися істину, якщо ми не бажаємо бути навчені і виправлені нею?

Після закінчення читання книги Іова Господь сказав мені ще щось, що дало відповіді на багато питань. Він сказав: «Сину, чи помітив ти, що Я мовчав, поки Іов і його друзі говорили про Мене неправильно? Я не проявляв Своєї присутності до тих пір, поки хтось не почав говорити істину!»

У подиві від слів, сказаних Богом у моєму серці, я став роздумувати над ними. Потім я знову почув Його: «З цієї причини багато людей, церкви і цілі деномінації не переживають Моєї присутності і силу, що змінює їх життя. Вони проголошують не Моє чисте слово, а свої відфільтровані тлумачення і міркування, нічим не відрізняючись від Іова або його друзів. Вони затьмарюють Мою мудрість своїми безглуздими словами».

Якщо ми хочемо знати реальну присутність Божу і Його силу, то повинні шукати істину, не спотворюючи її. Тому, продовжуючи вивчати Писання відносно Божих судів, не дозволяйте упередженням про Бога, помилковій теології, особистому досвіду або обставинам спотворювати те, що Він вже зробив ясним. Замість цього шукайте Його у відкритому Слові Божому, щоб вам бути просвіченими в Його шляхах.

Попередній запис

Наше неповне Євангеліє

На жаль, ми цитуємо тільки такі місця Писання: «Бо  якщо вустами твоїми будеш сповідувати Ісуса Господом і серцем твоїм вірувати, ... Читати далі

Наступний запис

У гонитві за благословеннями

Давайте пригадаємо Христові слова наведені в попередньому розділі: «Багато хто скаже Мені того дня: Господи! Господи! Чи не Твоїм ім’ям ... Читати далі