Уподібнитися Богові

Отже, будьте досконалі, як Отець ваш Небесний досконалий” (Мф. 5:48), – казав Христос. Причому Він це казав не Своїм учням, а натовпу, який зібрався навколо Нього під час Нагорної проповіді. Тобто ці слова звернені не до обраних людей, так би мовити “титанів духу”, а до пересічного обивателя, до кожного з нас.

Ви тільки уявіть собі, Бог закликає всіх нас, без жодного виключення, стати досконалими як Сам Бог! І це не порожні слова, “бо не буває безсилим у Бога ніяке слово” (Лк. 1:37). Відповідно, кожен з нас, звісно певною мірою, може проявити в собі образ Божий, за яким ми, у принципі, і створені, але своїми гріхами віддаляємось від цього образу. Але, каючись у своїх гріхах і стаючи на шлях творення добра ми, з Божою допомогою, відновлюємо цей Божественний образ, що закладений у кожного нас.

Але все це гарно звучить у теорії, а от на практиці цей заклик часто набуває зовсім іншого вигляду: ми починаємо шукати образ Божий, тобто людський ідеал не в собі, а в інших людях…

Але це ще півбіди, коли ми лише шукаємо цей ідеал, а от коли починаємо його вимагати… У цьому випадку, окрім характерного розчарування в безплідності пошуків, додаються негаразди та навіть скандали у відносинах з тими людьми, в яких ми вимагаємо цього ідеалу. (Це часто можна побачити в сімейних стосунках, коли один з подружжя вимагає від другого слідування певним ідеалам, також подібне спостерігається в стосунках батьків і дітей). Але чому прагнення бачити ідеал у дорогій для серця людині може призводити до сумних наслідків, навіть до повного розриву відносин? А все через те, що люди забувають про Божій принцип: “Не судіть, щоб і вас не судили; бо яким судом судите, таким судитимуть і вас, і якою мірою міряєте, такою відміряється й вам. І чому ж ти бачиш скалку в оці брата твого, а колоди, що є в оці твоєму, не відчуваєш? Або, як скажеш братові твоєму: дай я витягну скалку з ока твого, коли колода в оці твоїм? Лицеміре, вийми спершу колоду з ока твого, і тоді побачиш, як вийняти скалку з ока брата твого” (Мф. 7:1-5).

Хочете ідеалу? Почніть із себе. Тоді ви менш критично будете ставитись до оточення, самі переконавшись, що досягти ідеалу нереально в цьому житті. А ще ви зможете допомогти оточенню стати хоча б трошечки краще, і саме цим уподібнитеся Богові. Адже ви ще не забули, що ми створені за Його образом та подобою? Чи не так?

Редакція сайту


Ваш коментар: