Повна нагорода

Ісус і сотник, Паоло Веронезе

На початку Свого служіння Ісус приходить у Капернаум і відразу ж зустрічає римського офіцера, сотника, який благає Христа зцілити його паралізованого слугу, що сильно страждає. Ісус погодився: «Я прийду і зцілю його» (Мф. 8:7).

Сотник відповів: «Я недостойний, щоб Ти увійшов під покрівлю мою» (Мф. 8:8).

Хвилиночку, «недостойний»? Це ж переможець розмовляє з переможеним! Рим окупував ізраїльський народ. Чому ж римський офіцер каже єврейському тесляру: «Я недостойний, щоб Ти увійшов під покрівлю мою»? Це те ж саме, начебто полковник американського флоту сказав би іракському водопровідникові: «Я недостойний, щоб ти увійшов під покрівлю мою». Бачите, як ця людина шанує Ісуса? Дивіться, римський сотник знає, Хто насправді цей тесля. Він ставиться до Ісуса як до важливої людини і проявляє максимальну повагу. Далі воїн пояснює: «Бо і я – людина підвладна, але, маючи під собою воїнів, кажу одному: іди, і йде; і другому: прийди, і приходить; і слузі моєму: зроби це, і зробить» (Мф. 8:9).

По-перше, давайте подивимося на звання цього офіцера. У римському легіоні було шість тисяч солдатів і один командувач над цілим легіоном. У шеститисячному легіоні було шістдесят сотників, які докладали командувачеві, і в кожного сотника було сто солдатів у підпорядкуванні. Він пояснює Ісусові, як і чому, про що він попросить, працюватиме. Його солдати шанували його і підкорялися йому, тому що він віддавав пошану своєму командувачеві, підкоряючись його владі. Йому подобалося відчувати підтримку свого командування, яке, у свою чергу, зміцнювалося владою Риму. Виражаючись більш звичною мовою, можна сказати: «У мене є влада, бо я шаную свою країну і своє командування, проявляючи повагу до влади. Отже, усе, що мені треба зробити, сказати слово, і тоді ті, хто перебуває в мене в підпорядкуванні, негайно виконають усі мої накази».

Зверніть увагу на його перші слова: «Бо і я». Він визнає владу Бога над Ісусом, тому що цей воїн знав, що Ісус користується владою в невидимому духовному Царстві, так само як він має владу у військовому світі. Ось чому він зрозумів, що необхідно тільки віддати простий наказ, і хвороба має підкоритися. Адже йому зовсім не важливо, наскільки швидко зреагують на наказ його підлеглі. Подивіться, як відповідає Ісус:

«Почувши це, Ісус здивувався і сказав тим, що йшли за Ним: істинно кажу вам, і в Ізраїлі не знайшов Я такої віри». Євангеліє від Матфея 8:10

Розумієте? Ісус проголошує, що в цього римського воїна більше віри, ніж в Іоанна Хрестителя! Подумайте про це. Адже Іоанн Хреститель був з Ізраїлю. Подивимося далі: у сотника було більше віри, ніж у Марії, Матері Ісуса. Ісус заявив, що за усі тридцять років Свого життя в Ізраїлі Він ніколи не зустрічав стільки віри, скільки було в цього сотника. А Ісус ніколи не перебільшував. Римський громадянин і воїн римської армії, який зараз знаходиться на стороні ізраїльських окупантів, завойовує справжню нагороду.

Я людина віри, і сподіваюся, що ви також, тому що без віри Богові догодити неможливо (див. Євр. 11:6). Писання каже: «Отже, віра від слухання, а слухання від слова Божого» (Рим. 10:17). Я готовий посперечатися, що Іоанн Хреститель чув набагато більше з Писання, ніж цей римський сотник, і проте в сотника було більше віри. Я здогадуюся (і, швидше за все, я правий), що Марія, Мати Ісуса, дванадцять учнів і багато інших ізраїльтян, яких знав Ісус, чули набагато більше Слова Божого, ніж римський воїн, і проте ж у нього виявилося набагато більше віри, ніж у будь-кого з них. Що ж зробило його віру такою великою? Пошана, яку він виявив Ісусові і його розуміння влади. З 17-го розділу Євангелія від Луки (5-10) ми бачимо, що не просто слухання Слова Божого породжує віру, воно обов’язково має супроводжуватися честю і визнанням влади.

Цей чоловік отримав свою повну нагороду, бо він виявив повагу і зрозумів суть влади. Його ставлення до влади показує, що в його серці є повага. Отже, у корені його мотивації була пошана.

Жінка, яку не відкинули

У сьомому розділі Євангелія від Марка ми читаємо історію про грецьку жінку, сирофінікіянку від народження, яка прийшла до Ісуса за допомогою. Писання каже, що вона невпинно просила, щоб Він вигнав біса з її дочки. Це означає, що Ісус не послухав її перше прохання, не послухав і друге. Швидше за все, вона зверталася до Нього багато разів. Ймовірно, Він навіть не поглянув на неї. Але вона продовжувала просити. Вона не залишала надію і, нарешті, отримала відповідь: «Ісус же сказав їй: дай перше насититися дітям, бо недобре взяти хліб у дітей і кинути псам» (Мк. 7:27).

Як завгодно можна інтерпретувати цей вірш, але сенс все одно один. Ісус назвав її собакою! Я такий радий, що ця жінка не була американкою. Інакше Ісусові довелося б вислухати такий потік несхвальних слів у відповідь. Вона б такою лайкою вибухнула: «Що! Ти називаєш мене собакою? Та який Ти взагалі служитель? Як Ти смієш мене ображати. Я прийшла за допомогою, і ось, що я отримую? Та тут пахне расизмом! Тільки тому що я гречанка, а Ти єврей, Ти думаєш, що маєш право називати мене собакою! Це образа! Сидиш тут зі Своїми помічниками і не звертаєш уваги на жінку в нужді, яка волає до Тебе про свою дочку! Де Твоя любов, про яку Ти проповідуєш? А, ну зрозуміло, тут немає натовпу, вражати нікого, тут тільки Ти і Твої помічники, тепер я бачу, хто Ти є насправді. Ти лицемір, з мене досить! Я йду звідси!».

Якби вона почала скандалити, її дочка ніколи б не зцілилася. Вона б пішла без всякої нагороди. Проте жінка повелася зовсім інакше. Навпаки, вона погодилася з Ним, і в такій позиції отримала свою нагороду: «Так, Господи; але і пси під столом їдять крихти від дітей. І сказав їй: за це слово, іди; вийшов біс із дочки твоєї» (Мк. 7:28,29).

Я майже бачу, як Ісус, посміхаючись і похитуючи головою, захоплюється вірою цієї жінки-язичниці. Хіба міг Він відмовити їй? Він каже їй, що біс вийшов з її дочки, вона йде додому і знаходить свою дочку вільною!

Якби вона була пасивною чи образливою, вона б втратила всяку надію на нагороду. Вона знала, Ким був Ісус, і ні на секунду не залишила свого шанобливого тону. Вона наполегливо просила про допомогу, навіть незважаючи на, здавалося б, образливе ставлення, вона не пішла і не почала лаятися. За свою завзятість вона отримала повну нагороду.

Цікаво, що в обох випадках ми бачимо приголомшливу віру людей з язичників, які не були в заповіті Авраамовому. Сотник і жінка-гречанка здивували Ісуса своєю вірою. Вони просто зрозуміли принципи, які дуже часто в нашому суспільстві ігноруються, посеред відчайдушних ситуацій вони обоє виявили повагу і отримали повну нагороду.

Попередній запис

Пошана

Спершу давайте подивимося на слова, якими Ісус прокоментував реакцію Своїх домашніх на Його служіння. Він сказав: «Не буває пророка без ... Читати далі

Наступний запис

Принцип пошани

Обмивання ніг Ісуса грішницею, Джеймс Тіссо Якщо ви уважно подивитеся в Євангелія, ви побачите багато інших ... Читати далі