1 вересня – Роздаючи благодать

Один з аспектів революційного впливу, здійсненого на мене Ісусом, полягає в тому, як ми повинні ставитися до людей «не таких, як ми». Приклад Ісуса викриває мене сьогодні, бо я відчуваю, як непомітно відхилився в протилежному напрямку. Коли рушиться суспільство і все більше поширюється аморальність, я чую від деяких християн заклики проявляти менше милості, а більше моральності. Це – заклики повернення до стилю Старого Заповіту.

Одним з моїх улюблених образів Нового Заповіту стали слова, використані як Петром, так і Павлом. Ми повинні «ввіряти» або «роздавати», розподіляти Божу благодать, – кажуть обидва апостоли. Цей образ приводить на думку один із старомодних розпилювачів, які використовували до появи сучасних аерозолів. Ви стискуєте гумову грушу – і з дрібних дірочок на іншому кінці вилітають бризки духів. Декількох крапель вистачає для всього тіла, а декілька натиснень на грушу змінюють атмосферу в кімнаті. Саме так, на мій погляд, діє благодать. Вона не навертає до віри весь світ або все співтовариство, проте покращує атмосферу.

Сьогодні мене турбує, що переважаючий образ християн від подоби розпилювача духів змістився ближче до іншої системи обприскування, – щось подібне до тієї, яку використовують для винищування комах. «Тарган!» Пшик, пшик, пшик. «Джерело зла!» Пшик, пшик, пшик. Дехто зі знайомих християн взявся до роботи «винищувачів морального зла», яким кишить суспільство, що оточує їх.

Я теж глибоко стурбований станом нашого суспільства, проте мене полонить альтернативна сила милості, продемонстрована Ісусом, Який прийшов для хворих, а не здорових; для грішників, а не праведників. Ісус ніколи не схвалював зло, але Він завжди був готовий простити злочини. Чомусь, Він набув репутації друга грішників, яку сьогодні Його послідовники ризикують от-от втратити. Як виразилася Дороті Дей: «Насправді, я люблю Бога рівно настільки, наскільки люблю найменш улюблену мною людину».

З книги «Що дивного в благодаті?»

Попередній запис

31 серпня – Занадто добре для неправди

Огляд пророчих книг був би неповним без розгляду одного останнього послання: їх гучної заяви про те, що фіналом цього світу ... Читати далі

Наступний запис

2 вересня – Політика поляризації

Людей, що поглядали на Ісуса, як на свого політичного рятівника, постійно збивав з пантелику Його вибір компанії. Він прославився як ... Читати далі