23 вересня – Ворота пекла

Беніньо Акіно (1932-1983)

Елтон Трублад відмічає, що образ, використаний Ісусом для опису долі Церкви: «Сили адові не переможуть її», – це метафора настання, а не захисту. Християни штурмують ці сили і долають їх. Як би це не виглядало в кожен конкретно узятий історичний момент, сили зла не встоять під натиском благодаті.

Неможливо забути картини подій на Філіппінах, коли прості люди опускалися на коліна перед 50-тонними танками, і ті зупинялися як укопані, немов натрапляли на невидимий щит молитви. Філіппіни – це єдина азіатська країна, в якій більшість населення складають християни, і саме в ній зброя благодаті пересилила зброю тиранії.

Коли перед самою своєю загибеллю Беніньо Акіно вийшов з літака в Манілі, у нього в руці був текст промови з наступною цитатою Ганді: «Добровільна жертва безневинного – це найсильніша з усіх відповідей гордовитій тиранії, колись придуманих Богом або людиною». Акіно так і не встиг виголосити цю промову, проте його життя – і життя його дружини – підтвердили пророчу істинність цих слів. Режиму Маркоса було завдано смертельного удару.

Холодна війна, як сказав колишній сенатор Сем Нан, закінчилася «не в ядерному пеклі, а у вогниках свічок у церквах Східної Європи». Ходи із засвіченими свічками в Східній Німеччині не надто активно освітлювалися у вечірніх новинах, проте вони допомогли змінити обличчя планети. Спочатку в Лейпциг для ходи і молитви зі свічками прийшли декілька сотень людей, потім – тисяча, потім – тридцять тисяч, п’ятдесят тисяч і, нарешті, півмільйона – населення цілого великого міста. Після молитовних зборів біля церкви Святого Миколая мирні демонстранти пройшли темними вулицями, виспівуючи гімни. Проти такої сили поліцейські і солдати з усією своєю зброєю виявилися безсилими.

Врешті-решт, в одну з ночей аналогічний марш у Східному Берліні привернув мільйон демонстрантів, і ненависна Берлінська стіна пала без єдиного пострілу. На вулиці Лейпцига з’явився величезний транспарант: «Wir danken Dir, Kirche» («Дякуємо тобі, Церкво»).

З книги «Що дивного в благодаті?»

Попередній запис

22 вересня – Наполегливо наслідуючи шлях

«Я дорога, і правда, і життя», – сказав Ісус. Правда і життя можуть давати мотивацію для дотримання, проте, врешті-решт, взаємини ... Читати далі

Наступний запис

24 вересня – Арсенал благодаті

Мирна революція поширилася планетою, подібно до пориву свіжого вітру, який розганяє хмари, що застоялися. За один тільки 1989 рік ненасильницьку ... Читати далі