День 12: «Більше Ісуса»

Я палаю бажанням, щоб усі люди, які відвідують церкви, переживали виявлену присутність Ісуса Христа. Я чую, як всюди кажуть: «Нам потрібно більше Ісуса в церквах», і я повністю згоден з цими словами. Але Хто відкриває нам Ісуса? Дух Святий. Як ми вже раніше дізналися, Святий Дух не товар, який можна побажати придбати, Він Особа, Яку треба шанувати і запрошувати. Чому б нам не захотіти, щоб Дух істини перебував з нами в усьому, що ми робимо? Ісус одного разу сказав Своїм учням: «Ще багато чого маю сказати вам, але ви тепер не можете вмістити. Коли ж прийде Він, Дух істини, то наставить вас на всяку істину; бо не від Себе говоритиме, а буде говорити те, що почує, і майбутнє звістить вам. Він прославить Мене, бо від Мого візьме і звістить вам. Усе, що має Отець, – Моє; тому Я сказав, що від Мого візьме і звістить вам» (Ін. 16:12-15).

Святий Дух прославляє Ісуса. Ісус відкривається нам за допомогою Святого Духа. Ми не можемо змінити те, що встановив Бог. Якщо ми хочемо більше Ісуса у своєму житті, ми повинні ходити в ближчому спілкуванні зі Святим Духом, названим Духом Христовим (див. 1Пет. 1:11; Рим. 8:9). Коли Дух говорить до нас, Він представляє Ісуса. Святий Дух не просто «приємне доповнення» до життя з Христом, але швидше суть Христова на землі. Його присутність не буде явлена там, де Його не шанують. Тому, якщо ми відмовимося шанувати Духа, то присутність Христа і Його сила зникнуть з нашого життя. Чи можливо, що саме тому світ (мета перетворюючої сили Христової) часто сприймає Церкву безживною і безсилою?

Глибокі взаємини з Богом

Кінцева мета спілкування – глибока особиста дружба. Дух Божий хоче бути вашим другом. Він дійсно жадає близького дружнього спілкування з вами. Яків каже: «Ревнощів жадає дух, який вселився в нас» (Як. 4:5). Що означає жадає ревнощів? Це означає, що Він жадає близькості з нами. Хіба не того ж усі ми бажаємо від близьких нам людей? Зверніть увагу «Він жадає ревнощів». Це означає, що Він не потерпить, щоб ми розважалися з іншими претендентами, навіть моя дружина не стала б ділитися зі мною особистими таємницями свого серця, якби я зустрічався з іншою жінкою.

Бог бажає нашого повного посвячення. У попередньому вірші в посланні Якова написано: «Дружба зі світом є ворожнеча проти Бога» (Як. 4:4). У словнику ворожнеча визначається таким чином: «почуття або стан злості, ненависті, нездорової волі; неприязнь». Це сильні слова. Тоді виникає питання: чому дружба зі світом означає ворожнечу з Богом?

Дружба зі світом означає похіть плоті. Це егоїстичне прагнення до вигоди, статусу або позиції, потурання своєму власному тілесному егоїзму. Дух Святий знає, що переслідування цих цілей буде марним і призведе тільки до порожнечі. Бог, через Свою ревну любов, ненавидить наш флірт з усім, що веде до загибелі душі. Не забувайте, що Бог – наш досконалий Отець, і, як будь-який великий Отець, Він ненавидить, коли Його діти задовольняються тим, що не є для них найкращим. От чому Він не потерпить нашої дружби зі світом. Ісус бажає вам життя з лишком (див. Ін. 10:10), а Святий Дух проявляє бажання Сина. Пам’ятайте, що Божа Трійця єдина у Своїй меті. Бог пристрасно жадає близьких взаємин зі Своїми дітьми. Коли ми фліртуємо зі світом, ми позбавляємо себе насолоди від глибокої близькості з Богом. Яка трагічна втрата – як вона ранить серце Отче!

Набагато більше ніж тільки спасіння

Я зрозумів, що Бог бажає для нас набагато більшого, ніж тільки спасіння. Так, реальність нашого спасіння настільки прекрасна, що вона лежить за межами нашого розуміння; але місце на небесах – це лише початок усього, що Бог хоче дати нам. Бог послав Свого Сина, щоб ми насолоджувалися надзвичайним життям на цій землі. Чому? Бо нам дійсно важко поширювати Його царство ефективно, коли ми скуті страхами і бажаннями цього світу.

Павло одного разу сказав: «…благочестя корисне на все, маючи обітницю життя теперішнього і майбутнього» (1Тим. 4:8). Зверніть увагу на слово благочестя. Тільки той, хто знає Бога, може мати благочестя, бо воно означає подібність Богові. По-моєму, складно бути схожим на людину, з якою рідко зустрічаєшся. Коли ми проводимо час з людьми, вони починають впливати на нас. Ось чому Яків продовжує свої слова про дружбу зі світом і каже: «Наблизьтеся до Бога, і наблизиться до вас». Бог хоче проводити час з вами, щоб ви ставали схожими на Нього. Ми стаємо благочестивими через близьке пізнання Бога, єдиний можливий спосіб це зробити – розвивати глибокі взаємини з Ним через Його Духа (див. 1Кор. 2).

Часто, коли вірні читають слова: «Дружба зі світом є ворожнеча проти Бога», вони відразу намагаються віддалитися від світу. У цьому, звичайно, сенсу немає. Як може Церква придбати світ, якщо вона віддалить себе від людей? Будучи Церквою, ми повинні зробити Ісуса своєю ролевою моделлю. Загублених людей тягнуло до Ісуса. Він проводив час зі збирачами податків і повіями, з людьми, на яких релігійні лідери дивилися звисока. Він навіть приходив на їх свята, але при цьому сильно відрізнявся від них. Ісус був досконалим прикладом того, що означає бути у світі, але не від світу. Його серце засмучувалося про тих, кого уникали релігійні фанатики. Чому ж Він був так присвячений людям, що зневажаються «благочестивими». Бо Він знав, що вони покірливі і прагнуть більшого. Він ходив на їх свята не для того, щоб брати участь в їх задоволеннях, але щоб показати їм новий шлях.

Так само ми покликані тягнутися до морально розбещених і скрушених людей. Якщо Церква не буде руками і ногами Христовими, тоді хто стане ними? Ми і тільки ми – Його Тіло. Завдяки перетворюючій силі благодаті ми тепер у Христі. Ми служимо Його посланцями (Його представниками) на землі. Якщо ми не понесемо істину і світло Христове в цей світ, ніхто інший цього не зробить.

Попередній запис

День 11: Три рівні взаємин

Фарисеї питають Ісуса, Джеймс Тіссо Заради власної традиції (правил, переданих вам вашими прабатьками) ви усунули Слово ... Читати далі

Наступний запис

День 13: Мовчазний джентльмен

На власному досвіді ходіння з Духом Святим я дізнався, що Він джентльмен. Він ніколи не нав’язуватиме нам Свою волю. Якщо ... Читати далі